Uppsala universitet, Uppsala universitet Innovation (UU Innovation)

UU Innovation arbetar med att stödja nyttiggörande av forskningsresultat och kunskapstillgångar framtagna vid Uppsala universitet. Vår målgrupp är forskare, studenter och anställda vid Uppsala universitet, och vi ger stöd i aktiviteter som behövs för att resultat av forskning och utbildning ska komma samhället till nytta utanför akademin. Med ett coachande förhållningssätt genomför vi rådgivning och utbildningsinsatser för att stärka vår målgrupps förmåga till nyttiggörande och jobbar tillsammans med dem för att identifiera, utvärdera och utveckla potentialen för värdeskapande samhällsnytta i deras projekt. UU Innovations kompetens består i att med förståelse för forskningens förutsättningar möjliggöra att forskningsidéer och resultat kan utvecklas till innovationer. I vårt stöd erbjuder vi rådgivning inom bland annat affärsutveckling, avtal, immaterialrätt och finansiering. Tillsammans med universitetets forskare och studenter arbetar vi från tidig idéfas och identifierar olika vägar framåt mot nyttiggörande av deras forskningsresultat/ kunskapstillgångar. Exempel på nyttiggörande är implementering av nya lösningar i befintliga verksamheter, bolagsstart, samarbeten med befintliga företag och affärer baserade på immateriella rättigheter.

UU Innovation är en ingång till det samlade universitetsnära innovationsstödet i Uppsala – ett av de bästa i Sverige och internationellt konkurrenskraftigt. Genom ett nära samarbete med universitetets holdingbolag, UU Invest AB, den globalt topprankade företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre, UIC, samt Drivhuset Uppsala som har ett särskilt uppdrag att stimulera entreprenörskap bland studenter, skapar vi gynnsamma förutsättningar för utveckling av framtidens innovationer och entreprenörskap i Uppsalaregionen. Vi finns i moderna lokaler i Uppsala Science Park.

Vi önskar nu förstärka verksamheten med en affärsrådgivare med fokus på deeptech.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
I rollen som affärsrådgivare hos UU Innovation coachar du forskare och studenter i arbetet med nya innovativa idéer från alla delar av Uppsala universitet. Du får en unik möjlighet att bidra med din energi, erfarenhet och kompetens för att hjälpa forskare och studenter att utveckla sina kunskaper inom nyttiggörande av forskningsresultat och kunskapstillgångar. Du kommer att arbeta med rådgivning ur flera aspekter och i tidig fas stödja forskaren eller studenten att ta innovativa idéer vidare mot nya värdeskapande lösningar av nytta för samhället. I din roll kommer du att ha ett nära samarbete med övriga affärsrådgivare och med avdelningens IP-rådgivare samtidigt som du självständigt ansvarar för en egen portfölj av innovationsprojekt. I arbetet ingår också ett nära samarbete med universitetets övriga verksamhetsstöd, samt med andra relevanta innovationsstödjande aktörer i regionen och i nationella sammanhang.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Genom ett nyfiket, aktivt, utbildande och coachande förhållningssätt ge kvalificerat stöd till studenter och forskare så de kan utveckla sina kunskaper inom nyttiggörande av innovativa idéer och hjälpa dem att bygga en strategi för nyttiggörande för just deras idé.
 • Ta eget ansvar för coachning av ett antal projektidéer och tillsammans med forskaren eller studenten arbeta med att validera värdeerbjudandet i idén och bygga strategin framåt, t ex genom kundkontakter, analys av marknadsbehov, genomförbarhetsanalys, finansieringsstrategi, teambyggande mm. I arbetet ingår även tillhörande administrativa uppgifter.
 • Proaktivt verka för att öka intresset för, och kunskapen om, nyttiggörande inom hela universitetet genom att t ex kontakta forskare för individuella möten, ordna workshops för forskningsmiljöer och bedriva utbildningsaktiviteter i egen regi eller tillsammans med andra.
 • Aktivt arbeta med verksamhetsutveckling t ex genom utveckling och implementering av aktiviteter, metoder och verktyg i vårt stöd för att fortsatt kunna erbjuda UUs forskare och studenter ett relevant innovationsstöd.

Kvalifikationskrav
Vi söker dig som har en kombination av en relevant akademisk examen på avancerad nivå inom teknik-, livs- eller naturvetenskaper och flerårig praktisk erfarenhet av att ha arbetat med affärsutveckling eller motsvarande inom området för deeptech. Du har erfarenhet av innovationsstöd och har arbetat med att ha utvärderat potentialen i oprövade idéer liksom har förståelse för vilket stöd som behövs för utveckling av idéer i tidig fas. Du ska självklart ha goda muntliga och skriftliga kunskaper i svenska och engelska, och vara van att hålla muntliga presentationer.

Som person är det viktigt att du har förmågan att skapa goda relationer och drivs av att skapa värde för vår målgrupp och våra samarbetspartners. Du ska samtidigt bidra till gruppens arbete kring universitetets verksamhet och mål. Du känner dig trygg såväl i akademisk miljö som utanför akademin. Du är en person som värnar dina egna specialistkunskaper och är nyfiken på andras. Vi lägger stor vikt vid den personliga lämpligheten, personliga förmågor och sociala färdigheter så som att:

 • Du är serviceinriktad och har ett brinnande intresse, vilja och förmåga att hjälpa andra.
 • Du har en god samarbetsförmåga, är lyhörd och fokuserar på lösningar snarare än problem. Som person är du prestigelös och kommunikativ.
 • Du är självgående, initiativ- och ansvarstagande.
 • Du har förmåga att snabbt kunna sätta dig in i nya och komplicerade ämnen. Du är strukturerad, flexibel och har en god analytisk förmåga.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Det är meriterande om du har examen från forskarutbildning inom området för deeptech och är hemmastadd i forskarmiljöer, samt har erfarenhet av att hålla i utbildningsmoment. Då flera av våra medarbetare har kunskap inom området letar vi efter en komplementär kompetensprofil. Erfarenhet av att omsätta nya lösningar i praktiken är också meriterande. Det är meriterande för anställningen om du har egen erfarenhet av entreprenörskap, startat eller har drivit egen verksamhet. Även erfarenheter av internationellt arbete, praktisk erfarenhet kring avtalsfrågor och affärsjuridiska aspekter är meriterande.

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan komma tillämpas. Omfattning är 100%. Tillträde 2023-05-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malin Graffner Nordberg, 018-471 7216

Välkommen med din ansökan senast den 17 februari 2023, UFV-PA 2022/4996

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4996
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-12-16
Sista ansökningsdag 2023-02-17

Tillbaka till lediga jobb