Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi (IMBIM)

Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi (IMBIM) vid Uppsala universitet utgör en bred internationell miljö för forskning och undervisning. Institutionens forskning bedrivs inom tre samverkande och delvis interagerande sektioner; cancer, infektioner och immunitet samt genetik och genomik. Läs mer här.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter:
Gunnar Pejlers forskargrupp studerar mastcellens roll vid olika sjukdomar såsom allergi, astma, cancer och vid infektioner (http://www.imbim.uu.se/Forskning/Mikrobiologi-Immunologi/pejler-gunnar/). Mastcellen kännetecknas av att den har stora mängder sekretoriska granula, som innehåller olika bioaktiva substanser såsom histamin, cytokiner, proteoglykaner och proteaser. När mastcellen aktiveras frisätts innehållet i dessa granula, vilket kan orsaka en kraftig inflammation. Det finns forskning som tyder på att mastcellen spelar en skadlig roll vid astma och flera andra sjukdomar, men det finns väldigt få sätt att förhindra mastcellens skadliga verkningar. Projektet syftar till att undersöka rollen av mastceller, och i synnerhet mastcellsproteaserna, vid astma. Projektet kommer att baseras på framrening av mastceller från lungsköljvätska från hästar med astma, samt analys av dessa med hjälp av RNA-seq-metodik. Vidare kommer förekomst av mastcellsproteaser i luftvägsprover från människor med astma att analyseras, och detta material kommer också att analyseras med hjälp av proteomik. Den sökande ska ha lång erfarenhet av forskning om mastceller, samt erfarenhet av de tekniker som används inom projektet. Den sökande kommer att agera i en grupp bestående av immunologer, biokemister och kliniskt aktiva forskare. Gruppen är lokaliserad till Biomedicinskt centrum i Uppsala, som är ett av de största biomedicinska forskningscentra i Europa.

Kvalifikationskrav:
Doktorsexamen med inriktning mot cellbiologi, immunologi och/eller biomedicin. Dokumenterad erfarenhet av de metoder och frågeställningar som ingår i projektet krävs. Mycket god muntlig och skriftlig färdighet i engelska krävs. Kandidaten förväntas vara initiativrik och utveckla projektet samt angelägen att samarbeta såväl med gruppens övriga medlemmar som med nationella och internationella samarbetspartners. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet, såsom god kommunikationsförmåga, samarbetsförmåga, servicekänsla, flexibilitet och en vilja att driva projektet framgångsrikt.

Bedömningsgrunder:
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet. Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en helhetsbedömning av dokumenterade meriter, kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ansökan:
Skicka in din ansökan via ansökningsportalen. Ansökan bör innehålla i) CV, ii) ett personligt brev som beskriver din bakgrund och motivation till varför du söker tjänsten, iii) eventuella tidigare publikationer och/eller kopia av doktorsavhandling, samt iv) kontaktuppgifter (namn och mailadress) till minst två referenspersoner.

Om anställningen: Anställningen är tidsbegränsad i 6 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Gunnar Pejler, gunnar.pejler@imbim.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 14 juni 2023. UFV-PA 2023/2242.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2242
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2023-05-30
Sista ansökningsdag 2023-06-14

Tillbaka till lediga jobb