Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Forskargruppen CHAP - Child Health and Parenting, är en tvärvetenskaplig grupp med främsta fokus på utvärdering av samhällets insatser för barns och föräldrars psykiska hälsa. Vår forskning bedrivs i projekt och ofta i samarbete med kommuner, landsting, frivilligorganisationer och myndigheter.

Forskargruppen har fått ett uppdrag från Folkhälsomyndigheten att redogöra för konsekvenser för barn och ungas hälsa med anledning av covid-19-pandemin med särskilt fokus på att beskriva konsekvenser i hälsa för barn. Man vill särskilt beakta barns och ungas egna erfarenheter av hur pandemin har påverkat hälsan. I underlaget ska de folkhälsopolitiska målen och barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen särskilt beaktas.

Projektets syfte är att undersöka 7-11 år gamla barns erfarenheter av och kunskaper om covid-19 pandemin som det uttrycks i deras teckningar. Materialet i denna studie utgörs av teckningar från 7–11 år gamla barn som samlats in av svenskt Barnsbildsarkiv (SBBA) under pandemin. Arkivets pandemisamling består av över 1200 bilder, öppet för forskare att använda. Analysen blir en kombination av semiotisk visuell analys och innehållsanalys av barnens egna texter som hör till bilden. Vår forskargrupp har genomfört en liknande studie på 4-6-åringar på bilder ritade fram till februari 2021 så det finns erfarenhet av metoden.

Vi har också ett uppdrag från Socialstyrelsen vad gäller utökade hembesöksprogram där vi ska genomföra en systematisk litteraturöversikt om metodens effektivitet i en nordisk kontext.

Vi söker nu en forskningsassistent som ska arbeta med dessa projekt under ledning av flera seniora forskare.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Forskningsassistentens uppdrag är att:

  1. För pandemiprojektet: samla in barns teckningar från SBBA i Eskilstuna för perioden februari 2021 – december 2022, genomföra analys och skriva en svenskspråkig rapport till Folkhälsomyndigheten samt delta i skrivningen av en engelskspråkig artikel
  2. För hembesöksprojektet: bidra till att sammanställa och uppdatera litteratur om hembesöksmodellen och delta i skrivningen av en engelskspråkig artikel. Både grå litteratur (på svenska) och internationell litteratur ska gås igenom.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Masterexamen inom relevant område, exempelvis folkhälsovetenskap, global hälsa, psykologi, barn-och ungdomsvetenskap, pedagogik eller beteendevetenskap.

Mycket goda kunskaper i svenska är ett absolut krav då datainsamling och rapportskrivning sker på svenska, liksom de populärvetenskapliga rapporterna. Goda kunskaper i engelska – såväl muntliga och skriftliga - är också ett krav då forskargruppens arbetsspråk är engelska och det ingår i arbetsuppgifterna att skriva på engelska. Tidigare erfarenhet av projektledning eller forskning är meriterande, liksom vetenskaplig eller populärvetenskaplig publikation.

Du ska vara ambitiös, seriös, självständig och ha vana att leverera det du åtar dig. Goda sociala färdigheter är viktiga eftersom vi alltid arbetar i team.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad tom 31/12-2023. Omfattningen är 100%. Tillträde 1 mars eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Välkommen med din ansökan senast den 10 februari. Ansökan ska innehålla meritförteckning, inklusive eventuella publikationer och uppsatser, personligt brev samt kontaktuppgifter till två referenter.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Anna.Sarkadi@pubcare.uu.se. Har du specifika frågor om projektet kring barns teckningar kan du kontakta Maria.Thell@pubcare.uu.se och om litteraturstudien Gunilla.Lonnberg@pubcare.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 10 Februari 2023, UFV-PA 2023/80

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2023-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 Mars 2023
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/80
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-11
Sista ansökningsdag 2023-02-10

Tillbaka till lediga jobb