Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Uppsala universitets karriärsystem, Tenure track, ger biträdande universitetslektorer rätt att prövas för befordran till universitetslektor. Universitetet erbjuder bland annat stöd för vetenskaplig och pedagogisk utveckling, ledarskapsutveckling samt patent- och innovationsstöd.

COMPEL (COMPetitiveness for the ELectrification of the Transport System) är ett strategiskt initiativ från den svenska regeringen för att säkerställa Sveriges långsiktiga konkurrenskraft inom batteriutveckling och elektrifiering av transportsektorn. Forskning och utbildning inom plattformen täcker hela batterivärdekedjan och erbjuder ett tvärvetenskapligt nätverk för samarbete mellan tre universitet: Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet. Det är inom denna kontext som COMPEL nu rekryterar ett flertal unga forskare med olika kompetenser inom batterivärdekedjan, med ambitionen att bygga en unik tvärvetenskaplig forsknings- och utbildningsmiljö. Detta initiativ bygger på ett starkt partnerskap mellan akademi och industri för att driva forskning och utveckling framåt.

Institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet är engagerad i forskning och utbildning relaterad till bearbetning och analys av batteridata samt integrering av batterisystem. I ett antal etablerade samarbeten med batteriforskningsgruppen vid Uppsala universitet bidrar forskare vid institutionen med kompetens inom AI, styrning, estimering, modellering, signalbehandling, optimering och storskalig datainsamling. Relaterad kunskap delas också genom kurser på masternivå och handledningar inom akademi och industri. Den nya biträdande universitetslektorn bjuds in till samarbete med institutionens och COMPELs forskare i en miljö som stöttar etableringen av en egen forskargrupp.

Tyngdpunkten av tjänsten ligger på forskning och anställningen kommer med ett generöst startpaket med två doktorander.

Beskrivning av anställningens ämnesområde:

Datadriven batteriforskning är ett tvärvetenskapligt område som fokuserar på att använda stora datamängder för att förbättra förståelsen och prestandan hos batterisystem. Genom avancerad modellering och simulering möjliggörs noggrann prediktion av beteende under olika förhållanden, exempelvis genom att utveckla digitala tvillingar av batterier. Styrning och optimering är centrala komponenter för att maximera effektivitet och livslängd, medan systemdesign säkerställer att batterierna integreras optimalt i olika applikationer. Området kombinerar metoder från maskininlärning, fysikbaserad modellering, reglerteknik och systemteknik för att driva innovation inom batteriteknik och elektrifiering.

Arbetsuppgifter:

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander och examensarbeten.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.
  • Bygga upp en egen forskargrupp inom avdelningen genom att definiera och planera forskningsverksamhet inom ramen för ovan beskrivna ämnesområde, söka externa forskningsmedel samt handleda doktorander.
  • Tvärvetenskaplig forskning med forskare inom COMPEL-miljön samt att främja tillväxten av en forskningsmiljö inom IT-relaterad batteriforskning.

Anställningsperiod:

Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen inom reglerteknik, maskininlärning, signalbehandling, datavetenskap, elektroteknik, tillämpad matematik, eller annat för tjänsten relevant ämne. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst sju år före ansökningstidens utgång.
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och vetenskapliga kompetensen är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska om inte särskilda skäl föreligger.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.

Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom datadriven batteriforskning, till exempel

  • modellering och simulering, speciellt med fokus på maskininlärningsmetoder eller digitala tvillingar,
  • styrning eller optimering av batterier och energilagringssystem (inklusive sensorik),
  • systemdesign som tar hänsyn till batteriets dynamik.

Erfarenhet av forskning inom maskininlärning, reglerteknik eller datavetenskap är en merit.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid erfarenhet av undervisning inom anställningens ämnesområde.

Erfarenhet av undervisning inom maskininlärning, reglerteknik eller datavetenskap är en merit.

Administrativ skicklighet: Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar.

Samverkansskicklighet: Erfarenhet av att samarbeta över disciplinära gränser, särskilt med batteriforskare, samt ett aktivt bidrag till utvecklingen av en tvärvetenskaplig forsknings- och utbildningsmiljö är av betydelse och kommer att tillmätas vikt.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning och vid befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor

Instruktioner för ansökan om anställning

Upplysningar om anställningen lämnas av professor Christian Rohner, +46 70 167 9361, christian.rohner@it.uu.se eller biträdande universitetslektor Jens Sjölund, +46 18 471 7840, jens.sjolund@it.uu.se. Upplysningar om Compel lämnas av professor Kristina Edström, +46 18 471 3713, kristina.edstrom@kemi.uu.se.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, längre än 6 månader.

Anställningens omfattning: 100 %

Välkommen med din ansökan senast den 30 maj 2025, UFV-PA 2025/673.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/673
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-04-04
Sista ansökningsdag 2025-05-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb