Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Vi är idag Uppsala universitets tredje största institution och har i dag drygt 350 anställda varav 120 lärare och 120 doktorander. C:a 5000 grundutbildningsstudenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år. Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats.

Institutionen för informationsteknologi (www.it.uu.se) bedriver utbildning och forskning inom datavetenskap och informationsteknologi i vid mening. Vi täcker en mängd frågeställningar, från konstruktion av datorsystem, via programmering av datorer, lagring och hantering av data, till informationsutvinning och metoder för användning av datorer i olika sammanhang. Verksamheten är grupperad i fem teman: beräkningsvetenskap, datalogi, datorteknik, systemteknik samt visuell information & interaktion. Vart och ett av dessa teman är i sig ett omfattande ämnesområde, där vi både bedriver grundforskning och har projekt med kopplingar till tillämpningar inom exempelvis teknik, biologi, medicin, ekonomi, och psykologi. Den breda vetenskapliga förankringen speglas i ett stort antal samarbeten över olika akademiska discipliner samt med näringsliv och offentlig sektor.

Denna doktorandtjänst är en del av eSSENCE forskarskola inom datainfångande vetenskap. Skolan hanterar utmaningen med datainfångande vetenskap både från en grundläggande metodologisk synvinkel och från perspektivet av datadrivna vetenskapsapplikationer. Det är en arena där experter inom beräkningsvetenskap, datavetenskap och data engineering (system och metodologi) arbetar nära med forskare inom (datadrivna) vetenskaper, industri och samhälle för att påskynda datainfångande vetenskapliga upptäckter.

eSSENCE är ett strategiskt forskningsprogram med samarbete inom e-vetenskap mellan tre svenska universitet med en stark tradition av utmärkt e-vetenskapsforskning: Uppsala universitet, Lunds universitet och Umeå universitet.

SciLifeLab deltar också i denna forskarskola. SciLifeLab är en ledande institution och nationell forskningsinfrastruktur med ett uppdrag att möjliggöra banbrytande forskning inom livsvetenskaper i Sverige, främja internationella samarbeten och attrahera samt behålla kunskap och talang.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Studenten kommer att arbeta under handledning av Dr Georgios Fakas.Projektet kommer att undersöka datahanteringsämnen inklusive (men inte begränsat till) (1) ”big data” och (2) informationsutvinning och maskininlärning. Projektet kommer att behandla en mängd olika data inklusive (1) ”spatial data”, (2) ”critical minerals data”, o.s.v. Detaljerna i projektet kommer att utformas baserat på studentens kunskaper och intressen.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom datavetenskap eller relevanta ämnen, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Goda programmeringskunskaper är ett krav, och expertis i "data management", informationsutvinning och maskininlärning är meriterande. Bra kommunikationsförmåga på engelska, både muntlig och skriftlig, är ett krav.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete, en lista över publikationer samt övriga dokument som t ex rekommendationsbrev och kontaktinformation för referenspersoner. Vi vill också veta preferenser om startdatum. 

För särskild behörighet, se studieplan för ämnet. 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde under våren 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Georgios Fakas, georgios.fakas@it.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 januari 2025, UFV-PA 2024/3936.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-01-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-05-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3936
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-11-22
Sista ansökningsdag 2025-01-02

Tillbaka till lediga jobb