Uppsala universitet, Institutionen för teknikvetenskaper

Institutionen för teknikvetenskaper är en av de största institutionerna vid Uppsala universitet som bedriver forskning inom en mänga olika tekniska områden. Institutionen har ungefär 360 anställda och är verksamma vid Ångströmlaboratoriet och även vid Campus Gotland.

Microwaves in Medical Engineering Group (MMG) är en ledande forskargrupp med 12 medlemmar bestående av 5 forskare, 3 doktorander och 4 forskningsassistenter vid Fasta tillståndets elektronik på Ångströmlaboratoriet. MMG specialiserar sig på att utveckla fysiologiska sensorer och system för att bevaka och diagnostisera olika mänskliga sjukdomstillstånd. MMGs projekt inkluderar tillämpningar på muskuskeletala, neurologiska, onkologiska och patologiska sjukdomar. MMGs biomedicinska system är baserad på olika tekniker så som mikrovågsteknik, mekatronik, flexibel elektronik och materialvetenskap. Intrakroppskommunikation och sensornätverk är även viktiga forskningsområden för MMG.

Projekten sker i samarbete med en rad olika partners från Europa, USA och Indien men i första hand med Akademiska Sjukhuset i Uppsala och flera svenska företag som Probingon AB, Stardots AB och Mycronic AB. MMG samarbetar även med BoxPlay Alleato AB, Intel Sweden och ST Microelectronics Italy i olika projekt.

Beskrivning av ämne/forskningsprojekt: Sensorer och system baserade på mikrovågsteknik kan användas för att härleda parametrar med fysiologisk korrelation för att övervaka olika sjukdomstillstånd. För att ha tillförlitliga biomedicinska sensorer så är det viktigt att modellera sensorns output för att kunna extrahera värdefull information. Utöver det så är det viktigt att modellera implementationen av mikrovågssensorer i kliniska miljöer. Detta förutsätter att man behöver skaffa sig en tydlig bild av interaktionen vad gäller mikrovågssignaler och människans biologi.

Forskningen kommer utföras inom en rad olika områden med fokus på elektromagnetism och biomedicinsk teknik, men även informationsteknik och bio-statistik. Arbetet kommer utföras i en väldigt interdisciplinär miljö där man kommer samarbeta nära med framtida användare i en klinisk miljö och även inom idrotten där sensorn kan användas för att övervaka prestationen.

Arbetet som doktorand kommer att inkludera:

  • Analys av dielektriska egenskaper hos biomaterial
  • Analys av data från sensor/system i relation till fysiologiska parametrar
  • Utveckling av en stokastiska/data drivna modeller för ett system av sensorer

Utöver forskningsarbetet så ingår även att undervisa vid avdelningen, maximalt 20 % av tiden.

Behörighet: Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

Kvalifikationskrav:

  • Examen på nivån enligt ovan inom beräkningsteknik eller liknande
  • Mycket goda kunskaper i Matlab, måste kunna organisera och arbeta med stora dataset
  • Goda kunskaper inom bio-elektromagnetism och modellering av mikrovågssensorer
  • Goda kunskaper inom numerisk simulering i program som t.ex. CST, COMSOL
  • Goda kunskaper inom statistik
  • Intresse av datainsamling i klinisk miljö
  • Mycket goda kunskaper i engelska, både tal och skrift

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal för doktorander och amanuenser).

Tillträde: snarast.  

Anställningens omfattning: 100 %. Tidsbegränsad anställning fyra år.

Upplysningar om anställningen lämnas av docent Robin Augustine, robin.augustine@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 30 januari 2019, UFV-PA 2019/145.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/145
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2019-01-15
Sista ansökningsdag 2019-01-30

Tillbaka till lediga jobb