Uppsala universitet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Institutionen för kvinnors och barns hälsa är en internationell och mångprofessionell institution med fokus på kvinnors, föräldrars och barns hälsa och välfärd. Det globala hälsoperspektivet är alltid närvarande, och vi samarbetar över professioner och kliniska områden, både inom utbildning och inom forskning. Vi rekryterar en mycket motiverad person som är intresserad av att bedriva forskning inom området Psykoneuroendokrinologi. Den utlysta tjänsten är knuten till forskargruppen Neuropsykofarmakologi (https://www.kbh.uu.se/research/neuropsychopharmacology/).

Om projektet
Kvinnors psykiska hälsa. Humörsvängningar i samband med de hormonella fluktuationerna i menstruationscykeln påverkar vardagen för miljarder kvinnor i fertil ålder. Doktorandprojektet innefattar hjärnavbildningsstudier av symtom och läkemedelsinducerade effekter på kvinnors hjärna. Fokus för doktorandprojektet kommer att ligga på premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS) och följande frågeställning: Finns diagnostiska och remissionsrelaterade neuromolekylära markörer, hjärnans struktur och funktionmarkörer, och endokrina hormonmarkörer? Magnetresonanstomografi och positronemissionstomografi används för att studera moderatorer och mekanismer bakom syndromet. Masspektrometri kommer användas för analys av endokrina biomarkörer. Syftet är att öka kunskapen om förändringar i hjärnans funktion efter olika farmakologiska behandlingar och öka vår förståelse av premenstruellt dysforiskt syndrom.

Mer information om institutionen och dess verksamhet finns på https://www.kbh.uu.se/.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Vi söker en mycket motiverad person som är intresserad av att bedriva forskning inom området Psykoneuroendokrinologi. Det är väl känt sedan länge att könshormoner påverkar kvinnors humör och välbefinnande. Vi kommer att undersöka hur könshormoner påverkar hjärnans viloläge och morfologi. Forskarsprojektet innefattar hjärnavbildning studier (i.e. fMRI, rsMRI, DTI, MR, PET) av symtom och läkemedelsinducerade effekter på kvinnors hjärna. Till exempel, fokus för projektet kommer att ligga på premenstruellt dysforiskt syndrom och följande frågeställningar: Finns diagnostiska och remissions relaterade markörer för hjärnans funktion under känslobearbetning? Syftet är att öka kunskapen om förändringar i hjärnans funktion efter olika farmakologiska behandlingar samt öka vår förståelse av kvinnors psykiska hälsa.

Forskaren kommer att analysera data som samlas in med avancerade hjärnavbildningstekniker (dvs. fMRI, rsMRI, DTI, MR, PET) och att involveras i spridningen av resultaten vid konferenser och i vetenskapliga tidskrifter. Forskaren kommer också att fungera som en resurs för fler juniorlabmedlemmar genom att dela sin kunskap; dessutom förväntas deltagande i teamets allmänna uppgifter och samarbete med andra teammedlemmar.

Kvalifikationskrav
Behörig att anställas som forskare är den som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Doktorsexamen i denna rekrytering ska vara inriktad mot medicinska vetenskaper, biologi, psykologi, bioinformatik, hjärnavbildning, beräkningsvetenskap eller närliggande ämnen. Kandidaten ska ha erfarenhet av hjärnavbildningsforskning, grundläggande kunskaper inom biostatistik samt visa ett genuint intresse av psykoneuroendokrinologi.

Goda kunskaper i engelska såväl muntlig som skriftlig  krävs. Den sökande ska kunna arbeta självständigt och vara väl organiserad. Personen bör vara mycket motiverad, noggrann, målinriktad och bra på grupparbete. Särskild vikt kommer att läggas vid dokumenterad erfarenhet av experimentellt arbete och tidigare publikationer.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare erfarenhet av MRI och PET dataanalys är meriterande. Projektet bygger på data som redan är tillgängliga inom gruppen och den som anställs uppmuntras till att utveckla nya sätt att studera relevanta frågeställningar inom ämnet psykoneuroendokrinologi. För detta ändamål, är beräkningskunskaper kombinerat med ett intresse för multimodal nervavbildningsteknik önskvärt.

Ansökningsförfarande
Din ansökan ska innehålla en meritförteckning, vetenskapliga publikationer, och ett personligt brev på engelska med en kort beskrivning av dig själv, din motivation, dina kunskaper och forskningsintressen samt namn och e-postadress och telefonnummer till tre referenspersoner. Kopior av relevanta examensbevis och kursutdrag bör bifogas. Ansökningarna bedöms enligt behörighet, personlig lämplighet och tidigare erfarenhet av forskning inom närliggande områden.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Erika Comasco, erika.comasco@neuro.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 8 juli 2022, UFV-PA 2022/2663.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2022/2663
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-06-27
Sista ansökningsdag 2022-07-08

Tillbaka till lediga jobb