Uppsala universitet, Medicinska och farmaceutiska vetenskapsområdet, Medicinska fakulteten, Institutionen för medicinsk cellbiologi

Doktorand i medicinsk cellbiologi med inriktning mot studier av interventioner vid behandling av typ 1 diabetes

Institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet är en stark och internationell forskningsmiljö. Institutionen har över 110 anställda varav ungefär 25 är doktorander, 10 postdoktorer, och 40 forskare, lärare och professorer.

Arbetsuppgifter
De Langerhanska öarna i bukspottkörteln har en central roll för reglering av kroppens glukoshomeostas genom insöndring av insulin till blodbanan. Dessa öar destrueras via en autoimmun process vid typ 1 diabetes. Doktorandprojektet syftar till interventionsstudier vid behandling av typ 1 diabetes (T1D) med fokus på stamcellsframtagna öar. I studierna ingår arbete med bland annat olika humana stamcellstyper, humana Langerhanska öar och humana insulinproducerande celler framtagna från humana stamceller. Doktorandarbetet innefattar mikrokirurgiska tekniker, immunohistokemi, konfokalmikroskopi, flödescytometri, cell- och molekylärbiologiska tekniker. Det kommer att finnas utrymme för doktoranden att utveckla projektet efter eget intresse inom ämnesområdets gränser.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • - avlagt examen på avancerad nivå inom biomedicin, medicin, farmaci eller motsvarande, eller
  • - fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • - på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Beroende på grundexamen kan eventuell komplettering krävas i cellbiologi och histologi, för att erhålla särskild behörighet för undervisning inom medicinsk cellbiologi. Stor vikt kommer att läggas vid personliga färdigheter såsom kommunikations- och samarbetsfärdigheter, förmåga att arbeta självständigt, såväl som i grupp. Goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska och svenska är ett krav.

Det är krav att personen har tidigare erfarenhet av arbete med stamcellsframtagna öar samt in vivo studier av Langerhanska öar i försöksdjur. Genomgången kurs i FELASA C (eller motsvarande) är ett krav. Det är dessutom önskvärt att sökanden har erfarenhet av cellodling, funktionell utvärdering av stamcellsframtagna öar, ELISA, immunohistokemiska och mikroskopiska tekniker, paraffininbäddning av vävnad inklusive snittning och avancerad flödescytometri.

Doktorandanställningen innefattar i huvudsak utbildning på forskarnivå och till mindre del undervisning eller administrativt arbete (högst 15%).

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Joey Lau Börjesson, joey.lau@mcb.uu.se 

Välkommen med din ansökan senast den 16 maj 2025, UFV-PA 2025/1280.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/1280
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-04-25
Sista ansökningsdag 2025-05-16
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb