Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning om evolution, utveckling och funktion på organismnivå. För mer information se www.iob.uu.se.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Doktorandtjänsten är placerad vid evolution och utvecklingsbiologi programmet under handledning av Dr. Tatjana Haitina och Prof. Per E. Ahlberg.

Ansiktets skelett hos ryggradsdjur består av brosk, dermala ben, senor, ligament, käkleder och tänder.  Etableringen av denna komplexa arkitektur sker under embryoutvecklingen, som regleras med hjälp av flera olika transkriptionsfaktorer och signaleringsmolekyler. Projektets huvudmål är att karakterisera regulatoriskt nätverk av transkriptionsfaktorer och signaleringsmolekyler under utvecklingen och regenereringen av ansiktets skelett. Vi studerar cis-regulatoriska sekvenser som är bevarade under ryggradsdjurens evolution och har en roll i utvecklingen av ansiktets senor, ligament och käkleder. Vi använder också vävnadsspecifik ablation för att studera regenerering av dessa strukturer i modellorganismen zebrafisk.

Projektets huvudtekniker och analyser är bioinformatisk analys av cis-regulatoriska sekvenser, Gateway kloning, generering av transgena zebrafisklinjer, konfokal fluorescensmikroskopi, immunohistokemi, in situ hibridisering, bildanalys, CRISPR-Cas9 genomredigeringsteknik, analys av mikro-CT data, artikelskrivning.

Kvalifikationskrav: En Masterexamen eller motsvarande inom ett relevant område är ett krav. Den ideala kandidaten har hög motivation, en gedigen utbildning och ett stort intresse för evolution och utvecklingsbiologi. Kandidaten måste ha excellent kunskap i engelska i tal och skrift samt teoretiska och praktiska kunskaper i molekylärbiologi. Tidigare erfarenhet av zebrafisk modell, in situ hibridisering och bioinformatik är fördelaktig.

Universitetet har för avsikt att rekrytera den person som, utifrån en sammanvägd bedömning av kompetens, färdigheter och dokumenterade kvalifikationer, bedöms som lämpligast att bedriva projektet samt bidra till en positiv utveckling av avdelningen.

Anställningen är fyra år och personen kommer huvudsakligen att ägna sig åt sin egen forskning. Om undervisning eller annan institutionstjänstgöring på maximalt 20 procent ingår i anställningen kan en förlängning beviljas upp till högst fem år. Löneplacering sker i enlighet med lokala riktlinjer vid Uppsala universitet. Sökanden måste vara berättigad till doktorsexamen vid Uppsala universitet.

Information om forskarutbildning finns på webbplatsen för Naturvetenskapliga fakulteten, http://www.teknat.uu.se/Doktorand/.  

Ansökningsförfarande: 
Ansökan skall inkludera:
1) ett brev som beskriver dig, dina forskningsintressen och din erfarenhet som är relevant för tjänsten.
2) ett CV, kopia av masterexamenbeviset eller motsvarande och kursbetyg
3) 2 sidor med beskrivning av dem senaste upptäckten inom utvecklingen av kraniala senor, ligament och käkleder.
4) masteruppsatsen och kontaktinformation för 2 referenser. 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal för doktorander och amanuenser).

Tillträde: 2018-11-15, tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-11-14.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av Tatjana Haitina tatjana.haitina@ebc.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 1 november 2018, UFV-PA 2018/3604.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-11-15
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/3604
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-10-17
Sista ansökningsdag 2018-11-01

Tillbaka till lediga jobb