Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl. a cancer, genetiska och autoimmuna sjukdomar. En av de bärande tankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed främja en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom sex forskningsprogram: cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och det teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 550 miljoner kronor, varav ca två tredjedelar är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 400, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 850 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.uu.se/medarbetare/institution/immunologi-genetik-och-patologi

Arbetsuppgifter
Den framgångsrika kandidaten kommer att fokusera på utvecklingen av 3D-printade vävnadsorganoider med hjälp av olika biobläc och stamcellskällor. Dessa kommer att inkludera nervceller och gliaceller härledda från inducerade pluripotenta stamceller (iPSCs), såväl som bukspottkörtelöar från människor och mus. En betydande del av forskningen kommer att involvera användning av markbaserad utrustning utformad för att simulera rymdförhållanden, med det slutliga målet att förfina protokoll som senare kan tillämpas i faktiska rymdexperiment.
Ett djupt engagemang för vetenskaplig forskning, en stark ansvarskänsla och ett genuint intresse för projektet är väsentliga egenskaper för denna roll. Vidare förväntas kandidaten visa ett långsiktigt engagemang genom att ta på sig ett ökande ledarskapsansvar under tjänstens gång. När denna roll avslutats bör kandidaten vara beredd att kliva in i rollen som projektledare (PI) och ta ansvar för projektets pågående utveckling och framtida framsteg.

Kvalifikationskrav
För att komma i fråga för denna tjänst bör sökande ha en doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen inom neurovetenskap, biologi, bioteknik eller relaterade discipliner. Examen ska vara erhållen senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av begränsningstiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.
Sökanden måste ha expertis avseende odling och differentiering av neurala celler och inducerade pluripotenta stamceller (iPSCs). Erfarenhet av odling av pankreasöar är mycket önskvärt. Dessutom är förtrogenhet med 3D-utskriftstekniker eller ett starkt intresse för att lära sig och tillämpa dessa metoder, tillsammans med grundläggande ingenjörsfärdigheter, viktigt.
Den idealiska kandidaten bör ha utmärkt kommunikationsförmåga och goda språkkunskaper i engelska för att underlätta omfattande samarbete med internationella forskargrupper. Den sökande bör också uppvisa självständighet, en stark känsla av ansvar och en uppskattning för bidrag från andra teammedlemmar.

Meriterande
Ett visat intresse för att främja projektet för framtida utveckling är fundamentalt liksom viljan att resa för internationell medverkan i forskning.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal, med möjlighet till förlängning upp till 1 år. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Elena Kozlova, elena.kozlova@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 21 februari 2025, UFV-PA 2025/175.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/175
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-01-29
Sista ansökningsdag 2025-02-21
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb