Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Institutionen för medicinska vetenskaper är en stor klinisk institution med ca 250 anställda och över 900 personer som är anknutna via Akademiska Sjukhuset. Institutionen har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inom en rad områden. Forskningen äger rum i nära anslutning till den kliniska verksamheten vid Akademiska sjukhuset och omfattar såväl grundläggande studier kring sjukdomsorsaker som utveckling och utvärdering av förbättrad diagnostik och nya behandlingsmetoder. Mer om institutionens verksamhet finns på: www.medsci.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Är du intresserad av att arbeta inom ett av världens snabbast växande teknologiområden? Vi söker nu en driven forskare på postdoktornivå till forskargruppen för molekylär precisionsmedicin vid institutionen för medicinska vetenskaper som är verksam vid Biomedicinskt Centrum (BMC). Forskargruppen studerar olika sjukdomar med hjälp av storskaliga genetiska metoder (https://www.medsci.uu.se/research/mpm/research-projects/). Genom nära samarbete med kliniska forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och SLU har vår forskargrupp tillgång till unika provsamlingar och klinisk patientinformation. Ett nära samarbete med den nationella infrastrukturen för genomik (National Genomics Infrastructure, NGI) vid Science for Life Laboratory (SciLifeLab), ger forskargruppen tillgång till nästa generationens sekvenseringsteknologi (NGS, https://ngisweden.scilifelab.se/).

Forskargruppen för molekylär precisionsmedicin söker nu en postdoktor för utveckling och implementering av nya DNA/RNA/protein-sekvensanalyser i forskningsstudier. Tjänsten utgör en unik och spännande möjlighet för dig som vill arbeta inom avancerad teknikutveckling för single-cell genomik, proteomik, och ‘liquid biopsy’-applikationer med toppmodern utrustning inom en aktiv forskningsmiljö anknuten till SciLifeLabs teknologiplattform.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att utveckla och implementera sekvenseringsteknologier för genomikstudier i forskningsprojekt där kliniska patientprover analyseras. Arbetet kan inkludera analys av enskilda celler, utveckling av metoder för analys av cellfritt DNA/RNA i sk ‘liquid biopsies’, samt storskaliga proteomikanalyser. Det finns goda möjligheter att föreslå och driva egna idéer som passar inom gruppens allmänna forskningsprogram.

En framgångsrik kandidat förväntas utföra både experimentellt laboratoriearbete samt ges möjlighet att utveckla färdigheter i bioinformatiska analyser. I arbetsuppgifterna ingår även att skriva vetenskapliga rapporter samt att presentera metodiken och resultat från forskningsprojekt vid vetenskapliga konferenser och möten. För den postdoktor som anställs kommer det att finnas stora möjligheter till kompetensutveckling genom att delta i internationella kurser och samarbeten med andra forskare i nationella och internationella forskningsprojekt och inom SciLifeLabs teknologiplattform.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i genetik, genomik, molekylärbiologi, molekylärmedicin, cellbiologi eller annat närliggande område eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Färdigheter i bioinformatiska analyser är inte ett krav, men tidigare erfarenhet av storskaliga dataanalyser är meriterade. Vi söker främst en kreativ person som har mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska, är ansvarstagande och har förmåga att arbeta i en miljö med högt tempo och är bekväm med att arbeta både självständigt och i grupp. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper, såsom positiv attityd och god samarbetsförmåga.

Specifika krav för tjänsten är:

 • Brett intresse för genomikteknologi
 • Praktisk erfarenhet av laborativt arbete med avancerade molekylära tekniker
 • Praktisk erfarenhet av arbete med storskalig DNA- eller RNA-sekvensering
 • Utmärkt kommunikations- och samarbetsförmåga
 • Goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska

 Önskvärt/meriterande i övrigt
Utöver de kvalifikationskrav som listas ovan ser vi gärna tidigare erfarenhet från ett eller flera av följande områden:

 • Metod- och/eller protokollutveckling
 • Antikropps- och/eller masspektrometri-baserad proteomik
 • Laborativt arbete med cellodling
 • Forskning inom cancer, blod- eller autoimmuna sjukdomar
 • Bioinformatiska analyser av NGS-data
 • Programmering i R eller python
 • Hantering av stora dataset i LINUX/UNIX miljö

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i minst två och högst tre år. Omfattningen är 100 %. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Docent Jessica Nordlund, jessica.nordlund@medsci.uu.se, forskargruppsledare i molekylär precisionsmedicin eller Amanda Raine, amanda.raine@medsci.uu.se, FoU ansvarig vid NGI Uppsala.

Välkommen med din ansökan senast den 14 april 2023, UFV-PA 2023/992.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenkommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/992
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-13
Sista ansökningsdag 2023-04-14

Tillbaka till lediga jobb