Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Vill du arbeta med forskning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som Postdoktor på Uppsala universitet.

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är indelad i sju forskningsprogram som alla fokuserar på olika områden inom cell- och molekylärbiologi: beräkningsbiologi och bioinformatik, mikrobiologi och immunologi, molekylärbiologi, molekylär biofysik, molekylär evolution, molekylär systembiologi och strukturbiologi. Den vetenskapliga grunden till vad vi gör ligger i biologi, men vår forskning överlappar med andra områden såsom medicin, datavetenskap, matematik, kemi, ingenjörsvetenskaper och fysik. Institutionen har över 200 anställda med runt 60 doktorander. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på https://icm.uu.se.

Postdoktjänsten kommer att vara placerad i Suparna Sanyals forskningsgrupp på programmet för Molekylärbiologi https://www.uu.se/en/department/cell-and-molecular-biology/research/molecular-biology/sanyal-lab. Gruppens forskning är inriktad på att förstå mekanismerna för proteinsyntes i bakterier och eukaryoter med särskilt fokus på antibiotikaresistens och klimatförändringsberedskap. Våra publikationer finns på https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=5eTR4gkAAAAJ.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Postdoktorn ska studera "Molekylära mekanismer för proteinsyntes i psykrofila bakterier med hjälp av snabb kinetik metoder och hög upplösning kryo-elektronmikroskopi". För det kommer postdoktorn att behöva rekonstruera i provröret ett minimalt översättningssystem av utvalda psykrofila bakterier genom att rena olika komponenter i översättningsmaskineriet, t.ex. ribosomer, tRNA, och translationsfaktorer. Erfarenhet av genkloning, rekombinerat proteinuttryck och rening är väsentliga för detta projekt.

Postdoktorn kommer att genomföra kvantitativa analyser baserade på snabbkinetik för translations initiering, förlängning, terminering och återvinning. Den biokemiska analysen kommer att kompletteras med högupplösta Röntgenkristallografi och kryo-EM-strukturer.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i Molekylärbiologi, Strukturbiologi, Biokemi, Bioteknik eller en utländsk examen som bedöms motsvara ovan nämnda.

Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Postdoktorn ska ha följande kompetenser
- Genkloning, rekombinerat proteinuttryck och rening genom kolonnkromatografi.
- Enzymatisk analys och kinetisk dataanalys med standardmetoder för enzymkatalys.
- Termodynamik av enzymbiokemi
- Röntgenkristallografi av proteiner; kristallisering, datainsamling och strukturlösning
- Kryoelektronmikroskopi; prov- och grid förberedelse, databearbetning och modellbyggande med Relion, Cryo-SPARC, Phenix och sothöns, Illustration med Chimera och Pymol

Postdoktorn bör vara mycket motiverad av att forska i en internationell forskningsmiljö och kommunicera forskningsresultaten till det vetenskapliga samfundet.
Kunskaper i engelska i både tal och skrift är önskvärt då kandidaten kommer läsa vetenskaplig litteratur och skriva artiklar på engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt
- Erfarenhet av att arbeta med ribosom eller RNA är meriterande.
- Förmågan att göra vetenskapliga illustrationer med hjälp av Adobe Photoshop/Illustratör och BiorenderTM anses vara meriterande.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt avtal. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Suparna Sanyal, +46-704250340, suparna.sanyal@icm.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 28 juni 2024, UFV-PA 2024/2152.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse.
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2152
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-06-11
Sista ansökningsdag 2024-06-28

Tillbaka till lediga jobb