Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Postdoktor inom oorganisk kemi med inriktning mot material, särskilt Chemical Vapor Deposition 

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 270 anställda och omsätter 290 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida. (https://kemi.uu.se/angstrom)

Arbetsuppgifter 
Projektet innefattar forskning inom området tillväxt med kemisk ångdeponering, chemical vapor deposition (CVD), utveckling av processer och utrustning för CVD, fundamentala materialvetenskapliga studier av tunna filmer tillverkade med CVD, samt tillämpningsorienterade studier i samarbete med industripartners. Postdoktorn kommer att ha en viktig roll i utveckling av CVD-verksamheten vid forskningsprogrammet för oorganisk kemi.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna för en postdoktor är att bedriva forskning. De kan också inkludera undervisning, upp till 20 % av arbetstiden. Fokus ligger på att utveckla och karakterisera processer för CVD av främst karbonitrider och oxide, att karakterisera materialen, med utrymme för postdoktorns egna projektidéer inom den övergripande ramen för CVD-forskningsverksamheten. Arbetsuppgifterna innefattar även handledning av examensarbetare, interna samarbeten, däribland med doktorander, och samverkan med industripartners. 

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i materialvetenskap, kemi, eller liknande. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Bedömningen av ansökningar baseras i första hand på den sökandes förmåga att bedriva självständig forskning utifrån vetenskaplig skicklighet. Större vikt läggs vid kvaliteten på varje enskilt vetenskapligt arbete än mängden publikationer.

Hänsyn tas också till god samarbetsförmåga, drivkraft och självständighet samt hur den sökandes erfarenhet och kompetens kompletterar och stärker pågående forskning inom institutionen och hur de kan bidra till dess framtida utveckling.

Det är nödvändigt att sökande har bred och djup dokumenterad förtrogenhet med CVD, såväl teoretiskt som praktiskt, samt ett starkt track record av publikationer inom CVD.

Utmärkta kunskaper i engelska, i tal och skrift, är nödvändigt.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet inom modellering av CVD-processer och/eller materialteori är meriterande. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 3 år. Omfattningen är 100%. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Per Eklund, per.eklund@kemi.uu.se  

Välkommen med din ansökan senast den 15 augusti 2024, UFV-PA 2024/1918

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1918
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-24
Sista ansökningsdag 2024-08-15
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb