Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Swedesd – Sustainability Learning and Research Center, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet

Beskrivning

Institutionen för kvinnors och barns hälsa (KBH) bedriver forskning, forskarutbildning och undervisning inom reproduktiv hälsa, gynekologi, obstetrik, perinatalmedicin, pediatrik, perdiatrisk onkologi, e-hälsa, hälsovetenskap, klinisk psykologi, migration, global hälsa, samt lärande för hållbar utveckling och global hälsa.

Swedesd vid KBH är ett forskningscentrum för tvärvetenskapligt lärande om komplexa hållbarhetsutmaningar. Genom transdisciplinär och kollaborativ forskning bidrar Swedesd till ny kunskap inom transformativt lärande, lärande för hållbar utveckling och global hälsa. Förutom forskning, bedriver Swedesd också utbildning av studenter på grund och avancerad nivå, liksom utveckling av innovativa metoder och verktyg för samskapande av kunskap. Vi söker nu en vikarierande universitetslektor till vår utbildning, och anställningen passar dig som är drivande och initiativrik och som letar efter nya erfarenheter i en tvärvetenskaplig miljö.

Arbetsuppgifter

I anställningen ingår att ha kursansvar och undervisa kursen Global medicin 7,5 hp. Kursen är valbar inom läkar-, sjuksköterske- och fysioterapiprogrammen. I arbetsuppgifterna ingår att arbeta med kursutveckling, kursplanering, handledning, examination och administration. I övriga arbetsuppgifter ingår att undervisa inom global hälsa på läkarprogrammet termin 8 samt dela kursansvar för SK-kurs i global hälsa. 

Behörighetskrav

Behörighet att anställas som universitetslektor har, enligt högskoleförordningen, den som har avlagt examen från grundläggande högskoleutbildning eller har motsvarande kompetens, genomgått högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt förvärvat motsvarande kunskaper samt visat pedagogisk skicklighet. God förmåga att utrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska är ett krav. 

Bedömningsgrunder: 

Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet i lika mån. Särskild vikt kommer läggas vid undervisningserfarenhet inom det aktuella ämnesområdet, internationell erfarenhet och pågående kontakter med partneruniversitet, samt personlig lämplighet. Det är meriterande om den sökande har pågående forskningsprojekt eller andra samarbeten i Uganda eller Vietnam, då kursen arrangeras tillsammans med partners i dessa länder. Det är även meriterande om den sökande har internationell erfarenhet av kliniskt arbete och forskning i Afrika söder om Sahara, och/eller i Sydost-/Sydasien.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom förmåga att genom forskningen samverka med det omgivande samhället tillmätas betydelse. (20 § AO). Se även 7 § Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (RB).

Pedagogisk skicklighet avser utbildningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen tillmätas betydelse. I och med att utbildningen är avsedd för kliniska professioner bör den sökande ha erfarenhet från klinisk arbete inom någon av professionerna som läkare, sjuksköterska eller fysiterapeut.Även förmåga att genom utbildningen samverka med det omgivande samhället bör ingå i den pedagogiska skickligheten. (22 § AO) Se även 8 § RB.

Vid en samlad bedömning av de sökandes meriter ska föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet. (94 § AO)

När universitetet ska anställa nya lärare ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt att bidra till en positiv utveckling av verksamheten. (4 § AO).

Jämställdhetsaspekten ska tillämpas vid anställning om det efter en kvalitativ bedömning visar sig att två sökande av olika kön har likvärdiga eller i det närmaste likvärdiga meriter och om ettdera könet är underrepresenterat (utgör mindre än 40 % inom aktuell befattningskategori och på aktuell arbetsplats). (95 § AO)

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

När universitetet anställer nya lärare kommer de sökande att väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

För ytterligare information se universitetets anställningsordning.

Om anställningen

Anställningen är tidsbegränsad, vikariat 24 månader. Omfattning är 100 %. Tillträde 1 januari 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Mats Målqvist, 0702-673545 e-post mats.malqvist@uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 30 september 2024, UFV-PA 2024/2944.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-01-01
Löneform Fast
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2944
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-S-föreningen, saco-s@uu.se
Publicerat 2024-09-16
Sista ansökningsdag 2024-09-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb