Denna annons är inte tillgänglig!
Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom forskning och alla nivåer av högre utbildning. Idag har avdelningen 280 anställda, varav 120 forskare och lärare och 110 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning inom ett spektrum av områden inom datavetenskap, informationsteknologi och beräkningsvetenskap. Mer än 4000 studenter tar varje år en eller flera kurser som institutionen erbjuder.
Anställningen är placerad vid avdelningen för beräkningsvetenskap inom institutionen för informationsteknologi. Som en av världens största fokuserade forskningsmiljöer inom beräkningsvetenskap har forskningen och utbildningen en unik bredd med omfattande aktiviteter inom klassiska beräkningsvetenskapliga områden som matematisk modellering, utveckling och analys av algoritmer, vetenskaplig mjukvaruutveckling och högprestandaberäkningar. Avdelningen befinner sig för närvarande i en expansiv fas inom nya tillväxtområden som molnberäkningar, datadriven vetenskap och artificiell intelligens och spelar en nyckelroll i flera nya strategiska initiativ vid universitetet. Forskningsverksamheten inom denna tjänst kommer att bedrivas inom forskningsprogrammet tillämpad beräkningsvetenskap, där flera forskningsgrupper arbetar i överlappet mellan datavetenskap, beräkningsvetenskap och livsvetenskap.
Anställningen som biträdande lektor är en del av SciLifeLab Fellows-programmet, https://www.scilifelab.se/research/fellows/ och inkluderar ett generöst startpaket som innebär att den som erbjuds anställningen kommer ges möjlighet att handleda doktorander. Anställningen är en av flera nya strategiska rekryteringar som SciLifeLab kommer göra i området. SciLifeLab (www.scilifelab.se), är ett svenskt nationellt centrum för molekylära biovetenskaper med fokus på hälso- och miljöforskning. Centret kombinerar teknisk expertis i frontlinjen med avancerad kunskap om translationell medicin och molekylär biovetenskap. SciLifeLab är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, KTH Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet och Uppsala universitet. SciLifeLab grundades 2010 och utsågs till ett nationellt centrum 2013. SciLifeLab samordnar ett mycket samarbetande forskarsamhälle involverande mer än 150 forskningsgrupper som arbetar inom hela livsvetenskapsområdet, med ämnen såsom molekylärbiologi, cancer, immunologi, stamceller och nya biobränslen. Teknologierna och tjänsterna inom vår nationella infrastruktur används och utvecklas på ett symbiotiskt sätt med forskare inom detta samhälle. Den som erbjuds anställningen ges möjlighet att spendera tid på Navet på SciLifeLab och vid institutionen för cell- och molekylärbiologi (https://icm.uu.se/), för att underlätta samarbete med biomedicinska forskningsgrupper och med NBIS (National Bioinformatics Infrastructure Sweden; https://nbis.se).
Beskrivning av anställningens ämnesområde:
Ett av SciLifeLabs strategiska mål för 2030 (https://www.scilifelab.se/roadmap-2020-2030 ) är att bygga upp nya forskningsprogram inom datadrivna livsvetenskaper. Anställningen bör bidra till detta mål genom att skapa en grund för stark forskning inom de beräkningsvetenskapliga aspekterna av den datacentrerade modellen. Forskningsämnen av särskilt intresse inkluderar:
Det förväntas att den som erbjuds anställningen har dokumenterad erfarenhet av att arbeta med tillämpningar inom livsvetenskap. Av särskilt intresse är kombinationer av data från flera storskaliga experimentplattformar, så kallade multi-omics och tillämpningar som möter utmaningarna med att analysera känsliga biomedicinska data.
Arbetsuppgifter
Anställningsperiod:
Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.
Behörighetskrav:
Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.
Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom dataintensiv beräkningsvetenskap och datadriven livsvetenskap.
Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid undervisningsmeriter inom beräkningsvetenskap, dataanalys och data engineering.
Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Andra exempel på samverkan är patentansökningar, kommersialisering och industrisamverkan.
Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.
Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.
Uppsala universitetets anställningsordning
Instruktioner för ansökan om anställning
Upplysningar om anställningen lämnas av Emanuel Rubensson, avdelningsföreståndare vid avdelningen för beräkningsvetenskap, emanuel.rubensson@it.uu.se eller Elisabeth Larsson, programansvarig professor för tillämpad beräkningsvetenskap, elisabeth.larsson@it.uu.se
Lön: Individuell lönesättning tillämpas.
Tillträde: Efter överenskommelse.
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning sex år.
Anställningens omfattning: 100 %
Välkommen med din ansökan senast den 11 december 2020, UFV-PA 2020/3319.
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Tillträde | Snarast |
Löneform | Fast lön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100% |
Ort | Uppsala |
Län | Uppsala län |
Land | Sverige |
Referensnummer | UFV-PA 2020/3319 |
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2020-12-15 |
Sista ansökningsdag | 2020-12-16 23:59:59 |