Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Postdoktor inom geofysik med inriktning utvärdering av seismisk fara

Vill du arbeta med att utvärdera seismisk fara i en region med låg seismisk aktivitet, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd. Institutionen har idag ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. För mer information: Institutionen för geovetenskaper

Det svenska nationella seismiska nätet, SNSN (www.snsn.se), är en del av programmet för geofysik vid institutionen för geovetenskaper. SNSN driver 67 fasta seismiska mätstationer spridda över hela landet från Torneträsk i norr till Veberöd i söder. Lokala, regionala samt globala jordskalv registreras, analyseras och arkiveras inom verksamheten. Utöver den dagliga driften av nätet består verksamheten av en informationsservice som ger stöd till samhället i händelse av naturkatastrofer, främst jordskalv, tsunamier och vulkanutbrott. Denna service vänder sig till statliga myndigheter, massmedia, allmänhet och företag samt internationella samarbetspartners. En betydande del av SNSNs verksamhet utgörs av fortlöpande utveckling av analysmetoder och automatisk dataprocessering. Underhållsarbete i fält, internationellt datautbyte samt samarbete med andra seismiska nätverk i Europa och övriga världen tillhör också SNSNs kärnverksamhet. Hos SNSN arbetar tio personer som även deltar i undervisning i seismologi och i forskningsprojekt relaterade till seismologi.

Arbetsuppgifter
Att utvärdera seismisk fara i en region med låg seismisk aktivitet är utmanande. Detta projekt fokuserar på två delar av metodiken inom probabilistisk seismisk faroutvärdering (PSHA): bestämningen av återkomstparametrarna a och b samt hur existerande modeller av jordskorpans dämpning behöver uppdateras för att passa platsspecifik PSHA. Projektet kommer att utvärdera beräkningen av momentmagnituder för små jordskalv, med magnituder mindre än 2, i Fennoskandien och sedan testa och förfina metoder för beräkningen av a- och b-värden med osäkerheter. Olika modeller för dämpningen av seismiska vågor kommer att studeras och uppdateras för att ge mer tillförlitliga uppskattningar av markrörelser på specifika platser, och med återkomsttider som passar kärnkraftsindustrin. Slutligen uppdateras den nyutvecklade PSHA-modellen av Joshi et al. (2024) med de nya metoderna. Arbetet kommer att ske i SNSNs regi vid programmet för geofysik och postdoktorn kommer att få tillfälle att delta i SNSNs arbete, t.ex. med etablering av nya seismiska stationer. Det finns också möjlighet till viss undervisning (upp till 20%).

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i seismologi eller geofysik eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i seismologi eller geofysik. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Kunskap inom probabilistisk utvärdering av seismisk fara (PSHA) och bestämning av magnituder. God förmåga att uttrycka sig på engelska i text och tal.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av momentmagnitudbestämningar av små jordskalv är meriterande, liksom kännedom om mjukvarusystemet OpenQuake för PSHA och vana vid Linux-system. Programmeringsvana, gärna i python. Kunskaper i svenska.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal.  Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-04-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av:  Björn Lund, tel: 018-4712390, epost: bjorn.lund@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 10 mars 2025, UFV-PA 2025/352.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/352
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-02-10
Sista ansökningsdag 2025-03-10
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb