Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är indelad i sju forskningsprogram som alla fokuserar på olika områden inom cell- och molekylärbiologi: beräkningsbiologi och bioinformatik, mikrobiologi och immunologi, molekylärbiologi, molekylär biofysik, molekylär evolution, molekylär systembiologi och strukturbiologi. Den vetenskapliga grunden till vad vi gör ligger i biologi, men vår forskning överlappar med andra områden såsom medicin, datavetenskap, matematik, kemi, ingenjörsvetenskaper och fysik. Institutionen har över 200 anställda med runt 60 doktorander. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på https://icm.uu.se .

Tjänsten kommer att vara placerad i Anna Sundborger-Lunnars forskargrupp inom programmet för Strukturbiologi, https://www.icm.uu.se/strukturbiologi/ . Anna Sundborger-Lannas grupp ( https://www.icm.uu.se/structural-biology/sundborger-lunna-lab/) använder en kombination av olika biokemiska, biofysiska och strukturbiologiska metoder, inklusive kryo-elektronmikroskopi (EM) för att studera hur membranmodifierande proteiner styr kritiska celldödsprocesser. Vårt mål är att utröna hur protein-cellmembransinteraktioner kontrollerar celldöd och neurodegeneration. Uppsala Universitet (ICM) har nyligen installerat ett 200kV Glacios kryo-elektronmikroskop med en Falcon III direktelektrondetektor och ytterligare faciliteter med 300kV Titan Krios utrustad med en K3 direkt elektrondetektor och ett energifilter finns på SciLifeLabs campus i Solna, mindre an 60 min från Uppsala: https://www.scilifelab.se/units/cryo-em/ .

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet .

Arbetsuppgifter
Kandidaten ska tillämpa kryo-EM karakteriseringsexperiment och analysera proteinkomplex med målet att bestämma och tolka 3D-strukturer. Dessutom kommer kandidaten att utföra kompletterande biokemiska experiment för att komplettera och stärka de strukturella kryo-EM-resultaten och publicera dessa resultat i vetenskapliga tidskrifter. Kandidaten kommer också att ansvara för att inrätta, hantera och ge användarstöd för medlemmar i labbet för prov screeningsprocessen vid ICMs nya kryo-EM-facilitet. Du kommer även att arbeta med SciLifeLabs kryo-EM-facilitet (Titan Krios och Talos Arctica) och ha tillgång till en modern beräkningsinfrastruktur.

Kvalifikationskrav
Vi söker en motiverad kandidat med en doktorsexamen i strukturbiologi, biokemi eller annat ämne som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Den sökande ska ha expertis (flerårig erfarenhet av att arbeta med provberedning) i (protein) provberedning, kryo-EM datasamling, dataanalys och bildbehandling samt 3D-rekonstruktions- och modelleringsmetoder för proteinkomplex. Erfarenhet i administration av Linux operativsystem krävs, vilket inkluderar installation, konfiguration och hantering av forskningsprogram såsom RELION, CryoSparc och andra program som är relevanta för kryo-EM och strukturell biologi i allmänhet. Utmärkta kunskaper i skriven och talad engelska är en förutsättning. Stor vikt kommer även att lägga till vid personliga färdigheter såsom kommunikations- och samarbetsfärdigheter, förmåga att arbeta självständigt såväl som i grupp, samt vetenskaplig mognad och kreativitet.

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Tidigare arbete med amyloida proteiner.
  • Tidigare arbete med chaperoner.
  • Erfarenhet av kryo-EM-analys av amyloida proteiner och fibriller (spiralbildsbehandling).
  • Erfarenhet av protein- uttryck och rening.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år. Omfattningen är heltid/100 %. Tillträde 1 januari 2023 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Anna Sundborger-Lunna, anna-sundborger-lunna@icm.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 december 2022, UFV-PA 2022/4073.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-01-01 eller enlig överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4073
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-11-28
Sista ansökningsdag 2022-12-02

Tillbaka till lediga jobb