Uppsala universitet, Institutionen för kemi - BMC

Institutionen för kemi - BMC är geografiskt belägen inom Biomedicinskt Centrum i Uppsala och bedriver fakultetens huvudsakliga forskning inom biokemi, organisk kemi och analytisk kemi, samt delar av den fysikaliska kemin. Den fokuserar på frågeställningar rörande katalys, molekylär igenkänning och komplexa molekylära systems struktur och dynamik, samt samband mellan förekomst av kemiska substanser och biomolekyler vid olika sjukdomstillstånd. Det finns även en stark forskning inom metod- och teknikutveckling, inklusive design och syntes av små organiska molekyler och biologiska makromolekyler. Utveckling av nya analytiska och biokemiska metoder ligger t.ex. till grund för avancerade studier av biologiska system och deras reglering, samt hur sjukdomar kan diagnosticeras och behandlas. Institutionens forskning drar nytta av närheten till övriga kemigrenar, samt växelverkar med biomedicin, farmaci, fysik och materialvetenskap. Forskare med specialistkompetens inom biofysikaliska metoder för interaktionsanalyser driver verksamhet inom SciLifeLab, delar av en nationell infrastruktur för forskning inom livsvetenskap. Vid programmet för Analytisk kemi bedrivs även miljöanalytisk forskning och en plattform för masspektrometribaserad proteomik och metabolomik. Den kreativa och forskningsintensiva miljön bidrar till såväl brett kunnande som spetskompetens. Uppsala universitet har även ett välutvecklat innovationskontor som ger stöd för kommersialisering och samverkan. Klicka här för att läsa mer om oss.

Uppsala universitet erbjuder en av landets bästa utbildningar inom kemi, starkt kopplad till världsledande forskning. Undervisningen präglas av ett omfattande kursutbud, en stark forskningsanknytning och en stor andel laborativa moment. Tillsammans med våra kollegor vid institutionen för kemi-Ångström ansvarar vi för Uppsala universitets kandidatprogram och masterprogram i kemi samt, i samarbete med farmaceutisk fakultet, Uppsala universitets civilingenjörsprogram i kemiteknik. Vi bidrar även med kurser och kursmoment vid andra utbildningsprogram inom och utom fakulteten. Klicka här för att läsa mer om vår utbildning.

Vi söker en Forskarassistent i analytisk kemi med inriktning mot analys av peptidhormoner och neuropeptider, meriteringsanställning upp till fyra år.

Arbetsuppgifter: Forskning, undervisning och administration. Vi letar efter en person som kommer bygga upp ett oberoende forskningsområde inom bioanalytisk kemi, särskilt studier av peptidhormoner och neuropeptider med masspektrometri. Du förväntas söka extern finansiering för dina aktiviteter och genom det bygga upp ett oberoende forskningsprogram. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander.

Det ingår även att följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet. Anställning som forskarassistent syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet.

Anställningsperiod: Anställningen som forskarassistent kan innehas i längst fyra år.

Behörighetskrav: Behörig att anställas som forskarassistent är enligt högskoleförordningen den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst sju år före ansökningstidens utgång. För denna tjänst krävs doktorsexamen inom analytisk kemi eller närliggande områden alternaivt uppnådd motsvarande vetenskaplig kompetens.

Enligt Uppsala universitets anställningsordning är pedagogisk skicklighet ett behörighetskrav för anställning som forskarassistent. Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning, omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Den högskolepedagogiska utbildningen kan genomföras under de första två anställningsåren.

Enligt Uppsala universitets anställningsordning gäller vidare som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och/eller engelska om inte särskilda skäl föreligger. Innehavaren förväntas kunna undervisa på svenska inom två år.

Bedömningsgrunder

Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet: Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt fästas vid vetenskaplig skicklighet. Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom utveckling av analytiska metoder för studier av peptidhormoner och neuropeptider; i synnerhet gällande single-cell analys, avbildande masspektrometri samt HDX-MS. Dessa bedöms efter väldokumenterad vetenskaplig kompetens, som inkluderar publikationer i ledande internationella tidskrifter, forskning relevant för anställningens ämnesområde och färdigheter inom masspektrometri.

Även pedagogiska skicklighet kommer att tillmätas betydelse. Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. Särskild vikt kommer att fästas vid den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning.

Administrativ skicklighet: Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt då forskarassistenten förväntas ansvara för administrationen kring sina forskningsprojekt. Med administrativ skicklighet avses även entreprenörskap.

Ledningsskicklighet: Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet. Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas mycket stor vikt då det i denna tjänst ingår att leda en arbetsgrupp.

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Andra exempel på samverkan är patentansökningar, kommersialisering och industrisamverkan. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten. Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas mycket stor vikt då forskarassistenen förväntas bedriva samverkan med det omgivande samhället.

Övrig skicklighet: Personliga egenskaper kommer att tillmätas stor vikt. Eftersom vi vill att den som erbjuds anställningen kan driva forskning i framkant och ha förmåga att erhålla extern finansiering behöver du vara en driven person som kan uttrycka dig väl och marknadsföra dig själv, det analytiska ämnet, institutionen och universitetet. Befattningen förutsätter att externa forskningsanslag aktivt söks fortlöpande under tjänstens varaktighet. Dokumentation av tidigare erhållna forskningsanslag i konkurrens är meriterande. Eftersom vi samarbetar i mindre grupper samt inom och utom institutionen kommer stor vikt att läggas vid din förmåga att kunna samarbeta med olika personer på alla nivåer.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Upplysningar om anställningen lämnas av Helena Danielson, prefekt och Jonas Bergquist, programansvarig professor. Båda nås via mail förnamn.efternamn.@kemi.uu.se.

För ytterligare information se universitetets anställningsordning: Mål och regler för Uppsala universitet och fakultetens riktlinjer för anställning

Välkommen med din ansökan senast den 23 februari 2018, UFV-PA 2018/284.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-07-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/284
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-02-08
Sista ansökningsdag 2018-02-23

Tillbaka till lediga jobb