Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 130 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen Fasta tillståndets Elektronik vid institutionen för Elektroteknik. 

Flexible Electronics (FE) Group är en ledande grupp inom tryckt, flexibel elektronik och system som ingår i Fasta tillståndets Elektronik vid Ångströmlaboratoriet. Microwaves in Medical Engineering Group (MMG) fokuserar på att utveckla fysiologiska sensorer och system för övervakning och diagnos av olika sjukdomstillstånd hos människor. FE är en del av EU: s H202 FET- Open Grant B-CRATOS on Brain Computer interface och utvecklar elektroniska hudsensormatriser som kommunicerar med den somatosensoriska hjärnbarken via Fat Intra Body Communication (Fat-IBC).

Projektbeskrivning: Doktorandens forskningsarbete kommer huvudsakligen att vara inriktat på design och implementering av kommunikationsgränssnitt och fantommodeller med ultrabredband för inre kroppsmikrovågkommunikation och Sensing, en karakterisering av material som kan implementeras under sensorns utvecklingsfas. En viktig uppgift inom ramen av anställning är att efterlikna människokroppen i utveckling av nya kompositmaterial med olika permittivitetsintervall och morfologi. Genomförandet kräver simulering och experimentella studie för att analysera fettkanalkommunikationen på olika anatomiska platser i människokroppen. I projektet där du kommer att anställas planeras samarbete mellan FE, MMG och Institutionen för Informationsteknik vid Uppsala Universitet. 

Forskningen kommer att bedrivas inom ett brett spektrum av vetenskapliga områden, med fokus på elektromagnetiskt och biomedicinsk teknik, men också i samarbete med informationsteknik. Arbetet kommer att bedrivas i en tvärvetenskaplig miljö där nära kontakter med framtida användare inom klinisk medicin och prestationshöjande användningsområden inom Sport är en förutsättning för framgång.

Kandidaten förväntas bidra till SSF- och Horizon 2020-projekten. I detta projekt kommer vi att undersöka effekterna av elektromagnetisk kommunikation genom människokroppens fettvävnad. Doktoranden kommer att arbeta i nära samarbete med andra forskare, internationella samarbetspartners och behöver också engagera sig i kliniska studier som pågår vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Arbetsuppgifter: Kandidatens uppgifter kommer att omfatta:

  • In- och utvärtes kroppsantenndesign.
  • Utveckling av konstgjord vävnad som emulerar antropomorfa fantomer för fettkroppskommunikation.
  • Elektromagnetisk modellering av människokroppsmiljön.
  • Numerisk modellering.
  • Mätningar av antennparametrar.
  • Sprida resultat genom referentgranskade konferenser/tidskrifter.

Förutom forskning och studenthandledning innehåller arbetet ytterligare arbete på institutionen, t.ex. undervisning, upp till maximalt 20% av tiden.

Förmåner: Som anställd vid Uppsala Universitet erbjuds du friskvård för din hälsa och en ledande forskningsmiljö, Läs mer här. Institutionen för elektroteknik erbjuder även ett lönetillägg utöver de lokala riktlinjerna för doktorander vid Uppsala universitet.

Anställningen som doktorand motsvarar fyra års heltidsstudier med möjlighet till förlängning vid särskilda skäl. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Kvalifikationskrav:

  • Examen på avancerad nivå i elektroteknik eller fysik.
  • Genomförda kurskrav på minst 260 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för doktorandprogrammet eller som har förvärvats på annat sätt inom eller utanför landet.
  • Kandidaten måste ha kunskap om kommunikation inom kroppen.

Meriterande i övrigt:

  • Mycket goda kunskap inom Matlab.
  • God kunskap om bioelektromagnetism och modellering av mikrovågsenheter.
  • Bra kunskaper inom numerisk simulering i program som CST, COMSOL.
  • Kunskap inom tryckt elektronik.
  • Erfarenhet och intresse för klinisk datainsamling.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt.
  • Renrumserfarenhet.
  • Erfarenhet av PCB-tillverkning och 3D-utskrift.
  • En stark bakgrund i töjbara framändar.
  • Brus-analys.

Din ansökan: Ska innehålla ett brev där du kort beskriver dig själv och dina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som du önskar åberopa. Vi vill att du lämnar uppgifter om referenspersoner och/eller bifogar rekommendationsbrev.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Assoc. Prof. Zhibin Zhang, Zhibin.Zhang@Angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 februari 2021, UFV-PA 2021/111.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/111
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-01-19
Sista ansökningsdag 2021-02-02

Tillbaka till lediga jobb