Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för cell- och molekylärbiologi (ICM) är en av de mest internationella, breda och framstående biomolekylära institutioner i Europa. Institutionens forskningsområden är indelade i sex forskningsprogram som och täcker allt från cellbiologi till biofysik av enskilda molekyler. Den person vi nu söker kommer att vara placerad vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi och knuten till National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab).

SciLifeLab är ett nationellt centrum för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret kombinerar ledande teknisk expertis med avancerat kunnande inom translationell medicin och molekylära biovetenskaper. SciLifeLabs mål är också att bygga en stark forskargruppering kring centret genom utbildning och samverkan. SciLifeLab är en nationell resurs som drivs av Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet. SciLifeLab startade sin verksamhet 2010 och har idag över 400 anställda vid faciliteterna, samt 150 forskargrupper (http://www.scilifelab.se).

NBIS är en distribuerad nationell forskningsinfrastruktur financierad af Vetenskapsrådet, Knut & Alice Wallenbers stiftelse, SciLifeLab och svenska universitet. Syftet med NBIS är att tillhandahålla bioinformatiksupport och infrastruktur till forskare inom livsvetenskaperna. NBIS har ett 90-tal experter över hela landet inom många olika bioinformatiska kompetensområden. Som den svenska noden i den europeiska infrastrukturen ELIXIR är NBIS involverat i många internationella aktiviteter med syfte att förbättra den europaövergripande bioinformatikinfrastrukturen. NBIS har också en grupp som är fokuserad på att stödja svenska Life Science-forskare med datahantering enligt principerna för Öppen vetenskap och FAIR, i nära samarbete med SciLifeLabs Data Centre. Vi söker nu fler Data Stewards för att ytterligare förstärka datahanteringskompetensen inom NBIS. Mer information om NBIS finns på https://nbis.se.

Arbetsuppgifter: Vi söker dig som vill vara med att stödja svensk Life Science-forskning att hantera och tillgängliggöra sina forskningsdata på bästa sätt. Du kommer att arbeta med att stödja forskargrupper att etablera datahanteringsplaner, samt att hjälpa forskargrupper att strukturera och publicera den forskningsdata de genererar. En viktig del i arbetet är också att utbilda forskare i datahanteringsprinciper och tillvägagångssätt. Du förväntas också bidra kompetenshöjande nätverkande inom forskningsdatahantering i Sverige, och in utvecklingsaktiviteter internationellt inom ELIXIR-nätverket.

Kvalifikationskrav: Sökande skall ha masterexamen inom Life Science, Informationsteknik, eller Bioinformatik, alternativt motsvarande kompetens inom ett eller flera av dessa områden förvärvad på annat sätt. Krav att vara förtrogen med internationella repositorier för deponering och publicering av Life Science-data, och därtill relevanta datatyper och standarder. Kännedom om principerna för Öppen vetenskap och FAIR. Dessutom dokumenterad erfarenhet av undervisning på universitetsnivå.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Den sökande ska ha mycket god samarbetsförmåga, initiativförmåga och goda kommunikativa kvaliteter. Som person bör du vara flexibel och serviceinriktad. Du bör även vara kvalitetsmedveten samt mål- och resultatinriktad. Du ska kunna uttrycka dig obehindrat på engelska i både skrift och tal.

Meriterande:

  • Erfarenhet av att arbeta med användarstöd
  • Erfarenhet av att arbeta i internationella samarbeten och nätverk
  • Erfarenhet av Carpentries-metodik.
  • Förtrogenhet med användande av unix/linux, och skriptning med t.ex. Bash, python, eller R, samt versionshantering med git.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: snarast eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas

Anställningens omfattning: 100%

Närmare information om anställningen lämnas av Niclas Jareborg, 0733-866605, niclas.jareborg@nbis.se, och Bengt Persson, 0704 250 230, bengt.persson@nbis.se.

Välkommen med din ansökan senast den 20 april 2020, UFV-PA 2020/762.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/762
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-03-05
Sista ansökningsdag 2020-04-20

Wróć do ofert pracy