Uppsala universitet, Institutionen för kostvetenskap

Vill du arbeta med forskning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Uppsala universitet.

Forskningen vid Institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet har en tvärvetenskaplig karaktär och forskningsfrågor riktas mot att utforska den komplexitet som mat och måltider utgör hos enskilda individer, olika grupper och i olika kontexter utifrån naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiv. Även forskarutbildningsämnet kostvetenskap är tvärvetenskapligt och forskningsfrågorna kan riktas mot olika aktuella områden. Se hemsidan för Institutionen för kostvetenskap.

Samhällsinterventioner för hållbar matkonsumtion – effektivitet och folkligt stöd
Inom ramen för det nationella forskningscentrumet ”PAN Sweden – plant-based proteins for health and wellbeing” (finansierat av FORMAS, dnr 2024-01022) anställs en postdoktor på tre år. Ett av arbetspaketen inom centrumet leds av docent Nicklas Neuman och fokuserar på policyfrågor gällande konsumtionen av vegetabilier och rött kött. Här ska ”policyfrågor” förstås brett – det kan handla om storskaliga politiska styrmedel (t.ex. regleringar och skatter), men också lokala initiativ inom offentlig, privat och ideell sektor. Grundfrågan handlar om att förstå hur olika typer av samhällsinterventioner kan förändra matvanor på befolkningsnivå, men också hur sådana insatser uppfattas bland konsumenter.

Projektet är tvärvetenskapligt, med beröringspunkter i bland annat folkhälsonutrition, miljövetenskap, statsvetenskap, sociologi och beteendevetenskap. Inom arbetspaketet kommer postdoktorn bidra till en policyöversyn och genomföra en experimentell studie om interventioner och allmänhetens acceptans för dem. Kandidaten kommer att bidra i utformandet av studiedesignerna, men enkätexperiment, fallstudier och statistisk analys mer allmänt (t.ex. av sekundära data) är centrala. I anställningen ingår aktiv medverkan i PAN Sweden.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i kostvetenskap eller närliggande områden eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Önskvärt/meriterande kvalifikationskrav:
Det är meriterande för den sökande att ha erfarenhet inom ämnen och
metoder av relevans för det aktuella projektet. Det innebär erfarenhet av forskning om matkonsumtion med en samhälls- eller beteendevetenskaplig ansats och i synnerhet kvantitativ metod. Sådan erfarenhet är av större vikt än inom vilket ämne den sökande tagit sin forskarexamen. Eftersom användning av kvalitativa element också kan förekomma är erfarenhet av kvalitativa metoder meriterande, men av mindre vikt än kvantitativa.

Den sökande förväntas ha en drivande roll inom ramen för arbetspaketets forskning samt självständigt utveckla sin forskningsprofil i relation till övrig vetenskaplig verksamhet på institutionen och inom PAN Sweden. Därför är dokumenterad förmåga att självständigt leda och samarbeta i projekt värdefullt, liksom förmågan att kommunicera forskning till allmänhet och forskarsamhället. God förmåga att uttrycka sig på engelska, i såväl tal som skrift, är centralt.

Ansökningsförfaranden
Din ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev där du presenterar dina forskningsintressen och erfarenheter, och förklarar varför du är lämplig för den här anställningen (max 1 A4-sida)
  • Ett CV eller meritförteckning (max 2 A4-sidor)
  • En förteckning över publikationer
  • Om tillgängligt, en elektronisk version av din doktorsavhandling (eller webblänk)
  • Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två professionella referenser som har accepterat att vara referenser för dig. Det ska även framgå vilken relation du har haft till respektive referens. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 3 år. Omfattningen är heltid Tillträde 15 Mars 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: 
Universitetslektor Nicklas Neuman, nicklas.neuman@ikv.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 31 Januari 2025. UFV-PA 2024/4370

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4370
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-12-13
Sista ansökningsdag 2025-01-31
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb