Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning om evolution, utveckling och funktion på organismnivå. För mer information se www.iob.uu.se. Befattningen är placerad i Mattias Jakobsson forskargrupp (http://jakobssonlab.iob.uu.se/) som består av ett internationellt team av ca. 15 personer (seniora forskare, postdocs, doktorander och forskningsingenjörer). Forskargruppen har ett brett intresse för populationsgenetik och människans evolutionära historia och använder en kombination av matematiska studier av populationsgenetiska modeller och empiriska data för att förstå komplexa mönster av genetisk variation hos människan.

Forskargruppen fokuserar på att förstå människans demografiska och evolutionära historia med hjälp av genetisk information från både nu levande och förhistoriska individer, att utveckla statistiska metoder för att analysera storskalig genomisk data, och att söka efter gener som förändrats under människans utveckling. Forskningen finansieras till största delen av externa medel, bl.a från Vetenskapsrådet och Knut och Alice Wallenbergsstiftelse. Forskargruppen är multidisciplinär med kompetens inom ancient DNA, populationsgenomik och beräkningsbiologi.

Arbetsuppgifter: Arbetet fokuserar på att hantera storskaliga DNA sekvensdata, s k "next generation sequencing", från historiska och förhistoriska mänskliga lämningar från Skandinavien och många andra delar av världen. Arbetet innefattar också databas-hantering och webinterface för gruppen. I arbetsuppgifterna ingår även att ge forskargruppen stöd i användningen av resurser vid universitetets enhet för högpresterande databeräkningar (UPPMAX) för analys av DNA-sekvens data. Detta omfattar såväl tekniskt stöd i hanteringen av data som stöd i tolkningen av data och resultat. Arbetet förutsätter att innehavaren håller sig ajour med mjukutvecklingen inom området. I anställningen ingår också forskningsarbete med övriga populations-genomiska projekt med fokus på människor.

Kvalifikationskrav: Vi söker dig som har en doktorsexamen inom relevant område såsom bioinformatik eller populationsgenetik/genomik och med erfarenhet av arbete med bioinformatiska analyser av både modernt och förhistoriskt NGS data. Erfarenhet från forskningsinriktat bioinformatiskt arbete, liksom tidigare erfarenhet av storskaliga populationsgenetiska analyser är ett krav. Goda kunskaper i programmering på olika nivåer är en förutsättning (tex Perl, C++, shell-scripting, Python, R, Matlab, SQL).

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom:

 - God samarbets- och kommunikationsförmåga, god analytisk förmåga.
 - Förmåga att arbeta självständigt och ta egna initiativ. 
 - Ansvars- och servicekänsla. 
 - God förmåga att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska och engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Kunskap och intresse för människans historia.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2021-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas. 

Anställningens omfattning: 100%.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Mattias Jakobsson, e-post mailto:mattias.jakobsson@ebc.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 10 juni 2021, UFV-PA 2021/2209.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2209
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-05-27
Sista ansökningsdag 2021-06-10

Tillbaka till lediga jobb