Teologiska institutionen, Uppsala universitet

Teologiska fakulteten i Uppsala är Sveriges största forsknings- och utbildningsenhet för frågor om religion och teologi. Fakulteten är universitetets äldsta och har bedrivit teologisk forskning och undervisning sedan 1477. Sammanlagt erbjuder vi 280 kurser och program med ämnen som sträcker sig från de stora världsreligionerna till nya värderingsmönster, från textkritisk bibelforskning till beteendevetenskapliga, historiska, etiska och filosofiska studier. Här möter du en modern fakultet och institution som samspelar med omvärlden. Vi har en utbildnings- och forskningsmiljö som präglas av en stor kunskapsbredd och professionalism.

Teologiska fakulteten vid Uppsala universitet har tillsammans med Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden arbetat för professuren i judiskt tänkande. Paideia är ett europeiskt och tillämpat forskningsinstitut grundat år 2000 på initiativ av Sveriges regering. Paideias uppdrag är att värna förnyelsen av den europeiska judiska kulturen, för att stödja tvärkulturell dialog, och att främja förutsätt­ningarna för en minoritetskultur i europeiska samhällen.

Ämnesområdet judiskt tänkande har centrala judiska texter som studieobjekt. Specifikt behandlas texternas historiska och samtida tolkningar, samt texternas teologiska och filosofiska innehåll och tankesystem. Fokus vilar på samspelet mellan texttolkning och idéhistoria, samt hur dessa format judiskt liv och kultur. Av det skälet spelar rabbinsk litteratur och dess tolknings­tradition, inklusive relationen till den hebreiska bibeln, en central roll.

Arbetsuppgifter
Övergripande ansvar för forskning och utbildning på forskarnivå inom ämnesområdet judiskt tänkande samt utveckling av detsamma. Akademiskt samarbete och byggande av en forskningsmiljö tillhör de centrala uppgifterna i tjänsten. Undervisning och handledning inom utbildning på samtliga nivåer. 50 procent av arbetstiden ska utgöras av forskning. Inom denna forskningstid ingår att motsvarande en dag i veckan (20 procent av heltid) bedriva sådan forsknings­verksamhet som syftar till att bygga och stärka ämnesområdet genom att leda seminarier, utarbeta projektansökningar samt arrangera och delta i konferenser och symposier som stärker forskningsmiljön. Övrig forskningstid är tänkt för egen forskningsverksamhet, inklusive deltagande i konferenser av betydelse för den egna forskningen. Uppdrag av administrativ art kan också förekomma.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som professor är den som visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet (HF 4 kap 3 §). Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom själv­ständiga forskningsinsatser och genom att den sökandes meriter i ett internationellt perspektiv håller mycket hög internationell kvalitet. Den sökande ska ha visat skicklighet i att planera, initiera, leda och utveckla forskning, ha visat förmåga att i konkurrens erhålla forsknings­anslag samt uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på forskarnivå.

Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom omfattande meriter inom utbildning. Därutöver ska den sökande uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå samt i övrigt uppfylla vad som är föreskrivet i Uppsala universitets anställningsordning (§ 32) och Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer (avsnitt 3.2.2).

Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkes­skickligheten är relevanta för anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

För behörighet krävs dokumenterad förmåga att undervisa på engelska och kunna undervisa på svenska inom två år.

Enligt Uppsala universitets anställningsordning gäller vidare som allmänt behörighetskrav för lärare att den sökande ska ha förmåga att samarbeta och i övrigt uppfyller de krav på lämplighet som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Hög vetenskaplig kompetens i rabbinsk litteratur är ett krav. Sökanden förväntas också i sin forskning anknyta till såväl den långa traditionen av judiskt tänkande som samtida frågor och debatter.

Sökanden ska dessutom besitta specialistkompetens i något av följande huvudområden inom judiskt tänkande:

  • Litteratur från andra templets tid, dess tolkningar och receptionshistoria
  • Rabbinsk litteratur, dess tolkningar och receptionshistoria
  • Judisk filosofi under medeltiden
  • Judisk lag, praktiker och responsalitteratur
  • Kabbala och chassidism: mystik och teologisk metafysik
  • Modern judisk teologi och filosofi: mötet mellan judisk tradition och modernitet
  • Samtida judisk filosofi och kultur.

Bedömningsgrunder; vetenskaplig och pedagogisk skicklighet
Som bedömningsgrunder vid anställning av lärare vid universitetet ska gälla graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning.

Vid tillsättning av denna professur kommer vikt att fästas främst vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet, varvid särskild vikt ska fästas vid den vetenskapliga skickligheten. En sammanvägning av bedömningsgrunderna ska emellertid ske så att en sökande som bedöms vara pedagogiskt mycket mera skicklig än en vetenskapligt något mera skicklig sökande kan rangordnas före den senare.

Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Den sökandes bidrag till det internationella och nationella vetenskapssamhället ska bedömas bland annat utifrån kvalitet och omfattning av vetenskaplig publicering i de inom ämnet mest relevanta publiceringskanalerna. Kraven på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnets karaktär och specifika förutsättningar.

Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständiga forskningsinsatser som såväl kvalitativt som kvantitativt i betydande grad överstiger vad som krävs för docentkompetens.

Den sökande ska normalt som huvudhandledare ha handlett minst en doktorand till disputation, såvida inte särskilda skäl föreligger.

För Torsten Söderbergs professur i judiskt tänkande kommer särskild vikt att läggas vid dokumenterad erfarenhet av mångvetenskapligt samarbete såväl inom forskningsområdet judiskt tänkande som med näraliggande forskningsområden samt vid samverkan med det omgivande samhället.

Dokumenterad erfarenhet av akademiskt samarbete och byggande av en forskningsmiljö är meriterande.

Lika stor omsorg ska ägnas prövningen av den pedagogiska skickligheten som den vetenskapliga skickligheten. Vid bedömningen av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik tillmätas betydelse. 

Bedömningsgrunder; övrig skicklighet
Därutöver ska gälla graden av administrativ och annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter. Även samarbetsförmåga och skicklighet att utveckla och leda verksamhet och personal samt möjlighet att bidra till synergier inom och utom institutionen ska beaktas. Vidare beaktas förmågan att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete.

När universitetet ska anställa nya lärare ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Meriterna ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Rekryteringsgruppen kan vid denna rekrytering komma att använda sig av intervjuer, provföreläsningar och referenstagning. Den sökande ska därför lämna en lista på referenspersoner som kan belysa den sökandes yrkesskicklighet liksom personliga egenskaper, som är av betydelse för anställningen, t ex samarbetsförmåga, ledningsförmåga och vilka arbetsmetoder denne använder.

Personliga förhållanden (föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst el liknande) som vid meritvärderingen kan räknas den sökande till godo bör anges i samband med redogörelsen för meriter och erfarenheter.

Professorn planeras fördela sin tid så att fyra dagar per vecka förläggs vid Teologiska institutionen och en dag vid Paideia.

Ansökningsförfarande: Fullständig ansökan, ska inges via Uppsala universitets rekryteringssystem och omfatta:

  • Ansökningsbrev
  • Bilageförteckning
  • Curriculum Vitae
  • Redovisning av vetenskapliga meriter
  • Publikationsförteckning
  • Redovisning av pedagogiska meriter
  • Redovisning av övriga meriter
  • Vetenskapliga (max 10) och eventuella pedagogiska arbeten som åberopas
  • Lista med referenspersoner (namn, kontaktuppgifter, tidigare arbetsrelation)

Instruktioner för utformning av ansökan finns i fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning.

OBS! Ansökan samt bilagor ska skickas in elektroniskt i rekryteringssystemet Varbi. Eventuellt åberopade publikationer som inte finns i elektroniskt format skickas i tre exemplar till Teologiska fakulteten, Uppsala universitet, Box 256, 751 05 Uppsala. Märk försändelsen med dnr UFV-PA 2024/3769.

För ytterligare information se universitetets anställningsordning och teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning.

Om anställningen: Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde 2026-01-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: teologiska fakultetens dekan, professor Cecilia Wejryd, e-post cecilia.wejryd@teol.uu.se.

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till: fakultetshandläggare Karin Andersson Schiebe, e-post teolfak@teol.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 27 februari 2025.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2026-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3769
Kontakt
  • Cecilia Wejryd, 018-4712190
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-12-13
Sista ansökningsdag 2025-02-27
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb