Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Avsikten med detta projekt är att undersöka växelverkan mellan ljus och magnetiska nanostrukturer. Det ska användas för att för att definiera ett banbrytande ramverk för konstruktion av anpassningsbara och omkonfigurerbara platta optiska komponenter.

Inom projektet ska vi utveckla och utföra ljusspridningsmätningar på mönstrade gitter av nanomagneter. Vi ska undersöka hur ljusspridningen beror av den magnetiska ordningen och hur vi kan påverka denna för att styra ljuset. Vi vill belysa de grundläggande principerna bakom ljusspridningen från de magneto-optiska metaytorna, och sätta dessa principer i samband med den magnetiska ordningen och dynamiken. Denna kunskap kommer att användas för att uppfinna nya konstruktioner för magneto-optiska metaytor, som visar målinriktad funktionalitet, tillsammans med optimerade procedurer för kontroll och omkonfigurerbarhet av denna funktionalitet. Resultatet av detta projekt kommer att demonstrera den praktiska potentialen hos metaytorna som anpassningsbara och omkonfigurerbara platta optiska komponenter.

Du kommer att utföra experimentella arbetet med nanofabrikation av mönstrade prover och karakterisera dessa med optiska och magneto-optiska spektroskopier och spridningsmetoder. Dessutom ingår i projektet magnetisk mikroskopi och studier av magnetiseringens dynamiska egenskaper.

Kvalifikationskrav: Sökande ska ha en masterexamen i fysik, kemi eller materialvetenskap. Goda kunskaper i engelska språket, i tal såväl som i skrift, liksom en uttalad ambition att lära sig svenska är ett krav. Tjänsten kommer att kräva arbete vid internationella faciliteter, t.ex. neutron- och synkrotronstrålningskällor, förutom användande av de utmärkta laboratorierna i Uppsala.

Önskvärt/meriterande i övrigt: God datorvana är en merit, liksom goda kunskaper i kondenserade materiens fysik, matematik och erfarenhet av praktiskt laboratoriearbete.

Ansökningsförfarande: Ansökningar ska innehålla en kort beskrivning av forskningsintressen och relevanta erfarenheter, ett CV, kopior av examensbevis, intyg och andra relevanta dokument, t.ex. en examensarbetsrapport. Kandidater uppmuntras att skicka in rekommendationsbrev och kontaktuppgifter till referenspersoner.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2020-08-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Vassilios Kapaklis vassilios.kapaklis@physics.uu.se, +46 (0)18 471 3627

Välkommen med din ansökan senast den 1 juni 2020, UFV-PA 2020/1560.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-08-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/1560
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-05-04
Sista ansökningsdag 2020-06-01

Tillbaka till lediga jobb