Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för cell- och molekylärbiologi (ICM) är en av de mest internationella, breda och framstående biomolekylära institutioner i Europa. Institutionens forskningsområden är indelade i sju forskningsprogram som täcker allt från cellbiologi till biofysik av enskilda molekyler. Den person vi nu söker kommer att vara placerad vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi och knuten till National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab).

SciLifeLab (www.scilifelab.se) är ett nav inom biovetenskaplig forskning i Sverige och ett forskningssamarbete mellan KTH, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet, med ytterligare verksamhet på många stora lärosäten i landet. Samtliga verksamma inom SciLifeLab är anställda vid något av de samverkande lärosätena. SciLifeLab har från 2013 ett uppdrag från regeringen att verka som nationell infrastruktur för att tillgängliggöra spjutspetsteknologier och -expertis inom molekylära livsvetenskaper till forskare i Sverige samt utgöra ett internationellt ledande centrum för forskning inom områden som hälsa och miljö. SciLifeLab är också värd för den nya miljardsatsningen Data-Driven Life Science (DDLS) med elva partnerorganisationer.

NBIS är en distribuerad nationell forskningsinfrastruktur finansierad av Vetenskapsrådet, Knut & Alice Wallenbergs stiftelse, SciLifeLab och svenska universitet. Syftet med NBIS är att tillhandahålla bioinformatiksupport och infrastruktur till forskare inom livsvetenskaperna. NBIS utgör SciLifeLabs Bioinformatikplattform. NBIS har ca 120 medarbetare spridda över landet med expertis inom många olika bioinformatiska kompetensområden och systemutveckling. I egenskap av den svenska noden i den europeiska infrastrukturen ELIXIR är NBIS involverat i många internationella aktiviteter med syfte att förbättra den europaövergripande bioinformatikinfrastrukturen. Inom NBIS finns också en grupp experter som fokuserar på att stödja svenska Life Science-forskare med datahantering enligt principerna för Öppen vetenskap och FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), i nära samarbete med SciLifeLabs Data Centre. Under de senaste åren har vi vuxit från två till åtta personer, och söker ännu en Data Steward för att ytterligare förstärka datahanteringskompetensen. Särskilt fokus kommer att ligga på hantering av kliniskt relaterade känslig forskningsdata, i synnerhet för att möta de kommande ökande behoven genom det stora europeiska 1+MG-initiativet som skall tillgängliggöra över en miljon helgenom-sekvenser. Mer information om NBIS finns på https://nbis.se.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
NBIS söker en motiverad och kunnig Data Steward till vårt Data Management-team. Vi söker dig som vill vara med att möjliggöra life science-forskning i Sverige som är bortom vad som är möjligt att uppnå för enskilda forskare, ett enskilt universitet eller ett enskilt forskningsområde. Som Data Steward förväntas du jobba nära och stödja forskare och forskningsprojekt att hantera och tillgängliggöra sina forskningsdata på bästa sätt genom att etablera datahanteringsplaner, och att hjälpa forskargrupper med metadatahantering och datakurering för publicering av forskningsdata. Ett stort fokus kommer att ligga på att etablera och genomföra rutiner för användarstöd för deponering av humangenetisk data. En viktig del i arbetet är också att utbilda forskare i principer och tillvägagångssätt för hantering och delning av olika typer av forskningsdata. Du förväntas också bidra till utvecklingsaktiviteter i internationella projekt inom hantering av genomikdata och medicinsk informatik där NBIS är aktivt, och med kompetenshöjande nätverkande inom forskningsdatahantering i Sverige.

Kvalifikationskrav
Sökande skall minst ha masterexamen inom Life Science, Informationsteknik, eller Bioinformatik, alternativt motsvarande kompetens inom ett eller flera av dessa områden förvärvad på annat sätt. Kännedom om principer och förutsättningar för Öppen vetenskap och FAIR. Dokumenterade färdigheter i samordning och kommunikation, och förmåga att dokumentera pågående arbete. 

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Den sökande ska ha mycket god samarbetsförmåga, initiativförmåga och goda kommunikativa kvaliteter. Som person bör du vara flexibel och serviceinriktad. Du bör även vara kvalitetsmedveten samt mål- och resultatinriktad. Du ska kunna uttrycka dig obehindrat på svenska och engelska i både skrift och tal.

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Erfarenhet av att arbeta med medicinsk informatik
  • Erfarenhet av att arbeta med klinisk eller annan känslig data
  • Förtrogenhet med svensk lagstiftning angående personuppgifter och forskningsetik
  • Erfarenhet av internationella repositorier för deponering och publicering av Life Science-data, och därtill relevanta datatyper, metadata och standarder
  • Erfarenhet av att arbeta med användarstöd
  • Erfarenhet av att arbeta i internationella samarbeten och nätverk
  • Erfarenhet av undervisning och Carpentries-metodik

Om anställningen 
Du kommer att anställas med tjänstetitel bioinformatiker. Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Närmare information om anställningen lämnas av Niclas Jareborg, 0733-866605, mailto:niclas.jareborg@nbis.se, Elin Kronander, mailto:elin.kronander@nbis.se, 0729-999558,‬ och Bengt Persson, 0704-250230, mailto:bengt.persson@nbis.se.

Välkommen med din ansökan senast den 14 juni 2023, UFV-PA 2023/1867.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1867
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-05-24
Sista ansökningsdag 2023-06-14

Tillbaka till lediga jobb