Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Vill du arbeta med numeriska metoder för vågutbredning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Uppsala universitet.

Uppsala universitet har en lång tradition av framgångsrik forskning - bland alumnerna återfinns 16 nobelpristagare, nu senast Svante Pääbo. Universitetet är unikt när det gäller att kombinera IT med bredare forskning, från biovetenskap till humaniora, och detta samarbete underlättas för närvarande av AI4Research och Centrum för tvärvetenskaplig matematik.

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Vi är idag Uppsala universitets tredje största institution och har i dag drygt 350 anställda varav 120 lärare och 120 doktorander. C:a 5000 grundutbildningsstudenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år. Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats.

Anställningen är placerad vid avdelningen för beräkningsvetenskap inom institutionen för informationsteknologi. Som en av världens största fokuserade forskningsmiljöer inom beräkningsvetenskap har forskningen och utbildningen en unik bredd med omfattande aktiviteter inom klassiska beräkningsvetenskapliga områden som numerisk analys, matematisk modellering, utveckling och analys av algoritmer, vetenskaplig mjukvaruutveckling och högprestandaberäkningar. Många av avdelningens forskningsprojekt bedrivs i nära samarbeten med tillämpningsområden inom och utom akademin. Avdelningen befinner sig för närvarande i en expansiv fas inom nya tillväxtområden som molnberäkningar, datadriven vetenskap och artificiell intelligens och spelar en nyckelroll i flera nya strategiska initiativ vid universitetet. Avdelningen är för närvarande värd för 20 doktorander, och doktorandutbildningen i beräkningsvetenskap har hittills resulterat i över 80 doktorer. Många av dem är idag framgångsrika forskare i beräkningsvetenskap och relaterade områden, verksamma både inom akademi och inom näringsliv.

Arbetsuppgifter
Projektet fokuserar på lågfrekvent ljudutbredning över stora områden, där bullerkällor kan vara vindkraftparker, batteriparker, fordonstrafik och industri. Vi kommer också fokusera på hur markvibrationer fortplantar sig in i byggnader, och hur det resulterande stomljudet sprids. För att snabba upp beräkningarna utnyttjar vi större grafikkort. Här undersöker vi också möjligheten att involvera AI för att snabba upp beräkningarna.

Tjänsten kan även innebära undervisningsverksamhet (upp till 20%) och möjligheter till handledning av studenter på avancerad nivå.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i beräkningsvetenskap, numerisk analys eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i beräkningsvetenskap, numerisk analys. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Den sökande måste ha en stark bakgrund inom numeriska metoder för vågutbredningsproblem, analys av begynnelse- och randvärdesproblem, ”PDE constrained optimization” och god programmeringsförmåga i CUDA och Python. Intresse för tvärvetenskaplig forskning med fokus på tillämpningar. God kommunikationsförmåga och goda kunskaper i engelska i skrift och tal är också ett krav. Ett krav är också att den sökande har erfarenhet av att undervisa på kurser i beräkningsvetenskap.  Som person är du kreativ, noggrann och har ett strukturerat förhållningssätt. Vid urval bland de sökande kommer vi att bedöma deras förmåga att självständigt driva sitt arbete framåt, att samarbeta med andra, att ha ett professionellt förhållningssätt och att analysera och arbeta med komplexa problem. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och personlig lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av att ha arbetat med ”autoencoders” och programmerat i MATLAB. Erfarenhet av högre ordningens finita differensmetoder. Handledning av studentprojekt. Numeriska metoder för CFD. Intresse för fysik och i synnerhet Geofysik.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september 2024 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Ken Mattsson, mobiltelefon: 0736171953, epost: ken.mattsson@it.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 14 juni 2024, UFV-PA 2024/1977.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-08-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1977
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-29
Sista ansökningsdag 2024-06-14

Tillbaka till lediga jobb