Uppsala universitet, Inst. för kulturantropologi och etnologi

Institutionen för kulturantropologi och etnologi bedriver utbildning och forskning om många av de komplexa sammanhang som präglar dagens globaliserade värld. Institutionen har för närvarande 47 medarbetare och en omsättning på cirka 50 miljoner kronor om året. Verksamheten består till stor del av forskning. Vid institutionen ges undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå i etnologi och kulturantropologi till cirka 700 studenter årligen. Under hösten 2025 startar vi ett nytt internationellt mastersprogram i etnologi och folkloristik.

Etnologi har funnits vid Uppsala universitet i 75 år. Starka inriktningar har bland annat varit forskning inom det folkloristiska fältet samt studier av moderniseringsprocesser och urbanitet. Idag forskar vi inom fält som kulturarv, materialitet, mångfald, utbildning, fritid, klimat och hållbarhet. Ämnet genomgår för närvarande ett generationsskifte, med ett flertal pensionsavgångar. Vi har nyligen anställt en biträdande universitetslektor och två postdoktorer och utlyser i samband med denna professorsanställning även ett universitetslektorat. Den professor vi anställer kommer att ha en ledande roll i skapandet av en ny spännande forskningsmiljö.

Beskrivning av anställningens ämnesområde:
Etnologi med inriktning på Norden/Baltikum/Europa.

Arbetsuppgifter  
Som professor kommer den som anställs att ha ett övergripande ansvar för att utveckla och bedriva forskning inom etnologi, samt i samråd med studierektor leda utbildning på forskarnivå i etnologi.

Detta inkluderar att utveckla forskningsämnet, planera och leda forskningsprojekt, bedriva egen forskning, aktivt söka forskningsmedel för både egen och andras, exempelvis doktoranders, del, samt att utveckla samarbeten med externa parter, nationellt och internationellt. I ansvaret ingår också att kommunicera och informera om forskning samt att representera ämnet i olika sammanhang. Forskningsuppdraget uppgår normalt till omkring 50% (inkl. forskningsadministration) av anställningen.

Undervisning, handledning och kursutveckling på olika nivåer ingår med normalt omkring 50% (inkl. undervisningsadministration) av anställningen.

Innehavaren av tjänsten ska också vara beredd att åta sig olika typer av ledningsuppdrag vid institutionen (t.ex. studierektor för forskarutbildningen eller prefekt) och på andra nivåer inom Uppsala universitet.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som professor är den som avlagt doktorsexamen i etnologi eller folkloristik eller har motsvarande vetenskaplig kompetens, samt visat pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga skickligheten och den övriga skickligheten är relevant för anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren. För att komma ifråga som handledare av doktorander krävs genomgången handledarutbildning.

För behörighet krävs dokumenterad förmåga att undervisa och administrera på svenska, eller annat skandinaviskt språk, samt engelska. Den som inte har förmåga att undervisa och administrera på svenska förväntas kunna använda svenska som arbetsspråk inom två år.

Dessutom gäller som ett allmänt behörighetskrav för lärare att den sökande ska ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller behörighetskraven
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid den vetenskapliga skickligheten och ledningsskickligheten. Även pedagogisk skicklighet, samt administrativ skicklighet kommer att tillmätas vikt.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid erfarenhet av internationell publicering, erfarenhet av att i konkurrens vinna substantiell forskningsfinansiering, samt erfarenhet av forskningsledning och forskningssamarbeten.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskningsmiljöer att tillmätas mycket stor betydelse. Visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället kommer att tillmätas stor betydelse.

Vid denna rekrytering kommer planen för framtida forskning och dess betydelse för institutionen och fakulteten att tillmätas betydelse. I planen ska framgå hur den sökande tänker sig att forskningen kommer att stärkas och/eller förnyas vid institutionen och fakulteten.

Administrativ skicklighet, ledningsskicklighet och samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Med administrativ skicklighet avses även entreprenörskap.

Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet.

Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisnings­meritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid doktorandhandledning och arbete med forskarutbildningsfrågor.  

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, särskilt forskarutbildning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion rörande högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Anställningsförfarande: Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. Ansökan ska innefatta följande:

  • Kortfattad redogörelse för vetenskaplig, pedagogisk och annan verksamhet (CV)
  • Redovisning av vetenskapliga meriter
  • Publikationsförteckning
  • Redovisning av pedagogiska meriter
  • Redovisning av övriga meriter
  • Vetenskapliga och pedagogiska arbeten som åberopas
  • Självreflekterande redovisning över framtida forskning och forskningsinitiering
  • Betyg, intyg och andra relevanta handlingar
  • Namn och kontaktuppgifter till referenspersoner

För ytterligare information se Uppsala universitets anställningsordning och historisk-filosofiska fakultetens kompletterande riktlinjer till Uppsala universitets anställningsordning (HISTFILFAK 2022/66).

Upplysningar om anställningen lämnas av Mats Hyvönen, prefekt, 072-999 95 33, mats.hyvonen@antro.uu.se.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala. Den som får anställningen förväntas tillbringa merparten av arbetstiden i Uppsala.

Välkommen med din ansökan senast den 2 december 2024, UFV-PA 2024/3278.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3278
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-10-11
Sista ansökningsdag 2024-12-02
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb