Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd och drygt 250 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära (LUVAL); geofysik; naturresurser och hållbar utveckling (NRHU); mineralogi, petrologi och tektonik (MPT); paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. För mer information: Institutionen för geovetenskaper

Forskningen inom programmet Mineralogi, petrologi och tektonik vid Institutionen för geovetenskaper bedrivs främst inom tre integrerade fält: mineralogi, petrologi och tektonik. Programmet bedriver en ny Field Emission Electron Probe Microanalyzer (JXA-8530F JEOL HYPERPROBE), utrustad med fem kristallspektrometrar (WDS), sekundär (SE) och bakspridning elektron detektorer (BSE). Instrumentet utför kvantitativa kemiska analyser på en mikrometerskala och avbildning av mineralen eller material ner till en nanometerskala. Kvantitativa analyser av grundämnen är möjliga inom området från beryllium till uran.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Forskningsassistenten kommer att ansvara för drift och underhåll av FE-EPMA, och för förvaltning av laboratoriet i allmänhet. Förutom rutinmässig drift och kundservice kommer arbetsuppgifterna även att omfatta utveckling och införande av nya mikro-analytiska metoder, såsom in-situ kemisk datering, geotermobarometri baserad på spårämnen, samt grundläggande analyser av flyktiga ämnen.

Kvalifikationskrav
Mastersexamen i mineralogi och/eller petrologi. Erfarenheter av Field Emission Electron MicroProbe och traditionell elektron-mikrosond erfordras. Den sökande ska också ha en bakgrund i andra elektron-baserade mikrostråltekniker såsom SEM-EDS-EBSD.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet från in-situ monazite-datering och grundläggande kunskap i ämnesanalys är mycket meriterande. Den sökande bör ha en väl dokumenterad kunskap inom modern mineralogi och petrologi. Den sökande bör också ha god förmåga att nätverka med kollegor och upprätthålla nära kontakter och samarbete med andra EMP laboratorier i världen.

Rangordningen av sökanden kommer att baseras i lika mån på vetenskaplig kompetens, tekniska färdigheter och erfarenheter när det gäller instrumentering.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, 6 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 juli 2023. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Jaroslaw Majka, 018-471 2551, jaroslaw.majka@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 2 juni 2023, UFV-PA 2023/2065

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-07-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2065
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-05-17
Sista ansökningsdag 2023-06-02

Tillbaka till lediga jobb