Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Vi på National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS) söker nu en ny systemutvecklare med driftansvar. Positionen är placerad vid Uppsala universitet i Navet, Science for Life Laboratory (SciLifeLab) nod i Uppsala. Den person vi söker kommer att vara placerad vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi (ICM) och knuten till NBIS och SciLifeLab. 

ICM är en av de mest internationella, breda och framstående biomolekylära institutionerna i Europa. Institutionens forskningsområden är indelade i sju forskningsprogram som och täcker allt från cellbiologi till biofysik av enskilda molekyler. 

NBIS är ett nationellt samarbete vars syfte är att tillhandahålla support för bioinformatik och infrastruktur till forskare inom livsvetenskaperna. NBIS utgör även den svenska noden i den europeiska infrastrukturen ELIXIR för biologiska data. NBIS har ett 90-tal experter över hela landet inom olika områden såsom DNA-, RNA- och proteinanalyser, systembiologi, genetisk analys, masspektrometri-proteomik och metabolomik. NBIS arbetar också inom systemutveckling och datahantering. 

Systemutvecklarna är ett 10-tal experter som utvecklar och implementerar verktyg för storskaliga analyser och storskalig datahantering. Mer information om NBIS finns på https://nbis.se.

Arbetsuppgifter: Hos oss kommer du att arbeta med agil utveckling av mjukvarulösningar och användargränssnitt unika för bioinformatikområdet. Ditt arbete är kreativt och en del av arbetet utgår från inkomna förfrågningar från olika forskargrupper, där du får komma med många innovativa förslag. 

Arbetet innebär att ansvara för applikationers hela livscykel, från planering och utveckling, driftsättning med hjälp av automatik, till produktion och senare eventuell avveckling eller migrering. Du kommer också arbeta med administration av befintliga system hos NBIS. Då vi arbetar i ett flertal projekt finns det möjligheter att utveckla i olika språk och miljöer, däribland Python, Java och Go. Många av de projekt vi arbetar inom gränsar mot “data science” och det ges goda möjligheter att utvecklas inom sådana teknologier och verktyg (exempelvis R).

Här arbetar du tätt tillsammans med andra utvecklare, både lokalt och internationellt där ni tillsammans planerar och ansvarar för leveransen i ert arbete. Du kommer även att ha kontakt med experter och forskare inom bioinformatik. Vi erbjuder en trevlig och dynamisk miljö med rum för samarbete och självständiga projekt. Vidare värdesätter vi kunskapsutbyte och ger tid för egen vidareutbildning.

Du kommer också delta i kontakter med verksamheterna, undervisa, och bidra i framtagandet av kravspecifikation, MVP, uppskattning av tidsåtgång, tester och dokumentation. Dessutom kommer du få bidra till utvecklingen av guidelines och ramar för hur NBIS bäst bedriver utveckling.

Kvalifikationskrav: Du som sökande skall minst ha kandidatexamen inom informationsteknik, datateknik, datavetenskap, systemvetenskap eller bioinformatik, alternativt motsvarande dokumenterad kompetens inom ett eller flera av dessa områden. 

Vidare krävs:

 • Goda kunskaper och dokumenterad erfarenhet av ett eller flera aktuella programspråk (Python, C eller Java, Go etc.) samt Bash, eller annat likvärdigt Unix-skal.
 • Vana vid användning av Linux och kunskap i administration av Linux-system.
 • Dokumenterad flerårig erfarenhet av systemutveckling eller systemadministration
 • Kunna uttrycka dig obehindrat på engelska i både tal och skrift.
 • Erfarenhet av versionshantering med Git.
 • Kunskaper om virtualiseringslösningar och mjukvaru-containers.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet, den sökande ska ha mycket god samarbetsförmåga, initiativförmåga och goda kommunikativa kvaliteter. Som person bör du vara flexibel och serviceinriktad. Du bör även vara kvalitetsmedveten samt mål- och resultatinriktad. 

Önskvärt/meriterande i övrigt:  Vi ser gärna att den sökande har erfarenhet av att jobba med standarder för informationssäkerhet och system för känslig data. Har du jobbat som systemutvecklare inom akademin, med erfarenhet av systemkonfigureringsverktyg och webbprogrammering, så är det också ett plus.

Utöver detta så räknas följande som meriterande:

 • Vana att arbeta i fysiskt distribuerade team med kommunikation och koordination via elektroniska verktyg som videomöten och liknande.
 • Vana med att använda system för kontinuerlig integrering (Jenkins, Travis CI o.s.v.).
 • Erfarenhet att arbeta agilt enligt t.ex. Kanban eller SCRUM.
 • Vana av arbete i nära samarbete med kunder.
 • Kunskaper och erfarenheter av molnteknologier och “cloud native” som Kubernetes osv.
 • Kunna uttrycka dig obehindrat på svenska i både tal och skrift.
 • Vana vid arbete inom någon systemförvaltningsmodell eller andra IT-modellstöd som ITIL.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: Snarast eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning om 6 månader kommer tillämpas.

Anställningens omfattning: 100%.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Chef för Systemutveckling, Jonas Hagberg, jonas.hagberg@nbis.se, tfn 072 540 85 42, systemutvecklare, Ingrid Hyltander, ingrid.hyltander@nbis.se, tfn +46 73 448 88 93, NBIS Director, Bengt Persson, bengt.persson@nbis.se.

Välkommen med din ansökan senast den 13 september 2021, UFV-PA 2021/2691.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2691
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-06-24
Sista ansökningsdag 2021-09-13

Tillbaka till lediga jobb