Uppsala universitet, Teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet, Tekniska sektionen, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 6G kommunikation och trådlösa sensornät men även forskning och utbildning inom Life Science, hälsoteknik, smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 150 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsolösningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen Elektricitetslära, vid institutionen för Elektroteknik. 

Forskningsprojekt
Projektet kommer fokusera på olika aspekter inom nätanslutning och energihantering för system med flera förnybara energikällor, nämligen olika kombinationer av vind-, våg- och solkraft. Olika systemlayouter kommer att studeras i syfte att tillhandahålla el av högt kvalité och nödvändiga stödfunktioner för att säkerställa en stabil drift. Inom projektet kommer styrningsverktyg att utvecklas för att möjliggöra ökad prestanda av olika kombinationer av havsbaserade förnybara energikällor. Med hjälp av simuleringar och realtidsanalyser ”hardware”- och software-in-the-loop ska styrsystemets inverkan analyseras och nödvändiga avhjälpande åtgärder utvärderas. Både mjukvara och hårdvara kommer att utvärderas. Målet med projektet är att förbättra och stödja elnätet och underlätta nätanslutning av havsbaserade förnybara energikällor.

Arbetsuppgifter

  • Inom projektet ska postdoktorn utföra simuleringar med hjälp av relevant mjukvara och realtidsanalys verktyg,
  • Skriva rapporter, förbereda och skicka in vetenskapliga artiklar inom projektets innehåll.
  • I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav

  • Doktorsexamen i Elektroteknik eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i Elektroteknik. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.
  • Mycket goda färdigheter att skriva vetenskapliga artiklar.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift. Goda kunskaper i svenska
  • Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper [LE1]  som god samarbets- och kommunikationsförmåga med andra forskare. Du bör vara målmedveten, självständig, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Meriterande
Tidigare erfarenhet inom havsbaserade energisystem är meriterande. Tidigare erfarenhet av kraftsystemalanys med hjälp av mjuk-  och hårdvara är meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Irina Temiz, mail: irina.temiz@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 29 september, 2023, UFV-PA 2023/3418.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/3418
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-09-15
Sista ansökningsdag 2023-09-29

Tillbaka till lediga jobb