Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Institutionen för medicinska vetenskaper är en stor klinisk institution med ca 250 anställda och över 900 personer som är anknutna via Akademiska Sjukhuset. Institutionen har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inom en rad områden. Forskningen äger rum i nära anslutning till den kliniska verksamheten vid Akademiska sjukhuset och omfattar såväl grundläggande studier kring sjukdomsorsaker som utveckling och utvärdering av förbättrad diagnostik och nya behandlingsmetoder. Mer om institutionens verksamhet finns på www.medsci.uu.se

 

Forskargruppen i reumatologi med inriktning mot systemisk autoimmunitet vid Institutionen för medicinska vetenskaper söker en forskare för en tidsbegränsad anställning under 12 månader . Forskargruppen studerar inflammatoriska reumatiska sjukdomar, såsom Systemisk lupus erythematosus (SLE), Sjögrens sjukdom och ANCA-vaskulit. Vi har en omfattande verksamhet där vi undersöker arvsmassan och celler från patienter och friska personer, där syftet är att förstå orsaken till sjukdomsprocesserna så att ny och effektiv behandling kan utvecklas. Vi samarbetar i nationella och internationella nätverk med kliniker och forskare, men även med läkemedelsindustrin. För mer information om forskargruppen se: www.uu.se/institution/medicinska-vetenskaper/forskning/forskargrupper/reumatologi.

 

 

Arbetsuppgifter:

Vår forskargrupp har bidragit till att identifiera genvarianter (single nucleotide polymorphisms, SNPs) i >25 genområden som är associerade med ökad risk att utveckla SLE. Vissa av dessa risk-SNP:ar är även kopplade till specifika sjukdomsmanifestationer så som olika manifestationer av kardiovaskulär sjukdom. Under senare tid har fokus för vår forskning varit att studera betydelsen av polygenetisk risk för bakomliggande sjukdomsmekanismer och klinisk fenotyp.  I detta projekt kommer vi även att studera vilken betydelse immuno-genetisk risk har för patogenes och sjukdomar så som hjärt-kärl sjukdom i normalbefolkningen. Arbetet inkluderar analys av storskaliga dataset samt analys av vår egen SLE kohort inkluderande genetisk, epigenetisk och klinisk information.

 

Vi förväntar oss att vår nya kollega självständigt kan planera och utföra analyser i samarbete med det övriga teamet. God förmåga att presentera data och skriva manuskript är också viktigt.

 

Kvalifikationskrav:

 

Doktorsexamen(PhD) i medicin, biologi, bioinformatik eller genetik Expertkunskap inom SLE-genetik Flerårig erfarenhet av genetisk forskning både från Sverige och internationellt Expertkunskap av genetiska och statistiska analyser inkluderande analys av GWAS-data Dokumenterad erfarenhet av att utveckla genetiska prediktionsmodeller Förmåga att tolka OMICs-data i en biologisk kontext Expertkunskap och erfarenhet av att analysera OMICs data God förmåga att arbeta självständigt Erfarenhet av studenthandledning Intresse för att dela med sig av sin kunskap till kollegor God förmåga till kommunikation i tal och skrift på engelska Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet, i synnerhet förmåga att arbeta tillsammans med andra forskare, läkare och bioinformatiker  

Önskvärt/meriterande i övrigt

Tidigare postdoc inom tex. humanetik

 

Ansökan: 
Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande beskriver motiveringen till att söka denna tjänst samt relevanta kvalifikationer. Ansökan ska också innehålla en meritförteckning (CV), kopior av examensbevis, en lista över publikationer samt kontaktinformation (namn, e-post, telefonnummer) till två referenspersoner. Ange tidigaste möjliga startdatum.

 

Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader och omfattningen är 100%. Tillträde september 2024 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

 

Upplysningar om anställningen lämnas av : MD, Docent Dag Leonard (dag.leonard@medsci.uu.se)

I denna rekrytering har vi ersatt det personliga brevet med frågor som du besvarar i samband med din ansökan. Svaren kommer att användas som en del i urvalsprocessen.

Välkommen med din ansökan senast den 12 Juni 2024, UFV-PA 2024/1978.

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1978
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-29
Sista ansökningsdag 2024-06-12

Tillbaka till lediga jobb