Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Doktorand inom funktionella material för utvinning och separation av sällsynta jordartsmetaller

Antagning till forskarutbildning i ämnet Geovetenskaper med inriktning mot Hydrologi

Vill du arbeta med Uppsala universitet, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som Doktorand i Hydrologi inom funktionella material för sällsynta jordartsmetaller på Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd. Vi är idag ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap.

Forskningsprogrammet för luft-, vatten- och landskapslära (LUVAL), har en lång tradition av forskning om föroreningars transportprocesser inklusive metoder för sanering och hantering av föroreningar i mark, grundvatten, sediment och berg, inklusive nära samarbete med partners inom industri och samhälle. Vår verksamhet är tvärvetenskaplig och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. För mer information: Institutionen för Geovetenskaperhttps://www.uu.se/institution/geovetenskaper/

Med stöd av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) och globala aktörer inom detta område har Institutionen erhållit medel för att koordinera ett rikstäckande forskningscentrum (Smart Exploration Research Center) inom prospektering av strategiska och kritiska metaller och mineral (för åren 2024-2029). Forskningen inom centrumet täcker olika discipliner och på olika skalor från geologi, geofysik, geokemi, mineralekonomi till tekniska lösningar för effektiv prospektering, borrning och nanoteknik för geometallurgiapplikationer. Andra områden som ingår är relaterade till ESG (miljöfaktorer, socialt ansvar och ledarskap). I Smart Exploration Research Centre ingår Stockholms universitet, Lunds universitet och Göteborgs universitet samt Tyréns, Epiroc, Smarkand215, Amkvo, BitSim, Nordic Iron Ore, Eurobattery Minerals och First Quantum Minerals, och centrumet stöds av de geologiska undersökningarna i Norden samt flera globala prospekterings- och gruvföretag. Tjänsten som doktorand kommer vara placerad inom forskningsprogrammet Luft-, vatten- och landskapslära.

Projektbeskrivning:

Sällsynta jordartsmetaller (REEs) spelar en avgörande roll i moderna teknologier, inklusive förnybara energisystem, elektriska fordon och avancerad elektronik, vilket gör deras utvinning och separering av strategisk betydelse. Globalt ökar efterfrågan på REEs snabbt, medan tillgången är begränsad på grund av komplexa utvinningsprocesser och geopolitiska utmaningar. I Sverige, med sina rika mineralresurser och sitt engagemang för hållbar teknologi, har utvinning och separering av REEs stor potential att stärka Europas leveranskedja och minska beroendet av import. Att möta dessa utmaningar ligger i linje med Sveriges mål för hållbar resursförvaltning och innovation, vilket gör forskning inom detta område både aktuell och betydelsefull.

Projektet fokuserar på att utveckla nya metoder för utvinning och separering av kritiska element. Detta inkluderar utveckling av nanostrukturerade material genom att kombinera den rikliga makromolekylen lignin med oorganiska oxider. Forskningen syftar till att syntetisera dessa innovativa material och strategiskt förbättra deras prestanda genom att introducera funktionella grupper och ligander. Dessa modifieringar kommer att förbättra materialens förmåga att utvinna kritiska råmaterial, såsom REEs, och selektivt separera dem från oorganiska föroreningar som vanligtvis återfinns i gruvavfall. Genom att integrera avancerad materialdesign med kemisk funktionalisering strävar projektet efter att bidra till utvecklingen av separeringsteknologier och lösningar för vattenrening, vilket adresserar kritiska miljö- och industriproblem.

Denna doktorandtjänst innebär ett nära samarbete mellan Institutionen för geovetenskaper och Institutionen för materialvetenskap och teknik vid Uppsala universitet. Projektet är kopplat till Smart Exploration Research Center vid Uppsala universitet (https://www.smartexploration.se) och förväntas samarbeta med pågående projekt inom den tvärvetenskapliga forskargruppen ledd av WISE-KAW Fellow Tetyana Budnyak. Kopplingen till tvärvetenskapliga miljöer och program ger en unik möjlighet att få tillgång till kunskap och infrastruktur vid båda institutionerna. Det öppnar också möjligheter för breda samarbeten inom geovetenskap och materialvetenskap och teknik. Doktoranden kommer att arbeta under huvudhandledning av biträdande professor Tetyana Budnyak. Projektet stöds av Tetyana Budnyaks Startbidrag från Vetenskapsrådet.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Arbetsuppgifterna kommer att omfatta design och utveckling av funktionella material, undersökning av deras egenskaper och prestanda i simulerade och naturliga malmer och gruvavfallssystem.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom fysikalisk kemi, organisk kemi, materialvetenskap, ytkemi och -fysik, geokemi, eller relaterade områden, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Sökande som förväntar sig att få sin MSc inom en snar framtid uppmuntras också att ansöka.

Doktoranden behöver kunna arbeta effektivt både enskilt och i grupp, att leda och driva vetenskapliga projekt och att samtidigt interagera med andra forskare. Vi söker en doktorand som har en stark motivation att genomföra doktorandstudier i detta tvärvetenskapliga ämne, där han/hon på ett fokuserat sätt tar sig an uppgifterna. Vi förväntar oss att doktoranden är skicklig i muntlig och skriftlig engelska för att kunna interagera och kommunicera effektivt med alla anställda samt för att publicera internationellt.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Det är meriterande, dock inte ett krav om kandidaten har viss erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

  • erfarenhet av metallextraktion, adsorption eller separationsmetoder,
  • karakterisering av fysikalisk-kemiska material
  • vetenskapsvisualiseringsfärdigheter (3D-renderingsfärdigheter, MatLab, etc.)

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och är intresserade av individer som är målmedvetna, strukturerade, välorganiserade, besitter en stark analytisk förmåga samt har intresse för projektplanering och ledarskap. 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Din ansökan ska innehålla:

  • Ett kort brev där du beskriver dig själv, varför du vill doktorera och varför just du är lämplig för denna tjänst.
  • CV (max 2 sidor)
  • En vidimerad kopia av din masterexamen och dina kursbetyg.
  • Kopior (eller utkast) av ditt examensarbete på avancerad nivå och andra dokument, så som publikationer, som du önskar åberopa.
  • Namn och kontaktuppgifter på minst två kontaktpersoner som har accepterat att vara referenser för dig. Det ska även framgå vilken relation du har haft till respektive referent. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-03-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Biträdande Universitetslektor Tetyana Budnyak (Tetyana.Budnyak@angstrom.uu.se)

Välkommen med din ansökan senast den 30 december 2024, UFV-PA 2024/4157.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-03-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4157
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-12-03
Sista ansökningsdag 2024-12-30
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb