Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Postdoktor inom neurologisk forskning

Vill du arbeta med neurologisk forskning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor inom neurologisk forskning på Uppsala universitet.

Institutionen för medicinska vetenskaper är en stor klinisk institution med ca 250 anställda och över 900 personer som är anknutna via Akademiska Sjukhuset. Institutionen har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inom en rad områden. Forskningen äger rum i nära anslutning till den kliniska verksamheten vid Akademiska sjukhuset och omfattar såväl grundläggande studier kring sjukdomsorsaker som utveckling och utvärdering av förbättrad diagnostik och nya behandlingsmetoder. Mer om institutionens verksamhet finns på www.medsci.uu.se

Enheten för neurologi bedriver patientnära kliniska studier inom många olika sjukdomsspektra. Ett exempel är projektet ProdromalPD som syftar till att identifiera biomarkörer i tidiga och t.o.m. prodromala faser av Parkinsons sjukdom. Projektet omfattar bl.a. olika sorters prover (saliv, blod, cerebrospinalvätska, hud- och gastrointestionala biopsier), radiologiska och nuklearmedicinska metoder, samt kliniska skattningar. Här finns goda möjligheter till spännande forskning i internationell framkant.

Arbetsuppgifter 
Arbetet handlar om provhantering (för analyser i externa lab), samt administration kring detta vid Minnesmottagningen och Neuromottagningen på Akademiska sjukhuset. Vidare innebär arbetet databearbetning av redan insamlade data i projektet ProdromalPD som startade 2019 och beräknas avslutas 2026. Förekomst av fosforylerat alfa-synuklein i hudbiopsier kommer att jämföras med en mänga andra biomarkörer via statistiska metoder som regressionsmodeller och PCA. Det finns i dagsläget två doktorander inom projektet och vi har nära samarbete med kollegor inom bl.a. fysioterapi, geriatrik, nuklearmedicin och radiologi. Det ingår också att presentera resultat vid konferenser och i publikationer.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i medicinska vetenskaper eller en motsvarande utländsk doktorsexamen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga för den som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Goda kunskaper i svenska och engelska krävs för de aktuella arbetsuppgifterna eftersom såväl datainsamling som dataanalys sker på svenska i flera av studierna. Personliga egenskaper som självständighet och initiativtagande är värdefulla.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av neurovetenskaplig forskning eller någon av de aktuella metoderna ses som meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i två år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde under augusti 2024 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Dag Nyholm, 018-6115038, dag.nyholm@uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 31 maj 2024, UFV-PA 2024/1539.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-07-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1539
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-14
Sista ansökningsdag 2024-05-31

Tillbaka till lediga jobb