Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har fler än 260 anställda och omsätter drygt 250 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram.

Tidsbegränsad heltidsanställning på 18 månader med tillträde snarast eller enligt överenskommelse

Projektbeskrivning: Anställningen är placerad inom forskningsprogrammet polymerkemi på institutionen för kemi på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Det aktuella projektet är ett nära samarbete mellan universiteten i Uppsala och Lund (Dr Cedric Dicko) och den europeiska spallationskällan ESS (Dr Judith Houston, the European Spallation Source). Projektets målsättning är att utveckla datainsamlingsmetoder, både kvantitativt och kvalitativt, för instrument avsedda för neutronmätningar vid låga vinklar, SANS (Small-Angle Neutron Scattering). Det primära målet är att förbereda för de första mätningarna på instrumentet LoKI, som är under uppbyggnad på ESS. Mer information om ESS och strålrören finns på: https://europeanspallationsource.se/instruments.

Arbetsuppgifter: Arbetsuppgifterna för den här tidsbegränsade forskaranställningen är: 1) Att utveckla provuppställningar för instrumentet LoKI på ESS. Med den nuvarande uppställningen “NUrF” är det möjligt att samtidigt som SANS-data samlas in göra optiska spektroskopimätningar (UV-VIS, fluorescence), och automatiskt fylla proven med vätska med en HPLC-pump. Denna uppställning ska inom ramen för projektet kompletteras med en ”sprutpump” (syringe pump) för automatisk påfyllnad av viskosa prover. 2) Den andra delen av projektet är att utveckla metoder och rutiner för att ta hand om och analysera mycket stora datamängder.

Forskaren förväntas arbeta både i Uppsala och Lund samt besöka internationella neutronanläggningar.

Projektet omfattar:

  • Utveckla metoder för att samla in och utvärdera data från lågvinkelspridningsmätningar samtidigt med information från komplementerande metoder såsom UV-VIS och fluorescencespektroskopi med tillämpningar på livsvetenskaper och mjuka material,  
  • Utveckla rutiner för databehandling och analys av de mycket stora datamängder som generas vid mätningar med lågvinkelspridning och andra synkroniserade experiment,
  • Integrera sprutpumpar i den nuvarande uppställningen, NUrF, för att få en bättre blandningskontroll i provcellen,
  • För att få testresultat krävs deltagande i mätningar med lågvinkelspridning vid internationella röntgen- och/eller neutronanläggningar, på exempelvis protein-polymer-system.

Kvalifikationskrav: För anställningen krävs:

  • Avlagd doktorsexamen i fysik, kemi eller motsvarande,
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift,
  • Förmåga att hantera och utvärdera stora datamängder,
  • Kompetens i dataprogrammering och dataanalys,
  • Förmåga att arbeta i ett multi-disciplinärt team och att kommunicera bra med forskare och teknisk personal i en vetenskaplig dynamisk miljö.

Stor vikt kommer också att läggas vid personliga egenskaper såsom god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Önskvärt/meriterande i övrigt:

  • Erfarenhet av lågvinkelspridning med röntgen och/eller neutroner (SAXS/SANS) på biologiska material, tensider/ eller polymerer,
  • Erfarenhet av databehandling och analys av SAXS och/eller SANS data,
  • Erfarenhet av att analysera UV-VIS absorption och fluorescence spektra,
  • Erfarenhet av EPICs device drivers,
  • Erfarenhet av instrumentstyrning (neutron/röntgenutrustning, provhållare med tillbehör, etc.),
  • Erfarenhet av mjukvaruutveckling,
  • Erfarenhet av att självständigt skriva vetenskapliga publikationer och rapporter.  

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, referenser och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2021-05-17 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i 18 månader.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Adrian Rennie, Tel:  +46 18 471 3596, e-mail: Adrian.Rennie@physics.uu.se. 

Välkommen med din ansökan senast den 15 april 2021, UFV-PA 2021/1101.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Individuell lönesättning tillämpas
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1101
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-03-25
Sista ansökningsdag 2021-04-15

Tillbaka till lediga jobb