Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 230 anställda och omsätter 230 miljoner kronor. Vid institutionens sju program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Beskrivning av ämne/forskningsprojekt: De nuvarande toppmoderna katodmaterialen för litiumjonbatterier är kända som Ni-rika ”NMC”-föreningar. Motivationen till att röra sig mot Ni-rika föreningar är att minska beroendet av dyrt och oetiskt utvunnet Co tillsammans med att driva batterier mot högre energitäthet. Dock är dessa material i nuläget känsliga för både vatten och CO2, vilket ökar komplexiteten och utgifterna för hantering av materialen. För att utveckla dessa material mot kommersiell skala samt vattenbaserad tillverkning måste ytdegraderingen och deras påverkan på materialomvandlingar under cykling av batterier förstås grundligt. Målet med detta projekt är att studera effekten av ytbaserad degradering hos ett spann av obehandlade samt ytbehandlade NMC-föreningar utifrån både ett yt- och bulkperspektiv. Därför kommer en kombination av fotoelektronspektroskopi samt röntgen- och neutrondiffraktion att användas. Utöver detta kommer utförliga elektrokemiska tester att utföras för att utvärdera materialens prestanda i ett batteri. Avslutningsvis, samtidigt med dessa studier, kommer metodutveckling av avancerade in operando- och in situ-tekniker, så som in operando-fotoelektronspektroskopi att genomföras. Projektet kommer att involvera en stor del resande till internationella faciliteter så som neutronanläggningen ISIS och synkrotronanläggningen Diamond i Storbritannien, samt synkrotronanläggningarna DESY i Tyskland och MaxIV i Lund.

Arbetsuppgifter: Studenten förväntas studera Ni-rika NMC-elektrodmaterial tillhandahållna av vår industriella partner genom en kombination av elektrokemiska tester, vilket inkluderar konstruerandet av halv- och helceller, fotoelektronspektroskopi samt röntgen- och neutrondiffraktion. Studenten ska designa, planera och utföra det experimentella arbetet, ibland i samarbete med den industriella partnern, kritiskt analysera och diskutera resultaten och presentera arbetet muntligt vid vetenskapliga konferenser och skriftligt i form av artiklar i granskade tidsskrifter. Studenten kommer att hjälpa till med att utveckla nya in situ- och in operando-metoder för studerandet av materialnedbrytningsvägar. Avslutningsvis förväntas studenten delta i samtliga obligatoriska gruppaktiviteter, så som att vara personligt ansvarig för specifik labbutrustning.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet: Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kvalifikationskrav:

  • Grundexamen eller motsvarande enligt ovan inom området kemi eller fysik.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Stor vikt kommer att ligga vid personlig lämplighet. Studenten ska vara mycket motiverad, villig att ställa frågor samt vara angelägen att lära sig ny vetenskap och uppvisa stor uthållighet då denne ställs inför utmanande uppgifter.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor: Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande redogör för sina forskningsintressen, CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete, publicerade artiklar och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa. Kontaktinformation till åtminstone två referenspersoner ska också inkluderas.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal för doktorander och amanuenser).

Tillträde: 2020-04-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i fyra år.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr William Brant, William.brant@kemi.uu.se. Dr Maria Hahlin, Maria.Hahlin@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 9 mars 2020, UFV-PA 2020/630.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-04-01, eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/630
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-02-21
Sista ansökningsdag 2020-03-09

Tillbaka till lediga jobb