SciLifeLab (www.scilifelab.se) är ett nationellt centrum för storskalig, datadriven och hypotesdriven forskning inom molekylär biovetenskap. Science for Life Laboratory (SciLifeLab) drivs gemensamt av UU, KTH, KI och SU. SciLifeLab samlar forskare över traditionella gränser och främjar samarbeten med industri, sjukvård, offentliga forskningsorganisationer och internationella partners. Som SciLifeLab- Fellow kommer den rekryterade forskaren att vara en del av den dynamiska SciLifeLab-gemenskapen både lokalt i Uppsala och i Sverige i stort. För information om SciLifeLab fellow-programmet, se https:// www.scilifelab.se/contact/fellows/. SciLifeLab-Fellows ingår även i ett brett nationellt nätverk av framtida akademiska ledare inom SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS) och fellowsprogram vid Wallenberg Centers for Molecular Medicine (WCMM), inom nätverket Program for Academic leaders in Life Science, PALS, se https://www.palsnetwork.se.
SciLifeLab söker nu en lovande forskare för att stärka forskningsmiljön i Uppsala. Institutionsplacering görs inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci och bestäms i samband med anställning.
Beskrivning av ämnesområdet
Inflammation är ett komplext biologiskt svar på skadliga stimuli och en naturlig och väsentlig del av kroppens immunsvar, men en överdriven inflammation kan leda till en rad sjukdomar. Senare års forskning har visat starka kopplingar mellan kronisk, överdriven och/eller systemisk inflammation och allvarliga sjukdomstillstånd. För att förstå det komplexa samspel som råder mellan inflammation, immunförsvar och olika sjukdomar behövs ökad kunskap om de mekanismer som styr utmognad av inflammatoriska celler i benmärgen, de inflammatoriska processerna i vävnader, de associerade blod- eller lymf-kärlen som hjälper till att transportera immunceller, och hur sådana celler påverkar organfunktioner. Detta är i sin tur avgörande för möjligheten att identifiera potentiella mål för läkemedelsutveckling och därmed effektiva behandlingar och förebyggande åtgärder mot en mängd olika sjukdomar som utvecklas vid inflammatorisk accentuering.
Arbetsuppgifter
Forskning, undervisning och administration. I arbetsuppgifterna ingår också att handleda doktorander i deras forskningsprojekt samt att delta i grundutbildningen vid institutionen. Det ingår även att följa utvecklingen inom inflammationsforskning och samhällsutvecklingen i övrigt, som har betydelse för arbetet vid universitetet. Administrativa arbetsuppgifter samt interna och externa förtroendeuppdrag kan förekomma. Anställningen är tänkt att leda till utveckling av en oberoende forskningsprofil inom inflammationsforskning. Den som anställs förväntas stärka universitetets bidrag till SciLifeLab (www.scilifelab.se).
Anställningsperiod
En anställning som biträdande universitetslektor är en sexårig meriteringsanställning. Om det finns särskilda skäl kan anställningen dock förnyas i högst två år. En biträdande universitetslektor kan ansöka om och prövas för befordran. Skriftlig ansökan om att prövas för befordran till universitetslektor ska ha inkommit till områdesnämnden för medicin och farmaci senast sex månader innan anställningen som biträdande lektor upphör. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.
Behörighetskrav
Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas främst vid vetenskaplig skicklighet, och därefter vid pedagogisk skicklighet. Vikt kommer även läggas på samverkansskicklighet i form av uppvisad skicklighet i att bygga nationella och internationella samarbeten.
Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid en konkurrenskraftig profil och den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av ämnesområdet inflammationsforskning.
Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten ska i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället tillmätas betydelse. Se 20 § AO. Se även 11 § Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (RB).
Pedagogisk skicklighet avser utbildningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik tillmätas betydelse. Även förmåga till pedagogisk samverkan och interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. Se 22 § AO. Se även 12 § RB.
Den sökande bör ha genomgått, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst fem veckor eller ha motsvarande kunskaper. Om sådan meritering ej kunnat genomföras före anställningen ska den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren. Se AO § 39.
Bedömningsgrunder, övrig skicklighet
Administrativ skicklighet och ledningsskicklighet är av betydelse för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Förmågan att samverka med det omgivande samhället liksom att informera om forskning och utvecklingsarbete kommer att beaktas. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. (28 § AO) Se även 13 § RB.
Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål.
Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet. (30 § AO) Se även 13 § RB.
Vid bedömning av samverkansskicklighet ska erfarenhet av och skicklighet i populärvetenskapligt arbete, redaktörskap och annan verksamhet som rör kunskapsutbyte mellan universitet och omvärld,
samt erfarenhet av innovation och entreprenörskap tillmätas betydelse. (14 § RB)
Vid en samlad bedömning av de sökandes meriter ska föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet. (94 § AO).
När universitetet ska anställa nya lärare ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt att bidra till en positiv utveckling av verksamheten. (4 § AO).
Jämställdhetsaspekten ska tillämpas vid anställning om det efter en kvalitativ bedömning visar sig att två sökande av olika kön har likvärdiga eller i det närmaste likvärdiga meriter och om ettdera könet är underrepresenterat (utgör mindre än 40 % inom aktuell befattningskategori och på aktuell arbetsplats). (95 § AO)
Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.
Övrigt
Anställningen är kopplad till SciLifeLab Fellows-programmet vid Uppsala universitet vilket innebär en basfinansiering om 15 miljoner kronor över 6 år.
Vid bedömningen av inskickade ansökningar kan internationella sakkunniga komma att anlitas. I denna händelse kan ansökningshandlingar skrivna på svenska behöva skickas till en av universitetet anlitad översättare.
Länkar till relevanta regelverk och anvisningar
Anställningsordning för Uppsala universitet
Om anställningen: Tidsbegränsad anställning, max 6 år, anställningens omfattning: 100 %. Tillträde efter överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Upplysningar om anställningen lämnas av dekanus för medicinska fakulteten Karin Forsberg Nilsson, karin.nilsson@igp.uu.se, 070-167 95 79 eller dekanus för farmaceutiska fakulteten Mathias Hallberg, mathias.hallberg@uu.se, 070-727 02 32.
Välkommen med din ansökan senast den 19 maj 2025, UFV-PA 2025/985
Anställningsform | Tillsvidareanställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Tillträde | enligt överenskommelse |
Löneform | individuell lönesättning |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Uppsala |
Län | Uppsala län |
Land | Sverige |
Referensnummer | UFV-PA 2025/985 |
Facklig företrädare |
|
Publicerat | 2025-04-04 |
Sista ansökningsdag | 2025-05-19 |