Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Tidsbegränsad heltidsanställning på två år med tillträde snarast eller enligt överenskommelse

Institutionen för materialvetenskap har som mål att vara en miljö för framgångsrik och värdefull forskning och utbildning med inriktning mot materialvetenskapliga lösningar för viktiga samhällsutmaningar. Vår institution utgör en spännande arbetsplats med forskning i ett brett teknikrelaterat område, från grundforskning till storskalig tillämpad forskning, och med täta kontakter med studenter genom institutionens engagemang i civilingenjörs- högskoleingenjörs- och masterutbildningar. Vår forskning och undervisning bedrivs inom sju avdelningar med olika forskningsfokus.

 BioMaterialSystem-gruppen, BmS, är en forskargrupp inom avdelningen för medicinsk teknik, Institutionen för materialvetenskap, Uppsala Universitet. Fokus för gruppen ligger på användningen av additiv tillverkning (AM, eller 3D-skrivning) för att utveckla nya biomaterial och implantatdesigner. Det finns för närvarande ett 20-tal personer i forskargruppen. Mer information om forskargruppens profil finns på: https://www.uu.se/institution/materialvetenskap/forskning/forskningsavdelningar/medicinsk-teknik/biomaterial-systems.

Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE, wisematerials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Läs mer: https://wise-materials.org

Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i WISE Forskarskola https://wise-materials.org/research-school/ , ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv.

Projektbeskrivning: Additiv tillverkning (AM), eller 3D-skrivning, har möjliggjort inte bara en fullständig designfrihet för komponenter, utan också utvecklingen av legeringar med nya sammansättningar och med skräddarsydda mikrostrukturer, vilket potentiellt möjliggör lägre material- och bränsleanvändning för lättviktslegeringar, och korrosionshastigheter som är mer adekvata för användning i temporära implantat. Processparameterutveckling för AM är dock komplex, tidskrävande och mycket kostsam, och innebär hög material- och energianvändning, och ännu mer för särskilt utmanande legeringar som Mg-baserade, som kräver stora forskningsinsatser. I detta projekt kommer vi att utveckla maskininlärningsmodeller för att i) förbättra effektiviteten i processutvecklingen, samt för att ii) utveckla en bättre förståelse mellan processparametrar och den resulterande mikrostrukturen, tillämpat på Mg-baserade legeringar. Dessa legeringar är lovande för applikationer inom flyg- och transportindustrin, såväl som biomaterial. Projektet kommer att fokusera på utveckling av maskininlärningsmetoder för AM som fångar fysiska principer, t.ex. genom simuleringar.

Arbetsuppgifter: Arbetsuppgifterna inom detta tvärvetenskapliga forskningsprojekt inkluderar att bedriva högkvalitativ forskning, i samarbete med andra gruppmedlemmar, från design och implementering av metoder för att analysera befintliga och nya experimentella data som härrör från pulverbäddsfusion med laserstråle (PBF-LB) av Mg-baserade legeringar, till resultatanalys och slutligen publicering av arbetet. Arbetet innebär bland annat att utveckla och använda numeriska metoder från fält såsom maskininlärning, automatisk styrning och datavetenskap för att t.ex förutsäga ett skrivet materials egenskaper, ta fram processparametrar, och automatisera experimentell design. Fokus kommer att ligga på numeriska modellering och experimentell testning kommer att göras av eller med kollegor. I arbetet ingår också att analysera resultaten och genom vetenskapliga artiklar och presentationer på internationella konferenser sprida den nya kunskapen.

Viss handledning av studenter inom grund- och forskarutbildning kan komma att ingå.

Kvalifikationskrav: För anställning som postdoktor ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Examen ska ha avlagts senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

För denna anställning krävs en doktorsexamen i beräkningsteknik, maskininlärning, reglerteknik, signalbehandling, beräkningsstatistik, maskinteknik, teknisk fysik, eller närliggande område. Vi kräver dokumenterad kunskap och ett starkt intresse av numerisk modellering.

Vi kräver mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter i engelska samt även mycket goda färdigheter att skriva vetenskapliga publikationer.

Vi kräver förmåga att kunna arbeta fokuserat, strukturerat och med framförhållning och inom givna tidsramar, såväl individuellt som i grupp, och att kunna samarbeta i en tvärvetenskaplig miljö med kollegor både inom och utanför avdelningen.

Vid bedömning av ansökningarna kommer särskild vikt att läggas vid sökandes dokumenterade erfarenhet av att publicera vetenskapliga arbeten i tidskrifter av hög kvalitet och att ge presentationer vid vetenskapliga möten. 

Meriterande/önskvärt i övrigt: Dokumenterad erfarenhet av tillämpning av artificiell intelligens inom materialvetenskap och/eller metallurgiska processer är mycket meriterande. Dokumenterad erfarenhet av additiv tillverkning av metaller och/eller modellering av dessa anses också vara en mycket god merit, i synnerhet relaterat till pulverbäddsfusionsmetoder. Dokumenterad erfarenhet av bildanalys är en god merit. Erfarenhet av att erhålla externa forskningsanslag är meriterande.

Instruktioner för ansökan:

Din ansökan ska innehålla:

- Personligt brev på engelska som beskriver dig själv, dina forskningsintressen och varför just du är lämplig för denna tjänst

- CV (max 2 sidor)

- Publikationslista

- Kopior av tre publikationer av särskild relevans

- Kopior av doktorsexamen, masterexamen, dina kursbetyg och andra relevanta meriter

-  Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två kontaktpersoner som har accepterat att vara referenser för dig. Det ska även framgå vilken relation du har haft till respektive referent.

Ansökan kan med fördel skrivas på engelska.

Lön: Individuell lönesättning

Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år enl centralt kollektivavtal.

Anställningens omfattning: 100%

Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Cecilia Persson, cecilia.persson@angstrom.uu.se , eller Ass. Prof. Jens Sjölund, jens.sjolund@it.uu.se   

Välkommen med din ansökan senast 24 mars 2025, UFV-PA 2025/529

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-04-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/529
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-02-24
Sista ansökningsdag 2025-03-24

Tillbaka till lediga jobb