Uppsala universitet, Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen är den största institutionen inom Samhällsvetenskapliga fakulteten med sina ca 140 medarbetare och 3500 grundutbildningsstudenter. Vi bedriver omfattande forskarutbildning och har ca 35 doktorander. 2 forskarskolor, MIT och FIRE, är också knutna till institutionen. Institutionen har följande forskningsinriktningar: entreprenörskap, internationellt företagande, marknadsföring, organisation/ledarskap och redovisning/finansiering. Institutionen har svenska som arbetsspråk. I forskningssammanhang är dock engelska det vanligast förekommande språket.

Doktorandplatserna utlyses enligt följande:

  • 2 öppna/allmänna doktorandanställningar i företagsekonomi. Vi ser gärna sökande inom marknadsföring och organisation – men även inom entreprenörskap, internationellt företagande och redovisning. Finansiering sker med fakultetsmedel. 

Inom organisation sker forskning just nu inom organisatoriskt inflytande. Därför ser vi gärna sökande till följande projekt:

Medan organisationsforskningen har ägnat mycket uppmärksamhet åt hur omgivningen formar organisationer, har mindre uppmärksamhet ägnats åt hur organisationer försöker påverka sin omgivning. I en tid efter liberaliseringen, där krav på reglering av företagens verksamhet hörs allt oftare, är detta en fråga av yttersta vikt. Både företag, frivilligorganisationer och offentliga organ försöker få till stånd förändringar i politiken, ibland genom att påverka den allmänna opinionen, och ibland mer konkret genom direkt inflytande på politik och beslutsfattande. Den snabba utvecklingen av AI och digitalisering, liksom ifrågasättandet av globaliseringen, har dessutom påståtts ha omkonfigurerat både koncentrationen av makt, rikedom och påverkansmetoderna. I detta projekt utgår vi från observationen att inflytande har en tendens att gravitera mot vissa platser i organisatoriska landskap, vare sig de är formella organisationer eller mer informella nätverk, som i sin tur blir nav för produktion och reproduktion av inflytande. Detta innebär att politiken utformas i fält som omfattar en bred uppsättning aktörer: företag, universitet, lobbyister och andra intresseorganisationer samt icke-statliga organisationer och sociala rörelser.

En doktorandaspirant välkomnas att formulera sitt eget forskningsprojekt inom detta arbetsområde. Valet av empiriskt fält, teorier och metoder är flexibelt, och ansatsen kan vara samtida eller historisk. Exempel på frågor kan röra former för organisering av inflytande, nya typer av organisatoriska aktörer eller longitudinell utveckling av inflytande organisationer. En kandidat erbjuds att arbeta i en aktiv forskningsmiljö, i samband med flera pågående forskningsprojekt inom organisationsteori, som behandlar frågor om elitorganisationer, sociala nätverk och företagspolitisk förändring.

  • upp till 5 doktorandpositioner i företagsekonomi inom följande projekt:

Projekt 1: Det växande företaget - beslut om innovation och global expansion

Tillväxt är ett centralt inslag i studier av företag. Företag försöker undvika att stagnera och har därmed en inneboende önskan att växa. Tillväxt kan ses som en evolutionär process som kännetecknas av kreativ förstörelse, där företag skapar innovationer, introducerar nya produkter och expanderar till nya marknader för att driva på tillväxten. Detta knyter an till den fråga som fungerar som projektets utgångspunkt: vad påverkar beslut om företagets tillväxt?

Beslutsfattande är en viktig process i företag som ledare engagerar sig i, vilket gör det möjligt för dem att göra strategiska val som formar organisationens framtid, till exempel i förhållande till tillväxt via t.ex. innovation och global expansion. För detta projekt söker vi kandidater som är intresserade av strategi, särskilt avseende innovations- och internationaliseringsprocesser. Doktoranden kommer att handledas av erfarna forskare med en bakgrund inom internationellt företagande och innovationsstudier som också kommer att delta i projektarbetet.

Antal positioner: 1

Notera: Doktorandplatsen är möjlig under förutsättning att projektet får finansiering.

Projekt 2: Kartläggning av digital omvandling i multinationella företag

Centralt inom internationellt företagande och studier av multinationella företag är teman som rör strategisk placering av verksamheter och hur internationella aktiviteter i olika länder hanteras. Kopplingen mellan placeringen av verksamheter och faktorer som påverkar lokaliseringsbeslut, samt att hantera interaktionen mellan multinationella företag och olika länder, globala sammanhang och digital omvandling på lokal och global nivå, är en integrerad del av denna diskurs.

Multinationella företag utnyttjar digital teknik för att hantera och effektivisera sin globala verksamhet i allt högre utsträckning. Det finns dock en brist på förståelse vad gäller effekterna av denna digitala omvandling avseende multinationella företags omkonfigurering samt samordning av internationella aktiviteter. Frågor som rör digital omvandling är till exempel hur länders lokala miljöer påverkar multinationella företags strategier och dess förhållande till globaliserings- och lokaliseringsinsatser. Dessutom är den digitala omvandlingens inverkan på hur multinationella företag etablerar sig på internationella marknader outforskat. Doktorandprojektet syftar till att behandla processer och konsekvenser kopplade till digital transformation inom multinationella företag med fokus på att undersöka hur multinationella företag implementerar digital teknik för att fatta lokaliseringsbeslut och samordna affärsaktiviteter.

För projektet söker vi kandidater som är intresserade av internationellt företagande och digital omvandling. Doktoranden kommer att handledas av erfarna forskare med en bakgrund inom internationellt företagande som också kommer att delta i projektarbetet.

Antal positioner: 1

Notera: Doktorandplatsen är möjlig under förutsättning att projektet får finansiering.

Projekt 3: Från uppfinning till innovation: Genombrottspatent under 1900-talets Sverige 

Innovation och teknisk förändring är nyckelkomponenter i modern ekonomisk tillväxt, något som har kvantifierats och mätts med patentdata. Eftersom ett stort antal patent beviljas varje år är det av största vikt innovationsforskningen att förstå vilka uppfinningar som verkligen är viktiga för processerna för teknisk förändring och industriell förnyelse. Inom ramen för svensk industrihistoria innebär detta undersökningar av uppfinningar som var avgörande för att landet skulle bli en av de ledande innovationsnationerna på global nivå idag.

Detta doktorandprojekt bidrar till den internationella forskningsfronten genom ett nytt tvärvetenskapligt tillvägagångssätt som går bortom traditionellt fokus på patentstatistik och citeringar. Doktoranden kommer att tillämpa nya digitala forskningsmetoder inom naturlig språkbehandling och maskininlärning (AI-forskning) tillämpad på ny och unik patentdata om historiska patent i Sverige som nu finns tillgänglig för forskning. Det tvärvetenskapliga perspektivet kombinerar disciplinområdena ekonomi (teorier som vägleder forskningsfrågor), datavetenskap (tekniska metoder) och digital humaniora (digitala studier i ett historiskt sammanhang). Projektet omfattar slutet av 1910-talet till oljekriserna i mitten av 1970-talet. Under denna period förvandlades Sverige till en industrialiserad nation med innovationer i världsklass som sporrade internationaliserande företag. Även om patentering i Sverige i slutet av artonhundratalet är ganska väl undersökt, är perioden som omfattas av detta projekt mycket mindre studerad.

För projektet söker vi kandidater som är intresserade av områden som innovation, strategi, industriell dynamik, ekonomisk historia, entreprenörskap och digitala metoder. Doktoranden kommer att handledas av erfarna forskare med en bakgrund inom innovationsstudier, ekonomisk historia och digital humaniora som också kommer att delta i projektarbetet.

Antal positioner: 1

Notera: Eftersom arkivmaterialet som ska studeras är skrivet på svenska krävs, utöver nedanstående behörighet, grundläggande kunskaper i svenska.

Notera: Doktorandplatsen är möjlig under förutsättning att projektet får finansiering.

Projekt 4: Betala med engagemang

Forskning kring finansiella aktörer och finansiella tjänster, däribland försäkringsbolag, har en lång tradition vid Företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet. Vi söker nu en doktorand till ett projekt där vi undersöker om och hur ett försäkringsbolag kan skapa engagerade, nöjda och lojala kunder genom proaktiva skadeförebyggande aktiviteter med hjälp av digitala processer och AI. Digitaliseringen av alla delar i samhället är pågående och medför omvälvande effekter. Tillämpning av nya tekniker som använder artificiell intelligens (AI) för bedömning och beslut, eller maskininlärning utvecklar nya processer i företags interaktion med kunder. I projektet är engagemang centralt. Engagemang är ett mångdimensionellt begrepp som kan definieras som ett manifesterat beteende och som ett psykologiskt tillstånd som uppstår genom interaktiva erfarenheter som samskapas i interaktionen mellan konsumenten och ett fokalt objekt såsom ett varumärke. Projektet kommer att studera försäkringskunder i Sverige genom såväl fokusgrupper som med experimentmetoder.

Antal positioner: 1

Notera: För denna anställning krävs, utöver nedanstående behörighet, goda kunskaper i svenska.

Notera: Doktorandplatsen är möjlig under förutsättning att projektet får finansiering.

Projekt 5: Inriktningen och drivkrafterna bakom teknologisk utveckling i svenska multinationella företag under de tre senaste decennierna

I början av 1990-talet publicerades ett flertal arbeten som belyste svenska multinationella företags teknikutveckling och internationella konkurrenskraft. Vad som har hänt under de senaste tre decennierna vet vi däremot mycket lite om. Under den perioden har den globala ekonomin och företagsledningar genomgått ett flertal förändringar, som förändrat förutsättningarna för företagens teknikutveckling. Forskningsprojektet avser att med utgångpunkt i patentdata och årsredovisningar belysa mönster i teknikutvecklingen i ett 40-tal svenska multinationella företag, med fokus på var i världen utvecklingen sker, hur den påverkats av global kriser, samt kopplingarna till skiftande företagsledningar.

För detta projekt måste sökande vara intresserade av insamling och analys av kvantitativa data och ha eller kunna utveckla förmågan att tillämpa avancerade statistiska metoder. Kunskaper i svenska är en fördel men inget krav.

Antal positioner: 1

Notera: Doktorandplatsen kan erbjudas under förutsättning att projektet får finansiering.

Arbetsuppgifter
En doktorand ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå (4 år heltid), fördelat på 90 hp i kurser och 150 hp i avhandlingsarbete. Övrig tjänstgöring vid institutionen som avser undervisning och administrativt arbete kan ingå (högst 20%) då anställningen kan förlängas till max 5 år. Generella regler om doktorandstudier återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7, i universitets regler och riktlinjer samt i den Allmänna Studieplanen för forskarutbildning i företagsekonomi, Uppsala universitet.

Behörighet
För att bli antagen krävs grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp, eller förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på annat sätt. Särskild behörighet har den som har godkänt resultat på kurser om 90 hp i företagsekonomi eller förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt.

Därutöver krävs att den sökande bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.

Notera att en master/magisteruppsats som inte är bedömd och klar vid ansökningstidens utgång ges respit till den 29 maj 2024.

Behörighet - Språkkrav i engelska
Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.) Undervisningen sker på engelska varför mycket goda kunskaper i engelska är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen. Det går att visa att språkkraven uppfylls på flera sätt, inklusive ett internationellt erkänt test såsom TOEFL eller IELTS, eller genom tidigare gymnasie- eller högskolestudier.

Vid språktesten krävs följande resultat:

  • IELTS: ett sammanlagt resultat på minst 6,5 och inget delresultat på mindre än 5,5.
  • TOEFL: Pappersbaserat: Resultat på minst 4,5 (skala 1–6) på skriftligt test och ett sammanlagt resultat på 575. Internetbaserat: Resultat på minst 20 (skala 0-30) på skriftligt prov och ett sammanlagt resultat på minst 90.
  • Cambridge: CAE, CPE.

Mer information om engelskakrav

Behörighet - Språkkrav i svenska

För projekt 3 "Från uppfinning till innovation: Genombrottspatent under 1900-talets Sverige" krävs grundläggande kunskaper i svenska.

För projekt 4 "Betala med engagemang" krävs goda kunskaper i svenska.

Kriterier för bedömning av ansökan: se bedömningsgrunder

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  • CV
  • Vidimerade kopior av examensbevis och studieintyg som styrker grundläggande och särskild behörighet.
  • Projektbeskrivning på svenska eller engelska (högst 12 000 tecken inklusive blanksteg). Projektbeskrivningen ska ta upp för projektet relevanta frågeställningar, ämnesmässig kontext, forskningsläge, frågor rörande data och metod. Projektbeskrivningen ska vara relaterat till projektet i fråga.
  • Motiveringsbrev. I motiveringen ska framgå vilken av doktorandplatserna som söks.
  • Examensarbete på avancerad nivå och ev. böcker, artiklar, manus som åberopas.
  • TOEFL/IELTS-test (eller motsv). Notera dock att sökande med en masterexamen från ett engelskspråkigt universitet eller program inte behöver bevisa sina kunskaper i engelska.
  • Två rekommendationsbrev (från universitetslärare och ev. arbetsgivare). I rekommendationsbrevet ska kontaktuppgifterna till referenterna (e-post och telnr) finnas med. Från brevet ska det framgå på vilket sätt referenten har lärt känna den sökande. Vi är särskilt angelägna om en bedömning av den sökande vad gäller våra bedömningsgrunder, se instruktioner för rekommendationsbrev.

Intervju
En särskilt inrättad bedömningskommitté bereder ansökningarna och avger rekommendation över vilka sökande som bör kallas till intervju. Intervjuer kommer att äga rum 12/4, 15-16/4 och vid behov 6-8/5 2024.

Kallelse går ut via e-post till utvalda sökande. De som går vidare i urvalsprocessen bland de som intervjuats kommer att få göra en slutlig skriftlig uppgift.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 21 augusti 2024. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar lämnas av: studierektor för forskarutbildningen Susanne Åberg, tel 018/471 1391, susanne.aberg@fek.uu.se och administratör inom forskarutbildningen Golondrian Janke, tel 018/471 1369, golondrian.janke@fek.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast 2 april 2024, UFV-PA 2024/586. Endast fullständiga ansökningar med bilagor kommer att behandlas.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2028-08-20
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-21 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast
Antal lediga befattningar 7
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/586
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2024-02-20
Sista ansökningsdag 2024-04-02

Tillbaka till lediga jobb