Uppsala universitet, Institutionen för neurovetenskap

Vid institutionen arbetar ca 400 forskare, lärare, doktorander och administratörer med olika neurovetenskapliga inriktningar. Via olika utbildningsprogram och kurser, både på grund-, avancerad och forskarnivå, sprider vi dessa kunskaper till en lång rad blivande yrkesspecialister – till exempel läkare, fysioterapeuter, logopeder, sjuksköterskor och biomedicinska forskare.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Nervceller delar sig normalt inte. De tappar förmågan att dela sig i samband med att de övergår från förstadiecell till att de specialiserar sig och blir nervcell. Forskningsprojektet är inriktat på att studera hur nervceller bildas med fokus på den terminala celldelningen hos de förstadieceller som ger upphov till post-mitotiska celler i ögats näthinna. Primärt fokus ligger på att förstå regleringen av den terminala celldelningen hos förstadieceller som också har visat sig vara ursprungscell för barncancern retinoblastom. I projektet kommer human retinautveckling studeras i retinala embryoider från embryonala stamceller eller inducerade stamceller att studeras. Projektet är av grundforskningskaraktär men syftar till att brygga över till kliniken och de sjukdomar som drabbar ögats nervceller däribland cancern retinoblastom. Vår forskning är interdisciplinär och integrerar neurovetenskap med utvecklingsbiologi, cell- och molekylärbiologi samt cancerbiologi. 

Kvalifikationskrav: Du ska ha ett stort intresse för forskning och ha en akademisk examen på magisternivå eller mer inom medicin, biomedicin, biologi eller farmaci. Du bör ha goda förkunskaper i molekylär-, cell- och vävnadsbiologi och gärna inom utvecklings- och neurobiologi. Du bör ha erfarenhet av metoder inom cell- och molekylärbiologi och dokumenterad erfarenhet av cellodling (gärna stamceller), immunhistokemisk analys och kvantitativ PCR, proteom eller transkriptom analyser är en merit. Erfarenhet av arbete med djur är också bra. Du skall kunna uttrycka dig väl, både muntligt och skriftligt på engelska. Erfarenhet av undervisning är meriterande. Självständighet och kreativitet är viktiga egenskaper inom forskarutbildningen. En avgörande kvalifikation är att du kan arbeta i en grupp och bidra till ett positivt och kreativt arbetsklimat.

Doktoranden skall främst ägna sig åt egen forskarutbildning på heltid inom den överenskomna forskningstiden. Övrig tjänstgöring vid institutionen, som avser utbildning och administrativt arbete ingår, överskrider ej 20 %. För tillsättning av doktorandplatsen krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning.

Ansökan bör vara skriven på engelska innehållande:

  • Personligt brev där du beskriver dig själv, ditt forskningsintresse och dina erfarenheter (max 2 sidor)
  • CV innhållande utbildning och andra meriter samt beskrivning av relevanta kunskaper och tekniker utifrån kvalifikationerna. Lista på skrifter eller publikationer.
  • Vidimerade kopior på examensbevis samt kopia av relevant examenarbete eller publikation.
  • Två referenspersoner med kontaktuppgifter. Det skall framgå din relation till personerna.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal för doktorander och amanuenser).

Tillträde: Oktober 2018 eller enligt överenskommelse.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av Finn Hallböök, tel 018-471 4944, e-post finn.hallbook@neuro.uu.se. Se även institutionens hemsida: www.neuro.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 23 september 2018, UFV-PA 2018/2889.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Oktober 2018
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/2889
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-08-20
Sista ansökningsdag 2018-09-23

Tillbaka till lediga jobb