Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan.

Arbetsuppgifter
Hemodynamiska krafter som genereras av blodflödet är en viktig regulator för hjärt-kärlsystemets utveckling och funktion. Följaktligen är flödesstörningar förknippade med medfödda anomalier såsom hjärtklaffspatologier och vaskulopatier. Flödeskrafterna utövas på endotelceller, som kantar kärlväggen. Specialiserade former av endotel inkluderar endokardiet, som är avgörande för hjärtats funktion, och blod-hjärnbarriären som bevarar integriteten i det centrala nervsystemet.

Laboratoriet har som mål att fastställa det mekanosensoriska svaret i dessa specialiserade endotelpopulationer och etablera nya villkorliga strategier för förlust av funktion för att studera bildandet av kardiovaskulära system. Vi använder oss av zebrafisken, en ledande modell inom kardiovaskulär forskning, och utnyttjar en kombination av nästa generations sekvensering, högupplöst bildbehandling, avancerad genomteknik och funktionella analyser.

Vi söker en mycket motiverad doktorand som ska arbeta med zebrafisk som modellsystem för att förstå hur blodflödet instruerar endotelceller under utvecklingen och generera genetiska verktyg för att modulera endotelgeners funktion.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom biovetenskap, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Erfarenhet av molekylärbiologi, cellbiologi eller utvecklingsbiologi/genetik är en fördel för denna tjänst. Vi förväntar oss utmärkta kommunikationsfärdigheter på engelska.

Information om utbildning på forskarnivå, behörighetskrav och intagningsbestämmelser finner du på https://www.uu.se/medarbetare/vetenskapsomrade/medicin-och-farmaci/utbildning-och-undervisning/utbildning-pa-forskarniva . Urval av sökande görs av handledaren i samråd med institutionens forskarutbildningsgrupp. Forskarutbildningskommittén inom vetenskapsområdet medicin-farmaci antar doktoranden. Löneplacering sker enligt lokala riktlinjer vid Uppsala Universitet.

För anställning krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Doktoranden ska främst ägna sig åt den egna forskarutbildningen. Övrig tjänstgöring vid institutionen, som avser undervisning och administrativt arbete kan ingå inom ramen för doktorandplatsen (max 20 %). Utbildningen på forskarnivå omfattar normalt 4 års heltidsstudier, maximalt 5 år om institutionstjänstgöring tillkommer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Thomas Juan (thomas.juan@igp.uu.se)

Välkommen med din ansökan senast den 17 maj 2024, UFV-PA 2024-1460.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1460
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-04-29
Sista ansökningsdag 2024-05-17
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb