Uppsala universitet, Institutionen för informatik och media

Institutionen för informatik och media har en bred forskningsprofil med basen i aktuellaforskningsområden inriktade på bl.a. informationssystem, interaktionsdesign och media och kommunikation. Institutionen för informatik och media har undervisningsuppdrag påprogramutbildningar och fristående kurser inom den samhällsvetenskapliga fakulteten. Institutionen omsätter omkring 68 mkr och har ca 101 anställda.

Denna anställning utgör en del av det strategiska forskningsområdets satsning eSSENCEs PostDoc-program med inriktning mot nya e-vetenskapsmetoder och verktyg för att använda artificiell intelligens inom forskning.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning:

”Rule-Induction of CNP Explanations” (RICE) är ett forskningsprojekt baserat på induktiv programsyntes som angriper problemet att vissa maskininlärningsmetoder utgör så kallade svarta lådor, dvs att den inlärda kunskapen inte kan granskas och förstås av människor. PostDoc-projektet inbegriper att utforma och implementera ett statiskt typsystem för det programmeringsspråk och den verktygslåda som tidigare utvecklats inom RICE, optimering av utsökning av sökrymden vid syntes med reversibel metainterpretator, samt att hitta och implementera integrationsbibliotek för att tillämpa verktygslådan på nya användningsfall inom e-Vetenskap. Projektet förväntas leda till publikationer i relevanta högt rankade akademiska tidskrifter och konferenser.

Kvalifikationskrav:

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.  För denna anställning krävs dessutom en doktorsexamen inom informationssystem samt erfarenhet av programmeringsspråksteori och forskningserfarenhet inom relationell programmering, induktiv syntes och statisk kontroll förväntas. Ytterligare meriter är erfarenhet av maskininlärning och XAI (Explainable AI). Utmärkta kunskaper vad gäller att skriva och kommunicera på engelska krävs.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-08-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år enl centralt kollektivavtal.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr Steve McKeever, steve.mckeever@im.uu.se, prefekt Jenny Eriksson Lundström, jenny.eriksson@im.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 2 mars 2020,  UFV-PA 2020/539.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2020-08-01
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/539
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
Publicerat 2020-02-14
Sista ansökningsdag 2020-03-02

Tillbaka till lediga jobb