Uppsala universitet, Kulturgeografiska institutionen

Uppsala universitet, grundat 1477, är Nordens äldsta universitet och ett av de största med mer än 40 000 studenter. Forskningen är världsledande och innefattar bland annat omkring 300 doktorsexamina varje år. Växelverkan mellan universitet, näringsliv och samhälle eftersträvas på alla nivåer. (se www.uu.se)

Kulturgeografiska institutionen är en medelstor institution vid Uppsala universitet. Vi forskar och undervisar om många områden inom kulturgeografi. Idag är drygt 50 personer verksamma vid institutionen.

Ansökningar inbjuds till en doktorandposition vid Kulturgeografiska institutionens forskarutbildning. Platsen tillträds den 1 februari 2020 och är finansierad under fyra år i form av doktorandanställning. Platsen är knuten till ett projekt finansierat av Forte.

Forskarutbildningen är utformad som fyra års heltidsstudier. Det finns två huvudkomponenter i programmet: kursarbete (60 högskolepoäng) och arbete i samband med doktorsavhandlingen, inklusive seminarier, teoretiskt arbete, datainsamling av olika slag, problemanalys, författarskap och handledning av högt kvalificerade forskare (180 högskolepoäng). Doktorander har sin egen arbetsplats, dator, vissa utgifter för forskning och tillgång till utmärkta forskningsresurser och bibliotek. Doktorander kan uppmanas att avsätta upp till 20% av sin tid till administrativa och undervisningsuppgifter på institutionen.

Kvalifikationskrav: För att bli antagen till utbildning på forskarnivå i kulturgeografi krävs grundläggande samt särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i kulturgeografi krävs att den sökande har godkänt resultat på kurser om 90 högskolepoäng i kulturgeografi. Särskild behörighet har också den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. För antagning krävs också att den sökande bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att genomgå forskarutbildningen. För anställningen krävs utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i svenska och engelska.

Forte projektet: Tjänsten är knuten till ett Forte-finansierat forskningsprojekt om social integration av högutbildade flyktingar i Sverige (2019-01220). Forskningsprojektet, lett av Micheline van Riemsdijk, studerar flyktingar som deltar i ”fast-track” -program vilket erbjuder mentorskap, kompetens och arbetslivserfarenhet. Projektet fokuserar på arbetsplatserfarenheter från högt kvalificerade flyktingar och deras arbetsgivare, samt de nationella och lokala politiska och initiativ som styr integrationsprocessen. Dessa frågor kommer att undersökas med intervjuer, observationer, jobbskuggning och kritisk diskursanalys. Forskningen kommer att producera evidensbaserade rekommendationer för att inkludera underrepresenterade grupper på arbetsmarknaden.

Arbetsuppgifter: Avhandlingsprojektet skall falla inom ramen för Forte projektet. Bestämmelser om doktorandstudier återfinns i Högskoleförordningen 5 kap 1-7 § samt i universitetets regler och riktlinjer, http://regler.uu.se samt i den Allmänna Studieplanen för forskarutbildning i kulturgeografi, Uppsala universitet.

Ansökningsförfarande: En rekryteringsgrupp gör ett första urval vid en genomgång av insända handlingar och kontakter med åberopade referenter. Denna grupp av sökande kallas därefter till intervju med några företrädare för forskarutbildningen varefter en slutgiltig bedömning görs. Intervjuerna kommer att ske den 23 och 24 oktober 2019. Resultatet av antagningsprocessen meddelas individuellt i november 2019. Kriterier vid bedömning av ansökningar beskrivs i separat dokument (kriterier vid bedömning av ansökningar till forskarutbildningen, se www.kultgeog.uu.se/utbildning/forskarutbildning/).

Ansökan om antagning skall göras via länken längst ner på sidan och skall omfatta:

  • Ifylld ansökningsblankett (hämtas på www.samfak.uu.se/digitalAssets/81/81626_ansokan_forskarniva.pdf)
  • Ett personligt brev (”cover letter”) där du kortfattat presenterar dig själv, varför du söker till forskarutbildningen vid just Kulturgeografiska institutionen på Uppsala universitet samt hur du kommer att bidra till projektet
  • CV (Curriculum Vitae = meritförteckning), inkl. din utbildningsbakgrund och tidigare arbetserfarenhet
  • En kort beskrivning (2-3 sidor) av din tilltänkta forskningsinriktning, nära knuten till Forte projektet
  • Vidimerade kopior på examensbevis och registerutdrag som styrker den grundläggande och särskilda behörigheten, med information om kurser och betyg
  • Ett (eller flera) exemplar av de självständiga arbeten som du författat inom ramen för din grundutbildning i kultur/samhällsgeografi (C-, D-, avancerad nivå eller motsvarande), alternativt andra relevanta texter. Ett exemplar ska vara skriven på engelska och ett på svenska.
  • En översikt över kvalitativa metoder som du har använt i din forskning
  • Kontaktuppgifter till två akademiska referenser: tex lärare inom grundutbildningen vid den sökandes heminstitution eller andra med kännedom om sökandes kompetens för tjänsten.

Upplysningar om anställningen lämnas av forskarutbildningens studierektor David Jansson. Tel. 072–999 9155. E-post: david.jansson@kultgeog.uu.se och Micheline van Riemsdijk, E-post: Micheline.vanriemsdijk@kultgeog.uu.se

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika livserfarenhet.

Välkommen med din ansökan senast den 8 oktober 2019, UFV-PA 2019/3062. Klicka på länken nedan för att komma till ansökningsformuläret.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-02-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/3062
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-09-09
Sista ansökningsdag 2019-10-08

Tillbaka till lediga jobb