Uppsala universitet, Institutionen för kirurgiska vetenskaper

Institutionen för kirurgiska vetenskaper (IKV) tillhör vetenskapsområdet för medicin och farmaci och har ca 160 anställda och runt 200 registrerade doktorander, av vilka flertalet är kliniskt verksamma läkare och sjuksköterskor. Omsättningen är på 152 miljoner kronor. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Undervisningen sker bl.a. inom läkar-, sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen. Forskningen bedrivs i forskargrupper organiserade utifrån olika kirurgiska specialiteter och näraliggande ämnen såsom anestesi och intensivvård och radiologi. Mycket forskning bedrivs i samarbete mellan olika forskargrupper inom IKV och vid andra institutioner vid Uppsala universitet samt med andra universitet både i Sverige och internationellt. Många av institutionens anställda har anställningar som är förenade med befattningar vid Akademiska sjukhuset.

Inflammation är en oerhört komplex reaktion där olika delar i immunsystemet är involverat. Dessutom är inflammationen central för en uppsjö olika sjukdomstillstånd, inte minst vid olika kardiovaskulära sjukdomar men också vid metabola, infektiösa och reumatiska tillstånd. Många forskningsgrupper, inklusive vår, har visat att allogena mesenchymala stromala celler (MSCs) har unika immunmodulerande egenskaper och kliniskt kan de behandla svåra inflammatoriska tillstånd såsom acute respiratory distress syndrome (ARDS). Problemet med MSCs är att det är svårt att använda dem i kliniken på grund av olika logistiska problem. Däremot medieras huvuddelen av MSCs effect av extracellular vesiklar (EVs) eller exosomer. De här små vesiklarna kan däremot frysas och transporteras till olika centra utan att deras immunmodulerande egenskaper påverkas. Därför är exosomer/ EVs extremt intressanta läkemedelskandidater för framtiden.

Syftet med det här projektet är att reproduktivt producera MSC-deriverade EV, som ska kunna produceras i enlighet med GMP-direktiv i syfte att registrera produkten som ett biologiskt läkemedel. Vidare kommer du att vara del i genomföra mekanistiska studier för att utvärdera de immunmodulerande egenskaperna vid i första hand kardiovaskulära sjukdomar. Som biomedicinsk analytiker kommer du att arbeta vid vårt lab i Rudbeck, Cardio-Thoracic Translation Medicine Lab (https://www.surgsci.uu.se/Research/Research-areas-IKV/Thoracic_surgery/cttm/), som är välutrustat och all kompetens för att genomföra sina uppgifter. De olika arbetsuppgifterna som du kommer genomföra är: cellodling, EV isolering, analys av EV preparationer, utnyttja in vivo och in vitro modeller för att studera distribution och aktivitet av EV. CTTM labbet har också tillgång till avancerade imaging faciliteter, mass-spektrometriska undersökningar liksom sekvensieringsutrustning.

Arbetsuppgifter
Dina arbetsuppgifter som biomedicinsk analytiker inkluderar:

  • Odling av mesenkymala stamceller (MSC) i bioreaktorer och cellodlingsflaskor
  • Utveckla metoder för storskalig produktion av MSC-deriverade extracellulärvesiklar (EV).
  • Att lära sig arbeta under Good Manufacturing Practice (GMP) regelverket och producera EV för kliniska behandlingsstudier.
  • Molekylära analyser av EV
  • Studera effekten av EV i olika in vitro modeller såsom cellkulturer
  • Kunna presentera resultat och problem på engelska vid våra regelbundna labbmöten

Eftersom du förväntas kunna jobba självständigt med EV, så förväntas du ha åtminstone ett års erfarenhet av EV-produktion från MSC, samtidigt som du ska ha en bred kunskap om olika standardmetoder för molekylärbiologiska analyser. Det är mycket viktigt att du har lätt att samarbeta och se arbetet som endel av ett multidisciplinärt teamarbete.

Kvalifikationskrav
Du ska ha en akademisk examen inom biomedicinsk laboratoriemedicin. Du behöver ha minst ett års aktuell erfarenhet av cellodling i bioreaktorer och cellodlingsflaskor. Du behöver även ha minst ett års erfarenhet av att arbeta med EV-isolering och praktisk erfarenhet av att arbeta med metoder såsom “tangential flow filtration” samt EV-analyser med ”nano-particle tracking” utrustning.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet så som att du har god samarbetsförmåga samt har förmåga att arbeta självständigt när arbetet så kräver. Vidare är du strukturerad och kan planera, organisera och prioritera ditt arbete på ett effektivt sätt samt håller givna tidsramar.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare aktuell erfarenhet från att använda olika biologiska analysmetoder såsom Western-blot, fluorescence activated cell sorting (FACS) och polymerase chain reaction (PCR). Även tidigare aktuell erfarenhet från olika in vitro cell-modeller är meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är heltid. Tillträde snarast enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Karl-Henrik Grinnemo, karl-henrik.grinnemo@uu.se
För frågor angående anställningsförfarandet vänligen kontakta HR-representant Caroline Tedenlind, caroline.tedenlind@uu.se

I denna rekrytering har vi ersatt det personliga brevet med frågor som du besvarar i samband med din ansökan. Svaren kommer att användas som en del i urvalsprocessen.

Välkommen med din ansökan senast den 31 maj 2024, UFV-PA 2024/1498.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1498
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-17
Sista ansökningsdag 2024-05-31

Tillbaka till lediga jobb