Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en bred verksamhet och en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Totalt har institutionen ca 280 anställda varav 120 lärare och 110 doktorander (se www.it.uu.se för mer information). Institutionen har forskning och utbildning inom ett spektrum av områden inom datavetenskap, informationsteknik och beräkningsvetenskap. Mer än 4000 studenter tar en eller flera kurser som institutionen erbjuder varje år. Institutionen är värd för det lokala datorcentret UPPMAX och kontoret för den nationella infrastrukturen SNIC.

EuroHPC (https://eurohpc-ju.europa.eu/) är ett gemensamt initiativ mellan EU och ett stort antal europeiska länder finansierat med 1,5 miljarder Euro. Syftet är att de deltagande länderna ska ges möjlighet att samordna sina insatser och dela resurser för att bygga en superdatorinfrastruktur i världsklass och ett konkurrenskraftigt innovationsekosystem inom superdatorteknik, tillämpningar och färdigheter. I EuroHPC slås europeiska och nationella resurser samman för att förvärva och tillhandahålla petaskale-superdatorer i världsklass som är allmänt tillgängliga för användare från den offentliga och privata sektorn, i första hand för forskningsändamål. Här deltar Sverige i LUMI-konsortiet (https://www.lumi-supercomputer.eu/). Syftet är också att stödja en ambitiös forsknings- och innovationsagenda för att utveckla och upprätthålla ett fullständigt ekosystem för högpresterande datorsystem i världsklass med exaskale-resurser och större.

Den svenska noden i kompetenscentret kommer att fokusera på att hjälpa viktiga användargrupper att effektivt använda (pre-)exaskale-resurser, ge användarna råd hur man erhåller god skalning och prestanda för vetenskapliga problem på resurser inom EuroHPC, vägleda nya industriella användare att använda HPC, stödja nya AI/Data Analytics-applikationer, och ge utbildning och kompetensutveckling nationellt i hela Europa. Den svenska noden etableras genom ett första EuroHPC CC-projekt med en löptid på två år, planerat att starta 2020-09-01, det är troligt att arbetet kommer att fortsätta även efter detta projekt.

Arbetsuppgifter: Att bygga upp en utbildnings/träningsportfölj av hög kvalitet med fokus på avancerad användning av HPC, riktad mot EuroHPC för att stärka den svenska forskningen inom strategiskt viktiga tillämpningsområden och erbjuda kurser tillsammans med annan europeisk och nationell infrastruktur. Syftet med portföljen är att öka och bredda den nationella kompetensen inom HPC, High Performance Data Analytics (HPDA) och artificiell intelligens (AI) och att fylla befintliga kompetensluckor for att öka möjligheten att använda dessa tekniker i Europa. Arbetet kommer att inriktas på att utveckla utbildning/träning som för närvarande inte finns tillgänglig, inklusive djupgående workshops och GPU hackathons. Insatser kommer också att riktas mot nya användare inom AI/HPDA samt industrin.

Kvalifikationskrav: Sökande ska ha en doktorsexamen, eller examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i datavetenskap, beräkningsvetenskap eller inom ett relevant vetenskapsområde. Dokumenterad erfarenhet av att utveckla och ge utbildning inom HPC och/eller utveckla samt arbeta med stora vetenskapliga programvaror på stora HPC-system. Utmärkta kunskaper inom parallelprogarmmering (MPI, OpenMP, GPU, etc.) samt C ++11/14 krävs. Goda kunskaper i Linux krävs.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Erfarenhet av att utforma programvara för storskaliga beräkningar inom tillämpningsområden är meriterande. Erfarenhet av att utveckla utbildning och utbildningsmaterial inom HPC/HPDA/AI är meriterande. Goda kunskaper i python är meriterande.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämpligheten för anställningen.

Ansökan:

Ansökan ska innehålla

  1. CV – inkluderande publikationslista
  2. ett personligt brev som beskriver den sökandes kompetens och lämplighet för anställningen. (max 1 sida)

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-09-01.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-08-31.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Sverker Holmgren, Sverker.Holmgren@it.uu.se eller Kristina Edström, Kristina Edström, Kristina.Edstrom@kemi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 3 juli 2020, UFV-PA 2020/2405.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-09-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/2405
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-06-18
Sista ansökningsdag 2020-07-03

Tillbaka till lediga jobb