Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Institutionen har i dag ca 300 anställda varav 120 lärare och 110 doktorander. Drygt 4000 studenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år och ett 30-tal forskargrupper är kopplade hit. Mer information om oss hittar du på institutionens hemsida.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning
Funktionaliteten och det ekonomiska värdet hos dagens industriella system och produkter, såsom bilar, flygplan, drönare och medicintekniska produkter, definieras och realiseras av programvara som ett inbyggt system. En central utmaning i utformningen av sådana system är förmågan att uppdatera programvara: att lägga till nya funktioner, anpassa ett system eller åtgärda säkerhetsproblem. Uppsala universitet driver två spännande projekt som fokuserar på nästa generations inbyggda system som måste designas för att kunna uppdateras: ERC-projektet CUSTOMER, och projektet UPDATE som finansieras av Wallenbergstiftelserna. Projekten samlar världsledande forskargrupper inom flera områden som är centrala för utveckling och implementering av inbyggda system: distribuerade trådlösa system, verifiering och testning, samt inbyggda system. För mer information se Embedded systems.

Projekten syftar särskilt till att utveckla följande: en ny systemarkitektur för inbyggda system som stödjer förmågan att distribuera och installera inkrementella uppdateringar, så att komponenter kan integreras och uppdateras sömlöst, samtidigt som systemets deterministiska beteende garanteras; skalbara metoder och verifieringsverktyg som på realistiska system automatiskt verifierar att uppdateringar bevarar och garanterar säkerhetsegenskaper; effektiva schemaläggningsalgoritmer för optimalt resursutnyttjande på dagens datorplattformar för att möjliggöra dynamiska uppdateringar; robusta protokoll och körtidstekniker för säker distribution och underhåll av verifierade och accepterade uppdateringar även i säkerhetskritiska miljöer som drönare.

Vi söker därför motiverade doktorander inom följande områden:

  • Systemarkitekturer för inbyggda system 
  • Modellering och verifiering
  • Realtidschemaläggning
  • Programmering och kodgenerering för ”multi-core platforms”
  • Inbyggda system t.ex. mobila robotar

En doktorandanställning ges upp till fem år. Doktoranden ska främst ägna sig åt den egna forskarutbildningen, vilken omfattar fyra års heltidsstudier. Huvuddelen av forskarutbildningen består av forskning i ett specifikt ämne, men innebär även att man genomgår forskarutbildningskurser. Övrig tjänstgöring vid institutionen, som avser undervisning och administrativt arbete, ingår inom ramen för anställningen (max 20 %). 

Kvalifikationskrav
En doktorand ska ha civilingenjörsexamen, magisterexamen eller motsvarande i datavetenskap, datorteknik eller inbyggda system, i ett ämne som är relevant för forskningsområdet. Det är önskvärt med en god bakgrund inom några av områdena inbyggda system, realtidssystem, programanalys, model checking, formell verifiering, datorarkitektur, programvaruteknik, samt goda färdigheter i att implementera icke-trivial algoritmer. Det krävs goda kommunikationsfärdigheter och utmärkta studiemeriter, samt goda färdigheter i engelska i tal och skrift.
Sökande ska dessutom kunna arbeta väl och strukturerat, både självständigt och i grupp, kunna ge och ta emot konstruktiv kritik, samt ha god förmåga till kritiskt tänkande.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande beskriver sig själv, relevanta kvalifikationer, sina forskningsintressen och motivering av önskad forskningsinriktning. Ansökan ska också innehålla en meritförteckning (CV), kopia av relevanta betygshandlingar, en kopia av M.Sc.-avhandling (eller utkast), relevanta publikationer och övriga dokument, t.ex. länkar till egenproducerad kod (t.ex. på GitHub). Sökande uppmuntras att ange tidigaste möjliga datum för anställning, samt att bifoga kontaktuppgifter till minst en referensperson.

Uppsala Universitet strävar efter att nå en jämn fördelning mellan könen, varför vi gärna ser kvinnliga sökande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Wang Yi (wang.yi@it.uu.se), Bengt Jonsson (bengt.jonsson@it.uu.se), Philipp Rümmer, (philipp.ruemmer@it.uu.se) eller Thiemo Voigt (thiemo.voigt@it.uu.se).

Välkommen med din ansökan senast den 1 mars 2023, UFV-PA 2022/4781.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4781
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-12-19
Sista ansökningsdag 2023-03-01

Tillbaka till lediga jobb