Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Arbetet innehåller två huvudsakliga uppgifter. Den första rör studier av hur mutationer i genreglerande element bidrar till utvecklingen av cancer och i första hand kolorektalcancer. I arbetet ingår att bidra till att utveckla en bioinformatisk pipeline som använder den senaste informationen om var genregerande element är belägna i kolonvävnad samt vilka transkriptionsfaktorer dvs genreglerande proteiner, som binder dit. Sedan denna pipeline använts på ett stort material med kolorektalcancer ska utvalda kandidatmutationer analyseras experimentellt med CRISPR, luciferas, EMSA mm. 
Den andra uppgiften rör studier av hur genetiska variation påverkar risken för svåra biverkningar av läkemedel inklusive studier av vaccin. Arbetet består i att identifiera, intervjua och samla in prover från fall med svåra biverkningar. Proverna kommer att analyseras genetiskt för att finna gener som påverkar risken. Dessa gener ska studeras med molekylära metoder som CRISPR, luciferas, EMSA m fl. Vidare ingår att bidra till att introducera farmakogenetiska analyser i sjukvården, t ex inom Genomic Medicine Sweden (GMS). GMS är en nationell satsning baserad på bred gensekvensering- Målet är förbättrad diagnostik, individanpassad behandling och forskning inom området precisionsmedicin.

Kvalifikationskrav
Personen ska ha gedigna kunskaper om genreglering, hur den skiljer sig mellan vävnader och hur den påverkas av mutationer.  Vidare ska personen vara väl bekant med ett spektrum av laborativa metoder inom genreglering. Vidare krävs förmåga att planlägga uppföljande studier med nya tekniker i relevanta kliniska kohorter och att genomföra dessa med samarbetspartners. Det krävs också erfarenhet av och god kunskap om genetiska varianter som ökar risk för svåra biverkningar. Det krävs också kunskaper om klinisk implementering av farmakogenetik inom GMS. Eftersom projektet innefattar interaktion med många personer är det viktigt med god kommunikationsförmåga och lämpliga personliga egenskaper. 

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Claes Wadelius, claes.wadelius@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 14 juni 2023, UFV-PA 2023/2166.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2166
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-05-26
Sista ansökningsdag 2023-06-14

Tillbaka till lediga jobb