Uppsala universitet, Institutionen för kirurgiska vetenskaper

Institutionen för kirurgiska vetenskaper (IKV) tillhör Vetenskapsområdet för medicin och farmaci vid Uppsala universitet och har ca 160 anställda och runt 200 registrerade doktorander, av vilka flertalet är kliniskt verksamma läkare och sjuksköterskor. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Forskningen bedrivs i forskargrupper organiserade utifrån framförallt kirurgiska specialiteter och närliggande medicinska ämnen. Undervisningen sker bl.a. inom läkar-, sjuksköterske-, röntgensjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen. Vid institutionen finns också forskningsinfrastrukturer.

IKV är sedan januari 2024 värd för den del av den nationella forskningsinfrastrukturen Biobank Sverige som är finansierad av Vetenskapsrådet, vilket omfattar föreståndare och administration.  

Biobank Sverige leds av en styrgrupp där alla samarbetspartners är representerade: de sju universitetssjukhusen, de sju medicinska universiteten, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och branchorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen (Lif). Det övergripande målet för Biobank Sverige är att verka för nyttiggörande av biobanker, bland annat genom säker hantering av biobanksprov och tillhörande information. Mer om Biobank Sverige går att läsa på biobanksverige.se.

Inom ramen för uppdraget för forskningsinfrastrukturen Biobank Sverige vid IKV ingår att administrera anslagsmedel från Vetenskapsrådet. I uppdraget ingår bland annat att betala ut medel till samarbetspartners, samordning av ekonomisk redovisning och årlig återrapportering till Vetenskapsrådet.

Nu söker IKV en redovisningsekonom med erfarenhet av projektledning som främst ska arbeta med forskningsinfrastrukturen Biobank Sverige.

Arbetsuppgifter 
I rollen som redovisningsekonom kommer du att ha ett nära samarbete med föreståndare och biträdande föreståndare för forskningsinfrastrukturen Biobank Sverige samt med andra aktörer inom ramen för infrastrukturen, framförallt lärosäten och regioner. I dina arbetsuppgifter ingår att:

 • Stödja verksamheten och projektparternas projektledare, ekonomer och controllers i ekonomirelaterade frågor inom infrastrukturen
 • Ansvara för administration av anslagets ekonomi, budget och bokslut vid institutionen
 • Samverka med och stödja projektpartners i arbetet med rekvisitioner och ekonomiska underlag samt ansvara för granskning av rekvisitioner och ekonomiska underlag
 • Ansvara för utbetalning av bidragsmedel
 • Samordna årlig extern revision för Uppsala universitets projekt vid infrastrukturen
 • Ansvara för årlig ekonomisk återrapportering och nyckeltal för hela infrastrukturen till Vetenskapsrådet
 • Ansvara för viss avrapportering till Biobank Sveriges styrgrupp

Som redovisningsekonom kommer du utöver de rent ekonomiadministrativa arbetsuppgifterna ha som uppgift att stötta, samordna och koordinera projektpartners del i den ekonomiska redovisningen. Du kommer också att hantera övriga ekonomiadministrativa arbetsuppgifter såsom insamling av underlag, fakturahantering och reseräkningar. Arbetet som redovisningsekonom kan även komma att omfatta ekonomiredovisning och revision inom ramen för andra infrastrukturer och projekt vid institutionen. Andra relaterade administrativa och koordinerande arbetsuppgifter kan också förekomma.

Kvalifikationskrav

 • Universitets- eller högskoleexamen med inriktning mot ekonomi eller motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Minst två års dokumenterad erfarenhet av kvalificerat redovisningsarbete
 • Mycket goda kunskaper i Excel och Word
 • Mycket goda färdigheter i kommunikation i tal och skrift på svenska

För att lyckas i rollen som redovisningsekonom är det viktigt att du har en serviceinriktad och hjälpsam inställning samt en god samarbetsförmåga. Du förstår vikten av att sätta dig in i och förstå verksamhetens mål och du trivs i en roll med många kontakter. Det är också viktigt att du har en god pedagogisk förmåga att förklara ekonomiska termer för personer som inte själva arbetar med ekonomi. Du trivs i en ansvarstagande roll och ser det som en självklarhet att vara noggrann i ditt arbete. Du har således mycket goda administrativa egenskaper, så som ett strukturerat arbetssätt samt en god förmåga att prioritera bland dina arbetsuppgifter. Detta innebär också att du är van vid att sätta upp egna tidsramar och att arbeta självständigt för att gå i mål. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom förmåga att planera, initiera, leda och driva det ekonomiska arbetet i infrastrukturen och att kunna interagera med samarbetspartners.

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Erfarenhet av ekonomiadministration inom högskolesektorn, annan offentlig verksamhet eller annan stor organisation
 • Erfarenhet av ekonomisystemet Raindance och lönesystemet Primula
 • Erfarenhet av uppföljning och rapportering avseende extern bidragsfinansiering
 • Erfarenhet av projektledning eller samordning
 • Goda färdigheter i kommunikation i tal och skrift på engelska

Om anställningen 
Detta är en tillsvidareanställning (provanställning kan komma att tillämpas). Omfattningen är heltid/100 %. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prefekt Liisa Byberg; liisa.byberg@uu.se
För frågor om rekryteringsprocessen kontakta HR-generalist Higran Saghir, higran.saghir@uu.se.

I denna rekrytering har vi ersatt det personliga brevet med frågor som du besvarar i samband med din ansökan.

Välkommen med din ansökan senast den 28e februari 2024, UFV-PA 2024/217.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast, efter överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/217
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-02-06
Sista ansökningsdag 2024-02-28

Tillbaka till lediga jobb