Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är indelad i sju forskningsprogram som alla fokuserar på olika områden inom cell- och molekylärbiologi: beräkningsbiologi och bioinformatik, mikrobiologi, molekylärbiologi, molekylär biofysik, molekylär evolution, molekylär systembiologi och strukturbiologi. Den vetenskapliga grunden till vad vi gör ligger i biologi, men vår forskning överlappar med andra områden såsom medicin, datavetenskap, matematik, kemi, ingenjörsvetenskaper och fysik. Institutionen har över 200 anställda med runt 60 doktorander. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på https://icm.uu.se.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Den tillgängliga positionen är inom Filipe Maias forskargrupp, inom programmet för Molekylär biofysik. Mer information kan hittas vid https://biox.io/ och https://lmb.icm.uu.se.

Projektbeskrivning
Detektering av biomolekylers atomstruktur är grunden för att förstå biologisk funktion på molekylär nivå. Denna kunskap har lett till enorma vetenskapliga framsteg, viktiga läkemedel och störande teknik. Strukturella metoder finns, men många biomolekyler har undgått strukturbestämning; strukturella förändringar på grund av interaktioner kan inte lätt karaktäriseras, och enzymatiska mekanismer är svåra att upptäcka på grund av otillräcklig tidsupplösning.

Projektet kommer att utveckla fluktueringskorrelationsröntgenspridning (FXS) med kraftfulla röntgenfri elektronlasrar (XFEL), som kan producera extremt intensiv och ultrakort röntgenpulsstrålning, vilket lovar att bestämma strukturen hos biomolekyler i biologiskt infödda förhållanden med ljusutlösta pump/sondförsök. Metoden är en naturlig förlängning av traditionell liten vinkel röntgenspridning (SAXS). Det har demonstrerats 1977 av Kam för makroskopiska objekt baserat på spridning av synligt ljus. Nya rapporter visar att det i princip är möjligt att bestämma strukturen hos proteiner i lösning med FXS. Om det lyckas kommer detta projekt att etablera FXS som en ny metod för strukturbestämning av biomolekyler under nativa, ”biologiska” förhållanden.

Arbetsuppgifter
Tjänsten innebär att självständigt driva vetenskapliga projekt inom området. Positionen innefattar att utföra FXS-experiment på biologiska prover vid ledande XFEL tillsammans med all tillhörande beredning och analys av resulterande data. Projektet syftar till att bygga upp en ny experimentell utställning, därför innefattar positionen också arbete med att utforma och utveckla den nya utställningen. Författande av vetenskapliga artiklar samt vetenskapliga presentationer ingår även i tjänsten. Undervisning (upp till 20% av tiden) kan eventuellt komma ifråga om behov finns på programmet.

Kvalifikationskrav
Vi söker en mycket motiverad, disputerad forskare med doktorsexamen inom fysik, biofysik eller område som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt. Du som söker ska ha stort intresse för ämnet koherent röntgendiffraktion och metodutveckling och förväntas ha god förmåga att arbeta självständigt. Du ska kunna ta egna initiativ samt ha lätt att samarbeta med andra både inom och utanför forskningsgruppen. Då tjänsten är i en internationell miljö måste du även kunna uttrycka dig väl i engelska, både i tal och skrift. Slutligen kommer stor vikt att läggas vid personlig lämplighet så som språklig analytisk förmåga, problemlösande analytisk förmåga, personlig mognad, samarbetsförmåga, initiativtagande samt förmåga att arbeta strukturerat och med ett gott omdöme.

  • Dokumenterad erfarenhet av röntgenexperiment vid XFEL.
  • Dokumenterad erfarenhet av 3D-printade munstycken för ultratunna flytande ark.

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Dokumenterad erfarenhet av fluktuationsröntgenspridning (FXS) är en fördel.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är 100%.  Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Filipe Maia, 0704250171,  filipe.maia@icm.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 15 Februari 2023, UFV-PA 2023/77.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-04-12 eller enligt överenskommelse.
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/77
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-11
Sista ansökningsdag 2023-02-15

Tillbaka till lediga jobb