Uppsala universitet, Institutionen för farmaci

Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet är en interdisciplinär miljö som är central inom läkemedelsområdet. Med forskning i frontlinjen, utbildning i toppklass och omfattande samverkan med det omgivande samhället utgör vi en viktig motor i utvecklingen av det farmaceutiska området. I den här inspirerande miljön sker forskning och undervisning av nationellt och internationellt hög klass med stor betydelse. Våra vetenskapliga fokusområden i urval: Biologiska läkemedel •Farmakoekonomi • Farmakoepidemiologi • Farmakokinetik-Farmakodynamik • Farmakometri • Farmakoterapi • Galenisk farmaci och nanoteknologi • Klinisk farmaci • Läkemedelsformulering • Läkemedelstillförsel • Molekylär galenisk farmaci • Samhällsfarmaci

Mer information  www.farmaci.uu.se

Beskrivning av ämnesområdet
Biologiska läkemedel är ett snabbt växande fält inom läkemedelsutveckling. Biologiska läkemedel har under det senaste decenniet botat flertalet sjukdomar och effektivt behandlat andra sjukdomar som tidigare saknade behandlingsalternativ. Biologiska läkemedel produceras av levande organismer och kan tex vara proteinbaserade (som tex antikroppar), virusbaserade eller cellbaserade.

Arbetsuppgifter
Anställningen är knuten till grundutbildningsenheten ”Biologiska läkemedel”. Enheten ansvarar för flera kurser på det internationella mastersprogrammet i biologiska läkemedel, men också kurser på två civilingenjörsprogram och apotekarprogrammet. I arbetsuppgifterna ingår

  • Kursansvar, undervisning och examination för kurs/kurser i biologiska läkemedel
  • Kursansvar och ämnesgranskning av fördjupningsprojekt i biologiska läkemedel.
  • Eventuellt studierektorsarbete
  • Handledning av studenter som genomför examensarbete/fördjupningsprojekt.
  • Administrativa uppgifter som hör till uppgifterna ovan som schemaläggning och kontakt med externa föreläsare.
  • Egen kompetensutveckling.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som universitetsadjunkt är enligt 41§ Uppsala universitets anställningsordning (AO) den som avlagt examen från högskoleutbildning inom, för undervisningsuppdraget, relevant ämnesområde samt visat pedagogisk skicklighet

Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom meriter inom utbildning enligt med 22 § AO, eller på annat sätt inom det verksamhetsområde som utbildningen avser. En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren. (43 § AO).

Den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa på engelska. Se 6 § AO.

Enligt 5 § AO gäller som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl dokumenterad ämnesfördjupning som pedagogisk skicklighet. Ämnesfördjupning kan avse avlagd examen på forskarnivå.

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk erfarenhet och kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska det tillmätas betydelse om den sökande uppvisar dokumenterad skicklighet inom olika undervisningsformer på grundnivå och avancerad nivå. Det ska också tillmätas betydelse om den sökande vid utvärderingar utförda av såväl akademiska kollegor som studenter bedömts vara en god pedagog. Det är meriterande om den sökande har en omfattande undervisningserfarenhet, särskilt om en ansenlig del av undervisningen skett under de senaste sex åren. 

Vidare ska förmåga att självständigt planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. (22 § AO) Se även 15 § RB. 

Bedömningsgrunder, övrig skicklighet
Erfarenhet av för anställningen relevanta studieadministrativa IT-system är meriterande.

Administrativ skicklighet och ledningsskicklighet kommer att tillmätas vikt. Förmågan att samverka med det omgivande samhället liksom att informera om forskning och utvecklingsarbete kommer att beaktas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten. (4 § AO)

Jämställdhetsaspekten ska tillämpas vid anställning om det efter en kvalitativ bedömning visar sig att två sökande av olika kön har likvärdiga eller i det närmaste likvärdiga meriter och om ettdera könet är underrepresenterat (utgör mindre än 40 % inom aktuell befattningskategori och på aktuell arbetsplats). (95 § AO)

Vid en samlad bedömning av de sökandes meriter ska föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet. (94 § AO)

Samtliga meriter ska vara väl dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Länkar till relevanta regelverk och anvisningar
Anställningsordning för Uppsala universitet

Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Meritportföljer: Anvisningar för sammanställning av meriter och riktlinjer för meritvärdering vid rekrytering av lärare, Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattning 30%. Tillträde 2024-02-01 eller efter överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: universitetslektor Greta Hultqvist, greta.hultqvist@farmaci.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 27 december 2023, UFV-PA 2023/4675.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2024-02-01 eller efter överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 30%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/4675
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
Publicerat 2023-12-07
Sista ansökningsdag 2023-12-27

Tillbaka till lediga jobb