Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. FREIA laboratoriet är en avdelning inom institutionen som utvecklar acceleratorer och instrument för naturvetenskaplig forskning. Forsknings- och utvecklingsarbetet är nära kopplat till stora forskningsinfrastrukturprojekt som ESS och MAX IV i Lund eller Europeiska XFEL i Hamburg. FREIA har ca 30 anställda forskare, ingenjörer och doktorander.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Beskrivning av projektet
Institutionen för fysik och astronomi förstärker sitt forskningsfokus på ultrasnabb röntgenforskning med storskaliga frielektronlaseranläggningar så som europeiska XFEL och laboratoriebaserade femtosekundlasrar. Inom detta arbete bygger FREIA ett nytt femtosekundlaserlaboratorium och har föreslagit en ny kompakt femtosekundsröntgenkälla, Ångströmlasern, för att utföra banbrytande experiment inom materialvetenskap. Tekniker som tidsupplöst fotoemissionsspektroskopi med skräddarsydd optisk excitation kommer att användas för att få ny insikt i egenskaper hos icke-jämviktssystem och djupare förståelse av transienta fysikaliska fenomen inklusive ljusinducerad supraledning, ultrasnabb laddningsöverföring och lågdimensionell materialkarakterisering. Vi genomför för närvarande experiment med användning av den mellaninfraröda (MIR) till extrema ultravioletta (XUV) regionen av det elektromagnetiska spektrumet, och planerar experimentanläggningarna vid Ångström Laser som komplement till den som är tillgänglig vid XFEL-anläggningar

Arbetsuppgifter
Den framgångsrika kandidaten kommer att ansvara för att sätta upp och driva optiska och röntgenspektroskopiexperiment på fasta tillståndsprover såsom hög-Tc supraledare, kvantmaterial, 2D, magnetiska och energimaterial. Hon/han kommer att vara involverad i att utveckla och driftsätta nya femtosekundlaser- och röntgenkällor för pump-probe-experiment. Kandidaten kommer att utföra experiment i samarbete med Uppsala universitets forskargrupper och kommer att stödja framtida användare av Ångström Laser. Arbetsuppgifterna kan även omfatta undervisning och andra institutionsuppgifter (högst 20 %).

Kvalifikationskrav
Kandidaten måste ha en doktorsexamen i fysik och en demonstrerad meritlista i att sätta upp och framgångsrikt driva experiment vid femtosekund optisk eller fri elektronröntgenlaser.

Meriterande
Erfarenhet av ultrahögvakuumsystem och kryogen infrastruktur ses som meriterande.

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas) Omfattningen är heltid (100%). Tillträde 2023-03-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Hermann Dürr; +46 (0)70 425 0176; hermann. durr@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 15 Februari 2023, UFV-PA 2023/262.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 230301
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/262
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-23
Sista ansökningsdag 2023-02-15

Tillbaka till lediga jobb